Scott Gomez till Kanada!

Har jag underskattat Glen Sather när jag utnämnde honom till NHL's sämsta GM?

Han har lyckats med det omöjliga, att trada Scott Gomez och öppnat upp en stor bit löneutrymme. Redo för nya tag (misstag?) imorgon?

Bob Gainey, GM i Montreal, måste ha förhoppningar på att Scotts nedåtpekande form de senaste åren vänder, annars sitter han på pottan. Fansen i Montreal kräver mycket den här säsongen, Vinny LaCavaliers namn har viskats sedan i vintras - Scott Gomez är en mycket klen tröst.

Tiden får utvisa vem som blir vinnare i den här affären, preliminärt (och mitt tips är) Rangers - som nu kan satsa helhjärtat på nya dyra värvningar imorgon. Manhattan skakar av förväntan (nja...).

Gonatt Bob Gainey, gonatt.

I och med detta så antas Heatley gå till Rangers. Och så var Sather tillbaka i min skamvrå. Jag skulle inte ta i Heatley med tång om jag var GM i NHL. Att be om en trade offentligt för andra gången, det tyder på dålig respekt för en arbetsgivare som betalat dig många miljoner. Nej, Heatley må vara en gudabenådad hockeyspelare men jag har tappat respekten för honom.

Spelare som har kritat på nya kontrakt (NHL):

David Bolland -           3.375M$/år   - 5 år - Chicago Blackhawks

Bill Guerin -                 2M$/år           - 1 år - Pittsburgh Penguins

Jussi Jokinen -          1.7M$/år        - 2 år - Carolina Hurricanes

Rob Blake -                 3.5M$            - 1 år - San José Sharks

Johnny Oduya -   ca   3M$/år          - 3 år - New Jersey Devils

Jay Bouwmeester -   6.6M$/år       - 5 år - Calgary Flames

Fyra väldigt prisvärda spelare. Att David Bolland skriver ett så långt - och billigt - kontrakt med Chicago är väldigt bra för Blackhawks, han har framtiden för sig samtidigt som han är en stabil 2:e center. Lyckas Chicago knyta upp Toews och Kane nästa vår på långa kontrakt har Blackhawks en offensiv ryggrad i 10 år framöver.

*** *** ***
Uppdatering kontinuerligt under dagen.

Mediaträning

Jag har lyssnat på en del intervjuer, före och efter, draften. Det som tydligt märks är att spelarna är så äckligt mediatränade. Robotliknande svar, alla svarar lika på frågor.

Läste Magnus Nyströms blogg om Viktor Hedman och slogs av tanken att intervjuer med hockeyspelare alltid låter likadant och de talar i floskler. Det är så intränat och sitter så i ryggmärgen att spelare numera svarar "Jag vet att det är en floskel men..."

Det gör att unga spelare som Viktor  Hedman - i stor grad - och John Tavares - i ännu större grad - är förprogrammerade inför intervjuer. Alla andra har omedvetet blivit drillade när de tittat på Hockeykväll osv. Jag kan komma på mig själv att inte ens komma på ett annat svar på frågan, eller en annan formulering på svaret. Hur många omforlmuleringar finns det på "vi måste börja åka skridskor" eller "vi måste gå rakare mot mål" eller "jag ska bidra med det jag är bra på".

Att spelare framstår som mogna, jordnära och politiskt korrekta i media faller sig naturligt när det är en agent som är två eller tre gånger så gammal som berättat för spelaren vad de ska säga. Ärligt talat hur jordnära kan man vara när man tingats som 2:a i draften, ska snart flytta från Eagleshields Bay till Tampa Bay´, tjäna storkovan och fortfarande vara 18 år. Jisses, jag skulle vara så lycklig och mallig att ingen skulle stå ut med mig. Men i media skulle jag nog verka mogen, jordnära och politiskt korrekt. Aptrist.

Det är intressant att sedan se hur spelarna låter när de inte tror att mikrofonen hör eller kameran ser. "Jävla tattare" i Frölundaborg, slagsmål mellan Andreas Jämtin och Micke Sundlöv i Gävle. Jämtin närmar sig 30 och Sundlöv är väl närmare 40 vid detta laget. Ska Viktor Hedman, 18 alltså vara mognare?

Nu får Viktor Hedman ta hela skopan av min teori om hur mogna unga hockeyspelare är egentligen, men detta är naturligtvis inte riktat mot honom. Jag känner Viktor lika lite som jag känner John Tavaren (=noll), jag är bara så trött på alla intervjuer som låter likadant. Ibland så svara spelaren samma svar på 4-5 frågor.

"Som jag sa förut så..."

Journalister har naturligtvis ett ansvar att ställa intressantare frågor. Men när en journalist väl kommit på en bra "ny" fråga som blir ändå inte svaret nämnvärt intressant och nästa spelare som får frågan svarar lika som föregående spelare. Så bygger man upp en ny radda floskler att ha i bakfickan när den frågan kommer.

Fotbollslandslaget, vid samlingar, gör sköldpaddan och tittar väldigt sällan ut. Hockeylandslaget är öppet och kallar till presskonferens så fort spelarna har haft en trekant, allt för att hålla oss välinformerade och floskelpepprade. Jag undrar vad som är bäst egentligen, intervjuer med fotbollspelare brukar faktiskt vara intressantare än med hockeyspelarna.

Det är skönt att spy ur sig lite ibland...


1 Juli: Silly Season goes Stupid.

Den första Juli startar "Free Agent Frenzy". Toppspelarna kan - med is i magen - trygga sin och kommande generationers ekonomi. Vi har fått se hiskeliga kontrakt skrivas med ganska enahanda resultat - flopp.
Jag ska försöka mig på att lista tio av de värre kontrakten som skrivits på senare år.

Kriterierna för att hamna på min "Stupid- list" (engelska är coolt!) är enkla:

- Kontraktet ska gälla minst över kommande säsong
- Lönen ska vara hög i förhållande till spelarens prestation


TOPP 10 (UTAN RANGORDNING)


Brian Campbell - 7.14M - 15/16 - Chicago Blackhawks
Brian var den bästa offensiva backen av förra årets free agents. Det verkade få general managers att tugga fradga. 7.1M till en back som knappt hittar i den egna zonen. Usch, Brian tjänar inte mycket mindre än Zdeno Chara och Niklas Lidström. Det är för mycket för en spelare som bara är bra offensivt. Längden på kontraktet är skrattretande. Chicago fick solsting förra året?


Dustin Penner - 4.25M - 11/12 - Edmonton Oilers
Efter 1,5säsong i Anaheim (52p på 101matcher) så kommer Edmonton med ett överbud på Dustin som Anaheim inte matchade. Brian Burke blev förbannad på Edmonton vill jag minnas, som ger ett alldeles för tjockt kontrakt till en bra - inte mer - spelare. Den senaste säsongen var Dustin, tillsammans med Robert Nilsson, petad bitvis. 4.2M och satt på läktaren- nice.


Rick DiPietro - 4.5M - 20/21 - New York Islanders
Lönen är inte astronomisk, längden på kontraktet är det. Islanders hade nog gärna bytt ut den skadeförföljde DiPietro om inte kontraktet var så långt - vilken klubb vill sitta fast i ett sånt kontrakt? Det är inte heller roligt att ha en dörröppnare för 4.500.000$ om året. Ej Free agent- kontrakt


Scott Gomez - 7.3M - 13/14 - New York Rangers
58p i år. 7300000/58= 125.000 (plus växel) / poäng. Markus Näslund hade i alla fall vettet att förstå att hans tid var förbi och bröt sitt kontrakt och sparade Rangers många dollar. Dags för Gomez att göra detsamma?


Chris Drury - 7M - 11/12 - New York Rangers
56p i år. 7000000/56= 125.000 / poäng. Se ovan.


Wade Redden - 6.5M - 13/14 - New York Rangers
En av Ottawas många bra backar. I New York syntes inga spår av detta, för den lönen en katastrof.


Michal Rozsival - 5M - 11/12 - New York Rangers
Säkerhetsrisk i egen zon som publiken i MSG gjort till sin hackkyckling. 5M för "Rosie", då kastar jag hellre pengar i sjön - det gör mindre skada.


Jason Blake - 4M - 11/12 - Toronto Maple Leafs
Det känns väldigt fel att kalla Jason Blake överbetald efter hur hans liv sett ut den senaste tiden. Han övervann cancer och kämpade sig tillbaka till hockeyn utan att missa mer än 4 matcher! Men han värvades till Toronto för att göra 30-40mål och det är det han har betalt för, 15 den första säsongen och 25 den andra är för lite.


Jeff Finger - 3.5M - 11/12 - Toronto Maple Leafs
Jeff Finger, hade som 29- åring gjort sin första hela säsong i NHL med Colorade Avalanche och på 71 matcher hade han lyckats göra 19 poäng. Okej säsong för en äldre debutant och helt klart värd att få fortsätta i NHL. Det verkade Torontos dåvarande (vikarierande) GM Cliff Fletcher också tycka. I så stor grad att han ger Jeff ett fyraårskontrakt värt 14.000.000 totalt. Inte okej.


Micke Nylander - 4.8M - 10/11 - Washington Capitals
Efter Mickes år i New York så var han värd pengarna, men sett till vad han presterat i Washington så har han varit väldigt överbetald. Förra säsongens produktion var bra fram till skadan, därefter så värvade Capitals Fjodorov och 'Nyllet' blev en belastning. Han fick inte plats i en offensiv kedja och ingen hockeytränare sätter Micke i en formation som ska spela 0-0. Nylander är en risk i båda ändar av isen. Ett kontrakt som Washington gärna blir av med.

Slutsats: NHL's sämsta General Manager: GLEEEEEN SAAAATHER!!!!, New York Rangers. Han ska nog sitta tyst den 1:a juli. Att inte kunna locka spelare till Manhattan billigare övergår mitt förstånd. En "Wall Street - discount" borde existera, men det kanske den inte gör. Sather borde defenitivt sitta löst.

Övriga kontrakt jag är lite tveksam till:

Tomas Vanek - 6.4M - 13/14 - Buffalo Sabres
Tomas tjänade 10M resp 8M de två senaste säsongerna och har producerat 64 poäng båda säsongerna. Okej, han har gjort 40 mål utan någon större hjälp i Buffalo. Inte att förglömma så hade Edmonton ett finger med i spelet. Buffalo hade tappat Drury och Briere till Flyers och Rangers som free agents och hade inte råd att förlora en talang som Vanek. Tomas kommer nog i längden vara värd lönen, men när kontraktet skrevs var det i svettigaste laget.

Daniel Briere - 6.5M - 14/15 - Philadelphia Flyers
Trodde nog att det var en riktigt bra värvning av Flyers när den gjordes. Spelade dock bara 29 matcher i år, hyffsad timpennning. Producerar dock mer (per match) än Gomez och Drury, men har inte levt upp till förväntningarna och det surras om att Briere är en spelare som får flytta på sig nu när Pronger ska in under lönetaket.

Anze Kopitar - 6.7M - 15/16 - Los Angeles Kings
Bra spelare som med all säkerhet blir värd pengarna. Men summan är hög med tanke på att det är hans andra kontrakt.
Ej Free agent- kontrakt

Paul Stasny - 6.6M - 13/14 - Colorado Avalanche
6.6M kommer Paul tjäna och det är hans första kontrakt efter rookie-åren. För högt, alldeles för högt. Hälften i 2-3år hade varit rimligt. Ej Free agent- kontrakt

Runda 4-7: Svensk- kollen

I de avslutande rundorna av draften verkade det helt plötsligt som om det inte fanns några svenska hockeyspelare kvar. Väldigt få blev valda, med tanke på starten. Egentligen så var det inte heller så heta namn som draftades, Krüger och Viktor Ekbom hade kunnat gå tidigare tyckte jag. Anton Blomqvist (Malmö) verkade själv förvånad att han gick så sent. Men namnen i slutet av draften är oftast inga spännande namn - än.

En besvikelse för mig var att Martin Karlsson (Leksand) inte blev tingad, jag trodde stenhårt på att han skulle gå i de senare rundorna, kanske till och med till Detroit. Hoppas han får chansen att visa upp sig i år både i junior- landslagen och i Leksand.

Även om draften var en succé för Sverige så trodde jag ändå att vi skulle få fler spelare tingade, det finns defenitivt mer potential att hämta ur den åldersgruppen.

*** *** *** *** *** ***

Draften blir ganska osexig i de senare rundorna. Det enda som egentligen hände under dag två var en trade mellan Calgary och Florida. Två lag som tradade två (Jay Bouwmeester och Jordan Leopold) spelare med utgående kontrakt, som inte ville skriva på nya. Sedan så slängde Florida med ett 3:e val i draften också.

*** *** *** ***

Såhär i efterhand har alla intresserade redan förstått det roliga i att Edmonton, med sina två första val valde två svenskar. Två svenskar som spelar i samma lag och oftast i samma kedja.

Att Lander och Pääjärvi blir valda är ingenting konstigt, det är två riktigt, riktigt stora talanger. Det fascinerande är att Edmonton (om jag inte gjort en jättemiss) ALDRIG har valt en svensk spelare innan runda 4 förut. Nu valde Edmonton en två! Kenta verkar ha fått lite inflytande i Alberta efter att Omark gjort en så bra säsong.

Om Edmonton gick emot sin tradition att mest drafta nordamerikaner så gjorde Toronto tvärtom. De valde stora, tunga nordamerikaner. Precis som Brian Burke brukar göra. Anaheim blev ett väldigt stort och tungt lag under Burke.

*** *** *** ***

Jag ska inte lova för mycket, lärde jag mig under draftnatten, men om allt går som det ska kommer en genomgång av - i efterhand - idiotiska 'free agent kontrakt'* skriva efter lockouten.

'free agent kontrakt': borde inte vara särskrivning va?

Runda 4-7 sammanfattas senare

Martin Karlsson (Leksand) har stor chans att gå kring runda 6 och blir intressant att följa. Men mer om det senare.

Nu tar jag en paus, på mina villkor och inte på Comhems.

Runda 3: Svensk- kollen

#62 NYI: Anders Nilsson. Luleåmålvakten som Luleå tror mycket på väljs av Islander, som nu valt två målvakter på rad. Är de trötta på DiPietro? DiPietro som måste vara en av NHL's svåraste spelare att trada också, hemsk kontrakt. Islanders är dåliga på att ge rätt spelare långa kontrakt (läs Yashin).

#73 NJD: Alexander Urbom. Misshandlades av Djurgården för att han inte skrev nytt kontrakt och fick ingen mer speltid. Stor, tuff och en bra spelare i egen zon. Så länge han inte glömmer var hans styrkor finns så kommer han att få en bra karriär.

#87 CAR: Mattias Lindström. 192cm tuff. En "ung Tomas Holmström" beskriver Norrans hockeyblogg, nja säger jag. Holmström är oerhört teknisk också. Lindström kan bli en bra rollspelare, en checkande forward möjligtvis. Men nån ny Holmström tror jag inte han blir (jag hoppas dock jag har fel).

#88 PHI: Simon Bertilsson. Brynäs...

Den svenska dominansen i de första två rundorna börjar klinga av. 12 svenskan i topp 31 fantastiskt resultat. Det som är mest fascinerande är att alla i förstarundan redan är etablerade i elitserien, förutom Oliver Ekman- Larsson som är topp-2 back i Leksand. De som gått i andrarundan och också i tredjerundan så är det deras tur att ta en plats i elitserielagen på allvar i år. För några år sedan var det knappt någon juniorspelare som hade en större roll i allsvenskan ens.

Brynäs duktiga juniorverksamhet får ett gott erkännande med flera draftval i år också. Jag kastar avundsjuka blickar mot Gävle - illa. Trösten är att Leksand fick ett högre val.

Runda 2: Svensk- kollen

#34 ATL: Carl Klingberg. Atlanta blev nog glada att Klingberg var kvar till nu. Frölunda fortsätter att producera draftade spelare.

#39 OTT: Jakob Silfverberg. Brynäsare...

#40 EDM: Anton Lander. En spelare som tappat i ranking under året, potential men måste få mer speltid i Timrå.

#46 OTT: Robin Lehner. Ottawa väljer den bäst tränade målvakten i draften.

#53 VAN: Anton Rödin. Brynäsare...

#61 PEN: Philip Samuelsson. Sonen till Ulf draftas av Penguins. Sista valet i andra runden, 31 val i andra rundan på grund av New York Rangers kompensationsval. Kompensationen var för Cherepanovs död (NYR förstaval förra året). Inte svensk, men måste ändå listas här.

---

#52 Richard Panik. Gjorde ett bra J-VM för Slovakien och väljs som 53:a.

Trippelguldklubben

En genomgång av "Trippelguldklubben" (OS, VM & Stanley Cup segrar) och nationaliteterna på dessa spelare visar att Sverige är världens - hittills - genom tiderna bästa hockeynation!

Kanada:                  5st
(Sakic, Shanahan, Blake, Niedermayer & Pronger)

Ryssland/Sovjet:   6st
(Kamenskij, Gusarov, Fetisov, Larionov, Mogilnij & Malakhov)

Tjeckien:                 2st
(Slegr, Jagr)

Sverige:                  9st
(Jonsson, Loob, Näslund, Forsberg, Lidström, Modin, Zetterberg, Samuelsson & Kronwall)

Nu räcker naturligtvis detta tyvärr inte för att utse Sverige som världens bästa hockeynation, men det är fascinerande att Sverige ändå har flest på den här listan. Nu kan vi egentligen tacka Kalla kriget för detta. Sovjeter spelade inte i NHL överhuvudtaget (nästan). Det gjorde att Sovjet prenumererade på OS- gulden men spelarna vann inga Stanley Cup- ringer. Kanadensarna på sin sida ställde inte upp i OS på grund av att de inte innehade amatörstatus till en början. Men det är också en intressant undanflykt för att inte möta Sovjet på stor rink.

Intressant är också att Peter Forsberg redan vid 23- års ålder blev medlem i trippelguldklubben.

Oliver Ekman- Larsson

Don Maloney och Phoenix verkar vara nöjda med sitt val. Vi som följt Oliver under hela säsongen vet att han har potential att bli en stjärna i NHL och glädjande nog är Phoenix beredda att ha tålamod med OEL. Han ska vara kvar i Leksand under nästa säsong, det är det inget snack om. Oliver ska, som många andra, bli lite större och starkare innan han var klivet över havet.

Oliver har under säsongen visat att han inte bara är en offensiv back - det kan man inte vara när man spelar i par med Jan Huokko.

Dock är nog Phoenix inte den roligaste platsen att spela hockey på, men de har en hel del talang i leden och kan bli en klubb att räkna med framöver. Jag undrar dock om Gretzky skulle suttit kvar som coach om det inte vore för att han är en sådan legend.

I vilket fall som helst. Grattis Oliver Ekman- Larsson!!!

Nu är det spännande att följa Martin Karlsson, men det blir i en sen runda idag.

Tajming...

INFÖR DRAFTEN. Försenad på grund av bredbandsuppkopplingens vacklande självförtroende.
Det verkar inte ens bero på självförtroende längre, ComHem väljer sina tillfällen
att fucka upp.

Nu publicerar jag detta ändå, mest för att visa att jag inte somnade...

Det mesta surret under dagen har handlat om 8 spelare. Heatley, Lacavalier,
Kaberle, Bouwmeester, Kessel, Duchene, Tavares och Hedman.

Kring vem som ska draftas först är buden spridda. Sedan J-VM har alla varit rörande
överens om att Tavares har varit den självklara ettan. Även om Islanders också är i
behov av en uppgradering i försvaret så har ändå de flesta bedömt att Islanders
behöver ett stark namn till Long Island än mer. Tavares är en man att bygga en
framtid kring. Man får inte glömma att Viktor har ett handikapp - han är svensk,
Tavares är kanadensare.

***Annars är Toronto nära att trada bort Tomas Kaberle mot Phil Kessel (Boston) och ett
val i draften. Kaberle som får anses som en mycket prisvärd back (under 5miljoner/år)
och Kessel kommer ha få svårt att få plats under lönetaket i Boston.

---Brakade samman pga misskommunikation angående ett draftval i traden---

***Heatley verkar inte generera något större intresse inledningsvis. Dany tjänar 8miljoner
under året varav 4M betalas ut den 1:a juli. Inget lag vill gärna få honom innan juli
och tvingas betala 4 miljoner det första man gör. Några GM's har också uttryckt sig
skeptiskt till Heatley's karaktär. Han har nu begärt att bli tradad två gånger under sin
- fortfarande unga - karriär. Helt klart avskräckande.

---Väldigt svalt intresse, om något. NYR?---

***Rättigheterna att förhandla kontrakt med Jay Bouwmeester innan 1:a Juli är också på
marknaden och kan inbringa draftval, men också kvalitativa spelare till Florida.
Philly sägs vara heta på gröten, men har lite utrymme under lönetaket. Kanske under morgondagen.

***Ryan Clowe i San José genererar intresse. Kan bli ett häftigt överpris för en lagom spännande spelare.


VAD HAR HÄNT?

TRADES:
(Lag som tradar bort) Vad de tradar bort -> (Lag som tradar bort) Vad de tradar bort

(Anaheim) Chris Pronger + Ryan Dingle -> (Philly) Joffrey Lupul + Luca Sbisa + 2 1:a rundeval
Anaheim dumpar lön till Philadelphia för att få plats med Niedermayer.
De får tillbaka Joffrey Lupul och två (!!!!) förstarundeval.
Anaheim får en kapabel forward i Lupul och två val i försterundan (2009, 2010).
Paul Holmgren offrar väldigt mycket framtid i en trade som skapar stora cap- problem för Flyers.
Ser inte hur detta ska kunna vara bra för Philly, Pronger har bara ett år kvar på kontraktet.
Pronger passar dock in i Flyers, stort och elakt. Men Lupul är en personlig favorit och två förstaval,
antagligen sena sådana, känns som ett väldigt överpris. Philly kommer att behöva trada bort spelare,
dyra spelare.


(Columbus) #16 (1) + #77 (3) -> (NY Islanders) #26 (1) + #37 (2) + #62 (3) + #92 (4)

(Minnesota) #12 (1) -> (Ny Islanders) #16 (1), #77 (3), #182 (9)

(Calgary) #20 (1) -> (New Jersey) #23 (1)  #84 (3)

(Anaheim) #21 -> (Columbus) #26 (1)  #37 (2)

(Detroit) #29 -> (Tampa Bay) #32 (2) #75 (3)

I tradeväg, en väldigt händelselös dag. Pronger, Lupul och Sbisa dom enda spelarna som bytt klubb.
Mycket väsen fär ingenting visar det sig. Längtar redan efter 1:a juli. Toronto hade kunnat få
andravalet i draften mot Luke Schenn, men Burke hade då ändå inte fått Tavares och var smart som
höll sig kall.


DRAFT:
#1  NYI - John Tavares -C
          Ingen överraskning egentligen, John Tavares väljs som förstaval i draften. Islanders
          tog affischnamnet nummer 1. Islander valde mål, det behövde Nassau Coloseum.
 
#2  TBL - Viktor Hedman -D
          Viktor går som #2, inga överraskningar med andra ord. Tampa fick det Tampa behövde, en back att
          bygga långsiktigt kring.
         
#3  COL - Matt Duchene -C
              Matt växte upp som Coloradosupporter och kommer att få spela i sitt favoritlag. Roligt att se!
          Colorado hoppas på en ny Joe Sakic.
     
#4  ATL - Evander Kane -F
        Atlanta väljer en powerforward. Kovalchuk har begärt hårdsatsning och jag trodde därmed att Atlanta
        skulle trada detta val mot mer omedelbar hjälp. Kane behöver några år för att bli en NHL-spelare så
        detta är ett projekt. Kane är fortfarande tunn men kommer bygga upp storleken och kommer att hjälpa
        Atlanta, men när?
 
#5  LAK - Brayden Schenn -C
        Los Angeles väljer Brian Burkes (Torontos) mål med draften. Burke såg Luke Schenns bror Brayden som
        sitt andraval efter Tavares. Nu får mannen som brukar få vad han vill ha bita i det sura äpplet. Los
        Angeles tar den elaka playmakern.
         
#6  PHX - Oliver Ekman- Larsson -D
        Oliver går som nummer 6! Oliver har klättrat sanslöst mycket under säsongen. Riktigt roligt att en
        spelare från Leksand går tidigt i draften igen! Phoenix är kanske inte något toppenställe att spela
        hockey i, men OEL kommer defenitivt att få chansen. Långsiktigt val dock. Oliver måste bli större
        och tyngre.     

#7  TOR - Nazem Kadri -F
        Toronto väljer en center med stor potential. Mer vet jag inte om honom. Gjorde 10 boxplay- mål under
        säsongen. Tyder på offensiv instinkt, men också att han spelat en hel del i boxplay. Spännande val,
        men ingen omedelbar inverkan på laget.

#8  DAL - Scott Glennie -F/C
        Dallas hade inte valt så här tidigt i draften sedan de draftade den inte helt obekanta backen
        Ric Jackman. Lite överraskande att de väljer Glennie över Pääjärvi- Svensson när de valde en forward.
          Glennie jämförs med Jeff Carter, men det är ovisst om han är en center eller forward. Han spelade
        center under lång tid, men under de sista delen av säsongen spelade han ytter tillsammans med
        Brayden Schenn, med ett väldigt lyckosamt resultat. Ska det bli samma succé som med Jackman månne?

#9  OTT - Jarred Cowan -D
        Ottawa väljer återigen en back, Erik Karlsson förra året, Cowan nu. Tvåvägsback med en god förstapass.
        Ottawa var enkla att checka fast föregående år och behöver skickliga backar. Skadeskjuten (knän) under
        de senare säsongerna. Väldigt tävlingsinriktad.
                  
#10 EDM - Magnus Pääjärvi- Svensson -F
        Kenta Nilsson är en av männen med upp på scenen och det pekade på att Edmonton skulle välja Magnus.
        När han, om han, lär sig konvertera alla hans chanser (han skapar till sig själv) till mål, blir
        han en av de bästa spelarna från den här draften.
  
#11 NSH - Ryan Ellis -D
        En mycket talangfull back. Hårt skott och PP-back. Storleken det stora frågetecknet. Ellis är liten
        och oro uttrycks även om hans skridskoskicklighet.
       
#12 NYI - Calvin deHaan -D (Från MIN)
        Shutdown- back. En bra skridskoåkare, bra förstapass och en defensivt stabil pjäs. Stor potential,
        måste bygga muskler. Långsiktigare draft av Islanders. Var bra i J-18 VM och förväntas spela i J-20- VM.
        Lite av en överraskning att väljas så tidigt i förstarundan, Islanders hoppas att de hittat ett
        komplement till Mark Streit.
         
#13 BUF - Zach Kassian -F
        Elak, elak. När han är på humör. Zack kritiseras för att inte håller en jämn nivå. Den bästa checker/
        fightern i draften. Men han har också skicklighet med klubban. Buffalo behövde storlek, de fick den
        bästa i draften att fylla den rollen.

 
#14 FLA - Dimitri Kulikov -D
        Florida draftar den spelare som borde gått tidigare. Ryssen spelade i Kanadas QMJHL under fjolåret, men
        har ett 2-årskontrakt med en KHL klubb. Kulikovs agent har sagt att han ska köpa sig ut ur det kontraktet.
        Men det finns en "Russian factor", dvs att han inte vill till NHL utan stannar i KHL. Sägs annars vara en
        av de bästa backarna i draften.

#15 ANA - Peter Holland -F
        Stor forward med offensiv uppsida. Talang som om den förvaltas kommer passa bra in i Anaheim. Har samma
        offensiva talang som Kadri och Duchene säger bedömmare, kommer att ha en förebild som Getzlaf i Anaheim.
 
#16 MIN - Nick Leddy -F (Från CBJ osv)
        En lokal förmåga. En amerikan från Minnesota. Även detta en spelare som bedömdes gå senare i förstarundan
        men Minnesota visste vad de ville ha och lyckades trada till sig ett val i tredjerundan och nionderundan.
        Bra förstadraft av Minnesotas rookie- GM

#17 STL - David Rundblad -D
        St. Louis får offensiv kraft på blålinjen. Underhållande att titta på och blir intressant att följa under
        kommande år då SAIK har honom som uttalad stöttepelare och PP-back. Vågad, ibland vårdslös - men ung och
        förlåten. Blues har en imponerande talangbank nu.
 
#18 MTL - Louis LeBlanc -C
         Stort att en fransk-kanadensare får väljas i förstarundan, av Montreal, i Montreal, när Montreal fyller
        100 år. Ska gå på Harvard nästa säsong - hjärna också med andra ord.
 
#19 NYR - Chris Kreider -C
        En spelare med enorm fart på rören. Snabbast i draften. Rangers får ett bra draftval enligt TSN och han
        sägs vara det bästa från New England sedan Brian Leetch. 33mål på 26 matcher under säsongen - hoppla!

#20 NJD - Jacob Josefsson -C (Från CGY)
        Tvåvägscenter som passar utmärkt i Lou Lamierellos spelsystem med hårt arbete åt båda hållen. Den femte
        svensken i draften hittills. NJ är tillsammans med Detroit de stabilaste lagen under de senaste 10- 15 åren.
        Klingberg och Erixon kvar som potentiella spelare i rundan.
 
#21 CBJ - John Moore -D (Från ANA via Phi)
        Bra storlek och bra skridskoåkning. Rankades som nummer 13 av TSN inför draften och har glidit ner en del.
        Columbus väljer senare än vanligt och det måste kännas som en välkommen förändring för en organisation som
        först nu börjar få fotfäste i NHL. Slutspel i år och ett intressant lag på pappret. Moore kan vara till god
        nytta om 1-2 år.

         
#22 VAN - Jordan Schroeder -C
        Minsta spelaren i draften hittills. Mindre än Ryan Ellis. Jämförelser dras till Steve Yzerman, men frågan är
        om han är Yzerman som ung eller senare i karriären? Offensiv eller tvåvägs?

#23 CGY - Tim Erixon -D (Från NJD)
        En bra back. Bra åt båda håll. Bra helt enkelt, och enkelhet är ett signum och är inte helt oäven offensivt.
        6:e svensken. Klingberg nummer 7 för rekord?

#24 WSH - Marcus Johansson -F
        Från Färjestad har Marcus ramlat ner i rankingen på grund av hjärnskakningar. Ska bli väldigt spännande att
        se om han kan höja sitt spel en nivå i år. Rekord! 7 svenskar draftade. Första spelaren som rankades utanför
        topp -30 av TSN som blir draftad. En oviss draft känns helt plötsligt som om den var väldigt förutsägbar.


#25 BOS - Jordan Caron -F
        Stor, rung spelare som kommer passa in i stora, tunga Boston. Tvåvägsspelare som antagligen kommer att ta en
        plats i en tredjekedja. Checkande forward tillsammans med Milan Lucic -aj?

#26 ANA - Kyle Palmieri (Från CBJ via NYI osv...SJS)
        En spelare från USA's utvecklingslandslag (det som fungerar som ett klubblag). Blev under en turnering avstängd
        från laget av okänd anledning.

#27 CAR - Philippe Paradis -F
        Hårt, mycket hårt skott. Bra storlek. Mycket mer kan jag inte säga om honom, inte TSN's experter heller.
 
#28 CHI - Dylan Olsen -D
        Scottie Bowman (5 SC- ringar med Montreal) stiger fram och berättar att Dylan Olsen blir Chicagos val.
        Stor, stark, elak back. Ger ryggrad och kulor år Chicago.
 
#29 TBL - Carter Ashton -F (Från DET)
        Tippades gå tidigare än nummer 29. En målgörare tack vare hans smarta användning av sin stora kropp. Han      störtar mot mål. Stor och stark.

#30 PIT - Simon Despres -D
        Fysiskt och psyksiskt är han en jättetalang. Puckbehandlingen brister.

***Ingen målvakt draftad än. Lehner kanske är spännande imorgon?
7 Svenskar: Hedman, Ekman-Larsson, Pääjärvi- Svensson, Rundblad, Erixon, Johansson, Josefsson. Där har ni resultatet av 26-27/6 för svensk del. 

Sett till förväntningarna inför draften: Ganska sval draftkväll. Få skrällar och en trade att tala om egentligen.

Draften kryper allt närmre...

Bloggen sätter igång bevakandet strax efter midnatt. Då kommer också en sammanfattning av dagens aktiviteter och rykten.

Mattias Johanssons tröja i taket?

Johan Andersson (nu Färjestad från Timrå) fick inte välja tröja nummer 17 i FBK. 17 som tillhört Mattias Johansson, som har rekordet i antalet spelade matcher i FBK. Värmlands Folkblad spekulerar (inte helt långsökt) i att nummer 17 ska upp i taket i Löfbergs Lila Arena.

Mattias har tillhört Färjestad i 20 (!) säsonger och spelat 665 elitseriematcher med laget. Jag har svårt att se det rekordet bli slaget på mycket länge.

Äras den som äras bör och Mattias bör äras.

Jag ger mig...

Jag är nu ganska övertygad om att Peter Nordström kommer att ansluta till Leksand under sommaren. Det faktum att båda Lundström, Åhman och Nordström talar så öppet om det ömsesidiga intresset har jag svårt att se att de kan backa ur affären nu.
 
Även om jag är kritisk till värvningen, är jag inte kritisk till Peter. Peter är grym när han är i form.

Peter kommer att göra mycket bra för Leksand i år, det är jag övertygad om.

Välkommen tillbaka Peter!

V. Hedman

Viktor Hedman är inte bara en hockeyspelare, nu är han också en reklampelare.

Hedman kommer att ha en skomodell och en klubbmodell, från Reebok, uppkallade efter sig.
Nu börjar alltså pengarna rulla in för unge herr Hedman. Det är bara att gratulera!


En god ton på Superstars forum




Förenta Superstars?


För första gången (någonsin) så verkar alla överens på Leksand Superstars diskussionsforum.

Alla verkar rörande överens om att men inte ska plocka in spelare sent på säsongen. Precis i mitt tycke också för den delen. Jag är generellt tveksam till artistkontrakt, spelare som kommer in efter halva säsongen (oktober) och gungar båten. Säsongen håller på från Maj till April, med några veckors ledighet kring midsommar. Att plocka in någon i Oktober och förvänta sig att det ska gå smärtfritt är bara godtroget.

Om laget går dåligt SKA man gunga båten genom att ta in nytt blod och på så sätt ge truppen nytt fokus. Men om laget går bra, why fix it?.

Egentligen har samma scen spelats upp de två senaste säsongerna då spelare som Jackman, Belfour, Prochazka, Grosek, Petrovicky och Vopat kommit in i lag som fram till Oktober tuffat på ganska bra. Jag vill minnas att Gabriel Karlsson gjorde en fantastisk säsongsinledning tillsammans med Bergenström och Lind fram tills oktober kom och roller förändrades.

Nu ska Jamie Johnsson in i truppen i oktober, en trupp som svetsats samman i nästan fem månader redan (Maj- September). Han ska dessutom ta en framskjuten roll i laget. Kommer du in i oktober så måste du göra det bra, annars tror jag att den befintliga gruppen har svårt att acceptera dig. Det är betydligt lättare att hantera tveksamma insatser om du är en redan accepterad del av gruppen.

Jag tuffar på med min åsikt om Nordström, ta de pengar man får av sponsorerna till Nordström och ge dem till Jamie Johnsson istället. Då kan han komma till Leksand nu istället för i oktober och bättre bli en del av laget.
 
*** *** *** *** *** *** ***

Peter Nordström som verkligen verkar vilja till Leksand. Det gör min åsikt om hans vara eller icke vara i Leksand lite svårare att upprätthålla. Men jag väljer att hårdnackat (tjurnackat?) att stå kvar vid min åsikt i detta fall. Nordström skulle var en stor hjälp för Leksand i jakten på en elitserieplats. Om också operationen som Peter genomgick i vintras löste hans långa skadebekymmer är det ännu bättre, då har nog Peter mer än ett år på elitnivå kvar (kanske 3-4 till och med).
MEN min invändning är att de unga spelarna måste någon gång ges chansen. Vi kan inte bara låna ut spelare till andra lag och hoppas att dom är tacksamma mot Leksand hela tiden. Långsiktigheten måste få utrymme även i jakten på en elitserieplats.

Tacksamhet får man av spelare som känner att de verkligen fick chansen att visa vad de kunde i Leksand. Oliver Ekman- Larsson visade vad han kunde, men har också spelat i första backpar med Jan Huokko under hela säsongen. Han fick chansen. Markus Persson måste få chansen i en offensiv kedja som får 15-18minuters speltid varje match inte bara mot Oskarshamn och Sundsvall borta. Juniorerna måste få chansen att visa vad de är bra på. Martinsen måste få mer än 6minuter i 4:e kedjan för att visa vad han är bra på. Detsamma gäller Joacim Eriksson i målet, han måste få stå även om han spelat dåligt i några matcher.

Detta vet naturligtvis Strömberg om, men Leksands ledning och hela organisation måste skicka signalerna till laget om att det är detta som gäller. De kommer inte byta åsikt i december när supportrar (jag inkluderad) och sponsorer börjar längta efter Petrovicky eller Jackman eller någon annan stjärna. Laget vet att de har hela föreningens tillit (ett palindrom - det har jag aldrig tänkt på) och det växer man med, fråga Oliver.

Valvaka hos Uppkavlat!

Det blir nattväkteri på bloggen under draften. Speciell koll håller vi på Oliver Ekman- Larsson under första dagens draftande, men också Martin Karlsson är intressant någonstans efter runda 4 skulle jag tro.

Som sagt. Valvaka hos Uppkavlat!

Clas Ohlson Cup anno 2009

Efter Clas Ohlson 2007 (Mora, Brynäs, Timrå) och 2008 (Luleå, Brynäs, Timrå) så ser jag väldigt mycket fram emot Clas Ohlson Cup 2009.

Mora är tillbaka i cupen och Luleå kommer tillbaka och Salavat Yulaev (Från staden Ufa) träder in som ny aktör i cupen.
Leksand har ännu inte vunnit sin egen turnering och det är grämer mig något. Luleå är regerande segrare och står som favorit av de svenska lagen. Laget från Ufa är annars skyhög favorit med spelare som Oleg Tverdovskij, Andreas Johansson, Patrick Thoresen, Aleksandr Radulov, Viktor Kozlov och Vitaly Proshkin.

Att Mora återvänder är en underbar krydda. Brynäs- matcherna kommer inte i närheten. Mora- matchen under Clas Ohlson cup 2007 var underbar att uppleva på norra- stå. Mora var då ett elitserielag och det gav naturligtvis lite extra krydda till matchen - något som saknas (tack och lov!) detta år.

                                      Leksand- Mora C-O Cup 2007


Det ska bli väldigt intressant att se hur Leksand står sig mot ett ryskt topplag på försäsongen. Framförallt ska det bli roligt att se Bykov i båset - Bykov som är en av de större stjärnorna i turneringen. Två raka VM- segrar för Ryssland, efter många år av guldtorka. Bykov har återskapat en vinnartradition i landet i öst (med så många spelare i väst). Ryssen är tillbaka på allvar och OS blir deras examen.

Bykov är som sagt också klubbcoach och det ska bli intressant att följa det utbyte Leksand och Salavat ska starta denna säsong. Utbytet ska gälla juniorer och jag antar att också utbyten skall ske i korridorerna också, ryssarna har mycket att lära av hur de svenska klubbarna är uppbyggda.
På grund av de svenska skattereglerna och anställningsvillkoren är företag tvungna att använda personalen så effektivt som möjligt och med en slimmad organisation täcka upp så många arbetsuppgifter som möjligt. Det har efter några år nu givit svenska klubbarna en god organisation kring sina lag.

Ryssarna har en del att lära och för att locka ännu fler spelare till rysk hockey tror jag att de behöver tänka mer på spelarens sociala situation. Spelarna spenderar idag extremt mycket tid med lagen i Ryssland, de sover tillsammans natten innan match bland annat. Det måste avskräcka många spelare som ofta är i den åldern där de har små barn som de gärna vill träffa så mycket som möjligt.

Luleå på sin sida, har värvat väldigt bra inför årets säsong. De blev av med Harju-Omark och täppte till luckan med bröderna Munk. Luleå ser som sagt bra ut, men det gjorde SSK vid samma tid förra året också. Det finns inga garantier och det måste Luleå komma ihåg.

Tips inför Clas Ohlson Cup:
1. Salavat Julaev Ufa     7p  (Tappar poäng mot Leksand och Luleå)
2. Luleå HF                      6p  (2p mot Leksand, 1p mot Salavat, 3p mot Mora)
3. Leksands IF                4p  (1p mot Salavat, 1p mot Luleå, 2p mot Mora)
4. Mora IK                         1p  (1p mot Leksand)

U-21 EM


Filmning


Åter blir jag, tillsammans med övriga Sverige, indragna i en hype som liknas ingenting. Ena gången är det damhandbollslandslaget andra gången curlinglandslagen. Den här gången är det fotbollsspelarna som är under 21 (eller 23).
Vilken fotboll som spelas, ingen Mellberg som slutat passa och bara kan tjonga bollen (minst 25 meter), utan i U-21 där passar man bollen och spelar sig ur situationerna. Där görs också mål, flera stycken i en match - det du Lagerbäck.

Men om fotbollen är bättre än den herrlandslaget presterar, så är filmningarna inte det. Alla spelare, svenskar som serber eller italianos. Helt otroligt vad ont det kan göra att nästan bli träffad. Trött, jag blir så trött.

Men ett svenskt landslag som tar sig till semifinal i EM är värt att hyllas.
Nu tar vi britterna också.

Chris Chelios

Efter 10 år så är äktenskapet mellan Chris och Red Wings över. Från 37 till 47 års ålder har Chris spelat i Detroit, imponerande att hålla kroppen i form så länge.

Chansen är väl ganska stor att Chris tid i NHL är över, en av de största backarna i NHL's historia - utan tvekan.

Chris Chelios, jag tackar för din tid som aktiv hockeyspelare. Ser vi dig bakom bänken snart?

Nordström ändå?

Enligt Aftonbladet ska Peter Nordström nu ändå vara på gång till Leksand. Lundström och Åhman ska ha skickat ut tiggarbrev till 'Guldlaget' och dessa ska ha ställt upp med pengar.

Jag upprepar vad jag sagt i det här fallet en gång till. Peter Nordström är - hel och frisk - en av elitseriens bästa spelare. Han skulle, i allsvenskan, vara en oerhört viktig kugge för Leksand i kampen om en elitserieplats.

Mitt aber i detta är: Är det inte dags att Leksand börjar lita på det spelarmaterial man har? Att inte ha så bråttom den här gången och låta spelare som Markus 'Pajen' Persson få chansen i en offensiv kedja. Peter Nordström får inte plats i mitt lag - absolut inte på grund av hans kvaliteér som spelare eller som människa - utan på grund av att jag vill se yngre spelare få chansen i år. Jag vill förutom 'Pajen', se Weinstock, Åslin, Martinsen och 'krigarna' i framskjutna positioner i laget.

Lägg pengarna på en back istället.


Leksands 89:or

Leksand har haft en stark årgång juniorer som tog examen under fjolåret. Nu ska dessa ut i a-lagslivet (olyckligt uttryck).
Här följer en uppdatering på deras förehavanden och lagtillhörighet säsongen 09/10.

Kenny Källström - Leksands IF
Emil Björkman - Rimbo
Johan Grönberg - Klubb ej klar / Borlänge HF
Markus Persson - Leksands IF
Johan Skinnars - Klubb ej klar / Borlänge HF
Johan Skiöld - Klubb ej klar / Borlänge HF / Nynäshamns IF
Fredrik Strand - Klubb ej klar / Borlänge HF
David Åslin - Leksands IF

Mikael Lundström vill gärna placera fyra 20- åriga spelare i Borlänge HF, Leksands samarbetsklubb för att behålla spelarna i systemet. Skiöld ska vara väldigt intressant för Nynäshamn, då det är Johans moderklubb och de har precis avancerat till division 1. Leksand vill dock gärna se Johan Skiöld i Borlänge.

Jag undrar lite över hur Leksands intresse i dessa spelare ser ut. Kommer Leksand att betala ut någon typ av lön till dessa eller hoppas Leksand att de helt enkelt väljer att spela för Borlänge?
En god idé, om det finns pengar, är att ha 2-4 stående platser hos Borlänge HF. Dessa platser fylls av förstaårsseniorer som är avlönade av Leksand och heltidshockeyspelare. De får då chans att utvecklas under ytterligare ett år och bygga på sig lite seniormuskler och erfarenhet.
En spelare som Skinnars - som har talangen - kanske behöver ett år ytterligare för att kunna ta steget till allsvenskan. Leksand kan på detta sätt binda upp honom ytterligare en säsong och ha lite tålamod, istället för att Johan Skinnars ska hamna i en annan klubb och vara förlorad för Leksand.

1 Juli: Del 3

Sista delen av min genomgång av potentiella (intressanta) free agents den första juli.

Mike Knuble (Phi) - En pålitlig, stor, målskytt. Ge honom en center som kan matar honom med puckar så kommer målen att komma - dock inte en spelare som kan avgöra matchen på egen hand. Perfekt i andrakedjan och i powerplay. Åldern (36) borde innebära ettårskontrakt med 1,5-2 miljoner i lön.

Joakim Lindström (Phx) - Svensk, som jag inte har någon koll på alls. Joakim har gjort massvis av poäng i AHL (182p - 200 matcher) och producerat en del även i NHL denna säsong (20p - 44matcher). Tydligen en hel del offensiv talang, men räcker det för att bli en topp- 6 forward?

Rob Scuderi (Pit) - En mycket nyttig back i Pittsburgh, gjorde en storstilad insats i slutspelet. Har varit väldigt billig för Pittsburgh - fram till nu?

Hal Gill (Pit) - Trots sin storlek (201cm, 113kg) är Gill smidig som en katt och snabb som en gasell. Nej, det är han inte. Storleken stämmer men Gill är snarare en oljetanker på isen, glider omkring i knapp styrfart men skrämmer motståndare med sin storlek och håvar in forwards med sin stora räckvidd. Har varit en kugge för Pittsburgh sedan han kom från Toronto.

Ben Lovejoy (Pit) - Namnet är värt ett kontrakt värt 3-4 miljoner.
 
Rob Blake (Sjs) - 40 år och fortfarande en back som man kan förvänta sig 40 poäng av. Tjänade 5miljoner under fjolåret, men jag tror inte att han kan räkna med samma höga lön i år. Lönen för de flesta har en tendens att sjunka när spelare når 40- strecket. Blake, som gjorde höfttacklingen till en konstform, kan ha flera år kvar på högsta nivån. Stannar nog i Californien, men vilket lag är oklart.

Jeremy Roenick (Sjs) - En profil för NHL. Ingen spelare i hela NHL är så karismatisk som J.R (möjligtvis Sean Avery). Roenick är en spelare som alltid levererar en intressant produkt. Är det inte på isen så är det på sidan av den. Jeremy gick - under slutspelet - ut med att Mike Babcock inte gillar amerikanare. Underförstått att Chris Chelios fick för lite speltid.

Ryane Clowe (Sjs) - Hade en genombrottssäsong i Sharks i år. Var borta under stora delar av förra säsongen, men i år lyckades han göra 52 poäng (22mål/30ass) under grundserien. Kommer att locka intresse från lag som vill ha tyngd i en andra-kedja.

Mark Recchi (Bos) - Åter en äldre (41) spelare som fortfarande producerar respektingivande siffror (61p/80matcher). Ger lag rutin och verkar vara en 'go-to-guy' när lag vill addera erfarenhet till laget till slutspelet. En billig, äldre spelare. Kanske något för Gretzky att värva till Phoenix?

Michail Grabovsky (Tor) - En av få spelare i Torontos organisation med offensiv talang. Brian Burke kommer nog att behålla Grabovsky om han inte blir för dyr. Lockar nog inte överdrivet intresse från övriga klubbar så lönen kan nog hållas rimlig.

Daniel Sedin (Van) - Verkar inte få det välbetalda kontrakt med Vancouver som han hade hoppats på och verkar bli Free Agent tillsammans med sin bror. Toronto ryktas vara intresserade av duon, Brian Burke var den som en gång draftade tvillingarna till Vancouver. En duo som är dyr, de kommer säkert att vilja ha runt 6miljoner var och 12miljoner är en stor del av löneutrymmet. Löneutrymmet som ökar till 55miljoner nästa säsong, men säsongen efter det förväntas det sjunka - med hur mycket vågar ingen säga.

Henrik Sedin (Van) - se ovan.

Mats Sundin (Van) - Har inte bestämt sig om en fortsättning än, men kan inte räkna med samma lön som under månaderna i Canucks. Sundins marknadsvärde sjönk som en sten under våren, men Sundin är ett respekterat namn och genererar garanterat stort intresse från många klubbar.

Mattias Öhlund (Van) - Toronto ryktas vara en intressent. Mattias blir ett billigare alternativ för många till Jay Bouwmeester. Mattias har storlek och goda offensiva instinkter. Kommer inte kunna höja sin nuvarande lön nämnvärt (3,5miljoner), snarare tvärtom. Lagen är rädda för lönetaket säsongen 10/11.

Ossi Väänänen (Van) - En härförare i Djurgården. Omöjligt att säga var han kommer att hamna, Ossi värvas för att bringa djup i lag - inte spets. Det gör att han kan hamna var som helst.


Det var mer än jag trodde det skulle bli när jag skulle gå igenom intressanta Free Agent- namn. Nu blev det några stycken, men förutom Nikolai Khabibulin så har jag inte listat några målvakter - än.

Sammanfattningsvis ser första juli ut att bli riktigt intressant. Bouwmeester, Gaborik och Hossa är de namn som just nu kan bringa mest intresse. Jag förväntar mig dock färre idiotkontrakt denna sommar. Många spelare har kunnat erhålla stora kontrakt utan att egentligen vara förtjänt av dem - en slags Free Agent - frenzy. Jeff Fingers 4- årskontrakt med Toronto Maple Leafs, med 3.5miljoner dollar i årslön, är det mest lysande exemplet. Men andra lag har också gått på minor med spelare som Drury, Gomez och Redden i Rangers som knappast är värda sina kontrakt. Daniel Brieres kontrakt vill Philadelphia nog gärna omförhandla, Brian Campbells kontrakt med Chicago är också det högst tveksamt. Listan kan göras längre.



Montreal mot försäljning

Tidigare ägarna, familjen Molson, är på väg att köpa tillbaka Montreal Canadiens från George Gillett Jr. Gillett som för övrigt också äger hälften av Liverpool FC. Gilletts finanser har tagit mycket stryk av den världsomspännande ekonomiska krisen, något som gör att han måste sälja 'Habs'.

Canadiens har för närvarande 11 spelare i a-truppen och 33miljoner i löneutrymme. De nygamla ägarna har med andra ord möjlighet att göra förändringar i laget - någon som nya ägare brukar tycka är roligt. Montreal blir farliga den 1:a juli och kan mycket väl blanda sig i racet om Dany Heatley.

** ** ** ** ** ** **

Anledningen till att det blir mycket skrivet om NHL är att det händer väldigt lite i svensk hockey just nu. Medan NHL går in i sin intensivaste silly season period.


1 Juli: Del 2

Fortsättningen...

Joe Sakic (Col) - Gamle Joe, ska han orka ett år till? Tveksamt. Sakic har varit samma organisation trogen sedan han draftades 1987. Han har gjort 1639 poäng och har ofta utsetts till världens effektivaste spelare vid frilägen. Säsongen 08/09 kantades av skador för Sakic och han hann bara spela 15 matcher. Joe är viktig på isen för Colorado, som är i en ombyggnadsfas - det är dags för Joe att ta rollen som assisterande GM i klubben.

Marian Hossa (Det) - Ska Marian fortsätta sin jakt på en Stanley Cup i Detroit eller någon annanstans? Detroit är inte lika heta på gröten längre, inte efter ett förhållandevis svagt slutspel från Hossas sida. Kvalité definitivt.

Jiri Hudler (Det) - Var hade Jiri varit i en annan organisation än Red Wings? I Detriot har han spelat 3:e fiolen på centerplatsen, efter Datsjuk och Zetterberg. Han har varit underbetald i Detroit, hans marknadsvärde ligger närmare 3miljoner än de 1,2 han tjänade under årets säsong. Hans framtid hänger mycket på hur Detroit gör med Hossa, precis som för...

Mikael Samuelsson (Det) - 1.2miljoner för 19mål och 21 poäng. I en roll som grovjobbare - ofta. Billiga poäng för Detroit. Micke kommer vilja höja lönen inför pensionen. Det blir svårt för Detroit att tillmötesgå Mikael.

David Booth (Fla) - 25 år gammal och hans rookiekontrakt går ut. Har producerat en hel del poäng under året och Florida vill säkert behålla, vilket de säkerligen gör.

Jay Bouwmeester (Fla) - Alla lag vill nog ha Jay, få kommer att ha råd. Priset kommer antagligen att bli högt och kontraktet långt. Dessvärre har väldigt få större kontrakt som skrivits med free agents slagit väl ut. Många lag hade säkert sluppit dessa kontrakt. Bouwmeester är ändå ett av dom största - om inte det största - namnet på free agent marknaden. Det kommer att betyda payday. Jay är 25 år, stor och producerar kring 40 poäng varje säsong. Många general managers sitter nog och räknar på hur mycket de ska våga erbjuda den kanadensiske backen. Kommer prislappen landa runt 8 miljoner/år i 5-6 år?

Marian Gaborik (Min) - Den enda spelare som kan konkurrera med Bouwmeester i attraktivitet den 1:a juli. Här finns också en mängd spekulanter. Marian saknades i Minnesota under säsongen som gick. Minnesota gick inte till slutspel och det överraskade åtminstone mig. Gaborik hann spela de sista 17 matcherna och hann göra 23 poäng - 'Foppa- klass' på den comebacken!

Alexei Kovalev (Mtl) - Trollgubben. En genial spelare i sina bästa stunder, kanske en av de bästa spelarna i offensiv zon i hela NHL - i sina bästa stunder. Ruskigt underhållande att titta på. En av många Montreal- spelare som har utgående kontrakt. Montreal kommer att bygga om hela laget och kommer att vara väldigt aktiva 1:a juli.

Saku Koivu (Mtl) - Kommer säkert att skriva ett nytt kontrakt med Montreal, han är så tydligt förankrad i organisationen. Att se Saku i en annan tröja skulle kännas konstigt, men större under har skett. Rykten har placerat honom i Anaheim där han skulle centra en andra- line med Selänne.

Alex Tanguay (Mtl) - En av Peter Forsbergs gamla kedjekamrater. Tanguay har gjort det ett bra jobb i Calgary och kommer vara en attraktiv del av 1:a juli. Tippar dock på att han stannar i Calgary.

Robert Lang (Mtl) - Har spelat i NHL länge, länge nu. Men trots allt har Robert aldrig vunnit Stanley Cup - det taggar honom till ännu en säsong. Han är trots sin ålder produktiv ännu. Erfarenhet i massor, något för Washington om de tappar Fedorov och Nylander?

Francis Bouillon (Mtl) - Varje sommar så dyker numera antingen Bouillon eller Ryder upp på superstars forum, varje sommar än någon av dem aktuella för Leksand. I år är det Francis tur. Om jag inte missminner mig helt så trivdes inte Bouillon så där vansinnigt bra i orten Leksand. Jag skulle bli glad om han spelade för Leksand nästa säsong, men jag tror inte det är en trolig värvning.

Steve Sullivan (Nas) - Vann i år 'Bill Masterton Trophy' tack vare sin kamp att återvända till ishockeyn efter en svår ryggskada som fick honom att missa nästan två hela säsonger. Bör bli kvar i Nashville.

Travis Zajac (Njd) - Zajacs rookiekontrakt med Devils går ut och det bör förnyas. Zajac kommer att bli en stabil 30- målskytt i NHL inom några år och Devils gillar kontinuitet - precis som Red Wings.

Brian Gionta (Njd) - Hade en väldigt lyckad säsong 05/06 då han prickade in 48 mål. Efter det har Brian knappt nått 25 och hans marknadsvärde har sjunkit. Trots detta så kan man räkna med att den kvicke lille Gionta kommer locka intresse från många lag om han inte skriver på för Devils igen. Men de 4 miljoner han tjänade under säsongen kommer knappast att öka.

Johnny Oduya (Njd) - Devils vill ha kvar Johnny och har erbjudit honom en rejäl löneökning, som jag tror Johnny kommer att acceptera. Om Johnny är smart kommer han stanna i organisationen som litar på honom och kommer ge honom fortsatt förtroende.

Bill Guerin (Pit) - Har gjort klart att han vill fortsätta spela ishockey. Pittsburgh borde vara ett bra alternativ, han och Crosby hittade en bra samarbete under slutet av säsongen. Frågan är om Penguins har råd att klämma in Bill under lönetaket.

Fredrik Sjöström (Nyr) - Fick stort erkännande under slutet av säsongen för sitt spel i boxplay. Fredrik vill nog gärna stanna på Manhattan och Manhattan vill nog ha Fredrik kvar - till rätt pris. Har potential att utvecklas till en ny Johan Franzén tror jag, offensiven kommer om någon säsong.

Ryan Callahan (Nyr) - Oerhört nyttig i Rangers. Rangers får inte slarva bort Callahan, som tillsammans med Dubinsky är en del av ryggraden i New York då Drury, Gomez och Näslund inte producerat i närheten av vad Rangersledningen hoppats.

Brandon Dubinsky (Nyr) - Se ovan.

Del 3 kommer imorgon...


1 Juli: Del 1

Om draften bygger lagens framtid så är 1:a juli ett datum som används för att komplettera lagbygget med extra spets eller djup. Idag (20:e juni) 11 dagar innan free- agent marknaden startar så tittar jag närmare på vilka stjärnor/intressanta namn som blir free agents denna säsong.

Scott Niedermayer (Ana) - Väntas skriva nytt kontrakt med Anaheim om han fortsätter sin karriär, lär knappast bli aktuell för något annat lag.

Brendan Morrisson (Dal) - En tredjedel av den fruktade kedjan i Vancouver (Näslund och Bertuzzi övriga två) som inte alls nått samma nivåer efter lockouten.

Samuel Påhlsson (Chi) - Blev mycket uppskattad i ett ungt Chicago. Chansen att han återvänder till 'Windy City' är stor - om han får plats under lönetaket.

Mathieu Schnieder (Mtl) - Hade det tungt i Atlanta - men det har de flesta. Producerade desto mer i Montreal efter traden kring tradingdeadline. Ett intressant namn för många klubbar som vill få ut mer av powerplay. Risk för att Islanders nappar?

Phil Kessel (Bos) - Ett av de intressantare namnen som sitter på ett utgående kontrakt. Ung, talangfull och produktiv. Kan bli för dyr för Boston att behålla. Många lag bör vara intresserade att knyta upp honom till ett långt kontrakt.

P-J Axelsson (Bos) - Intressant för oss svenskar. Nyttig spelare som har varit Boston trogen i många år nu. Jag tror nog att han stannar i Bruins trots allt.

Maxim Afinogenov (Buf) - Alltid ett orosmoment för motståndaren, kan vända in och ut på kameramannen en bra dag. Har haft en mindre produktiv säsong i år, har en stor uppsida dock - hans konster säljer biljetter.

Mike Cammalleri (Cgy) - Flera lag behöver centrar som producerar både mål och assist - Mike är en sådan. Tjänade 3.6miljoner föregående säsong, vilket borde kunna öka till i alla fall 5miljoner. Calgary har Jokinen istället så Mike får nog snällt flytta på sig.

Todd Bertuzzi (Cgy) - Har flackat runt under några säsonger, ännu en ur den lyckade Vancouver- kedjan som har haft det tungt under säsongerna efter lockouten (och framförallt överfallet på Coloradospelaren Steve Moore). Har varit uppskattad i Calgary och jag tycker att Todd är en prisvärd spelare. 1.95miljoner tjänade han under fjolåret, kommer att få något liknande i år.

Jordan Leopold (Cgy) - Återvände under säsongen till Calgary från Colorado. Har också varit en hyffsat billig kvalitetsspelare.

Erik Cole (Car) - Eric Staal behöver Erik Cole. Två spelare som trivs ihop Cole gjorde 27p på 63 matcher i Edmonton. 15p på 17 matcher i Carolina. Cole kommer stanna - det ser Eric Staal till.

Tuomo Ruutu (Car) - Genombrottssäsong under året. Stannar - defenitivt. Är "restricted free agen" så Carolina kan matcha andra lags bud och det kommer de nog att göra.

Anton Babchuk (Car) - Återvände till Carolina efter en säsong i ryska ligan och producerade en hel del poäng från blålinjen. 35 närmare bestämt. Carolina hade ett flertal backar som producerade över 30 poäng, det talar för att Anton får leta en ny arbetsgivare.

Nikolai Khabibulin (Chi) - Christobal Huet finns också i laget. Huet tjänar som en förstemålvakt och blir svår att göra sig av med för Chicago - som nog hellre sett att 'the Bulin Wall' stannat. Samtidigt finns en jättetalang i Antti Niemi i bakgrunden. Lönetaket sätter stopp för ett nytt kontrakt i Chicago. Kanske hamnar i Tampa igen?

Cam Barker (Chi) - Producerade 40poäng på 68 matcher som back. En fantastisk siffra. Tjänade under miljonen och är 23 år gammal. Vilket lag vill inte ha en sådan back? Är 'restricted free agent' men Chicago har nog inte råd att behålla honom. Brian Campbells jättekontrakt (7.1miljoner till säsongen -13/14) är jobbigt för Chicago just nu.

Martin Havlat (Chi) - Ruskigt snabb skridskoåkare som har producerat bra siffor under alla hans år i NHL. Har - som 28-åring - stått för rutin i Chicagos anfall. Chicago vill behålla men tveksamt om de vill betala de 6miljoner han tjänat under nuvarande säsong.

Kris Versteeg (Chi) - Ung, produktiv, billig. Under säsongen 08/09. Blir antagligen ung och dyr under säsongen 09/10.

Dave Bolland (Chi) - Ung, produktiv, billig. Under säsongen 08/09. Blir antagligen ung och dyr under säsongen 09/10.
Chicagos problem är att de har får många unga, bra spelare - det blir dyrt när flera billiga rookie- kontrakt går ut samtidigt. Men Versteeg och Bolland kommer nog bli kvar i Chicago om inte något oförutsett händer.

Fortsättning följer...







 


Torbjörn Olsson blev inte styrelsemedlem

Efter en tids funderande kring händelseutvecklingen så framkom några spridda reflektioner.

Att Torbjörn Olsson inte kom med i styrelsen var en skräll. Han anses inte tillräckligt hockeykunnig var anledningen från de "kuppande". Det argumentet har jag full förståelse för - om det stämmer, jag känner inte till hur djupa Tobbes hockeykunskaper är. Anser fler än hälften att Torbjörn var en dålig kandidat, eller i alla fall sämre än alternativet, så har de gjort rätt. Så fungerar en demokrati. Gnällrätten är egentligen förverkad om du inte gick på årsmötet för att själv påverka.

En punkt som jag hade velat se klargjord i detta är vem Torbjörn skulle representera om han blivit invald i styrelsen. Superstars eller sig själv? Ska Superstars styrelse diktera hur Torbjörn ska agera i LIF's styrelse, eller ska Torbjörn - precis som övriga styrelsemedlemmar - utgå ifrån sig själv och sina åsikter?

Egentligen är det en ganska konstig händelseutveckling i Superstars historia. Superstars grundades för att supportrarna skulle separeras ifrån Leksands IF, så att inte LIF skulle kunna utöva formellt inflytande över supportrarnas arbete. Nu vill supportergruppen utöva formellt inflytande över föreningen. Är inte det att äta kakan och ha den kvar?
 
I en styrelse som ska ansvara för det sportsliga så accepterar jag argumentet att hockeykunnandet är viktigt. Dock ser jag det som huvudlöst att inte ha "ledaren" för 2000 supportrar representerad någonstans i ledningen kring Leksand. Nu har Superstars ändå ett nära samarbete och jag tror inte att detta kommer innebära några stora skillnader i arbetet mellan Superstars och Leksands IF. 

Jag anser att ordföranden i Superstars måste vara representerad i någon kapacitet i Leksands IF så länge supporterklubben är så pass stark som den ändå är. Att supportrar inte ska ha så mycket inflytande vid lagbygget tycker jag är självklart, men i arbetet runt isen måste Superstars få en tydlig roll. En tydlig formell roll.

Som du ser så har jag ingen klar uppfattning om det var en bra eller dålig sak som skedde på årsmötet. Dock ser jag en risk för att detta kan leda till en djup spricka. De som tar Torbjörns parti - som jag misstänker är aktivare på forum, bloggar och dylikt - och de som anser att Cenneth är en bättre kandidat - som jag återigen misstänker är en tystare del av supportrarna.

NHL's sämsta lag på att drafta spelare?

En genomgång av ALLA draftval Toronto gjort mellan åren 1993 och 2006 visar att inte allt för många av dessa spelare är av NHL- standard. Nu vet vi alla att draften till stor del är ett lotteri och ju senare i draften spelare tingas, desto lägre är oddsen att de kommer lyckas. Men lite bättre facit än Toronto har haft måste man kunna kräva:

Antal spelare draftade: 137
Antal spelare med mer än 100 NHL matcher: 17

källa: hockeydb.com



Av dessa 17 spelare sticker några namn ut ur mängden:

Kenny Jönsson (1:a rundan, -93)  AVSLUTAT KARRIÄREN
Fredrik Modin (3:e rundan, -94)  COLUMBUS BLUE JACKETS
Danil Markov (9:e rundan, -95) DYNAMO MOSKVA
Tomas Kaberle (8:e rundan, -96)  TORONTO MAPLE LEAFS
Nik Antropov (1:a rundan, -98) NEW YORK RANGERS
Alexei Ponikarovsky (4:e rundan, -98) TORONTO MAPLE LEAFS
Brad Boyes (1:a rundan, -00) ST LOUIS BLUES
Carlo Colaiacovo (1:a rundan, -01) ST LOUIS BLUES
Alexander Steen (1:a rundan, -02) ST LOUIS BLUES
Matt Stajan (2:a rundan, -02) TORONTO MAPLE LEAFS
Ian White (6:e rundan, -02) TORONTO MAPLE LEAFS
Justin Pogge (3:e rundan, -04)  TORONTO MALE LEAFS
Tukka Rask (1:a rundan, -05) BOSTON BRUINS
Jiri Tlusty (1:a rundan, -06)  TORONTO MAPLE LEAFS
Nikolai Kulemin (2:a rundan, -06)  TORONTO MAPLE LEAFS

Förutom Tomas Kaberle så har Toronto haft liten, långsiktig, nytta av sina draftval. De 4-5 sista namnen på listan har tid kvar att göra sig ett respekterat namn i hockeyvärlden. Men Justin Pogge verkar inte vara den talang som Toronto hoppats, därav jakten på "Monstret". Jiri Tlusty och Kulemin är fortfarande potentiella stjärnor, men historiskt är inte Toronto någon vidare talangförädlare.

Om Dany Heatley

Torontos GM berättar för NHL.com att Toronto inte är intresserat av Heatley. Burke tar - mycket riktigt - inte spelare som offentligt går ut och ber om en trade med tång.

Även om Burke lindar in orden något så säger är hans uppfattning tydlig, Heatley är inte en personlighet han vill se i ett lag som han leder. Att offentligt be om en trade, gör att Ottawas GM inte kan förhandla till sig en alls lika bra deal. Nu vet övriga lag om att Heatley kommer att tradas. I annat fall hade Ottawa kunnat ha mycket mer is i magen och tradat Heatley till ett mycket bättre pris.

Det är svårt att se vad Ottawa vill ha i utbyte. De är svaga över hela fältet om Dany försvinner. Spezza är bra, Alfredsson är bra, men djupet i laget har tagit kraftiga smällar efter Stanley- Cup förlusten mpt Anaheim för två säsonger sedan. Backsidan är direkt svag, där kan det finnas en vilja att förbättra. Sedan har Ottawa ett gyllene tillfälle att skaffa sig höga draftval inför draften, som är en stark årgång enligt experterna.

Att Heatley lämnar Ottawa bäddar för en blockbuster- trade och dom är alltid spännande som åskådare.

Bara Toronto håller sig borta.

Matchtröjor.

De första bilderna av Leksands matchtröjor släpptes i samband med årsmötet. Enligt mitt tycke var de fruktansvärt snygga. De markerade axelpartierna var en detalj som sålde mig omedelbart, precis som att nummret står på armen.



Mina tankar vandrade vidare och jag uppmärksammade, som många med mig, vad snyggt det hade varit med reklamen i samma färger. Tyvärr kommer det nog inte att hända utan vi får stå ut med dessa plottriga spektakel i hockeysverige.

Jag blev varse om lite andra matchtröjor som Sverige har fått beskåda och fann en eller två jag tyckte om riktigt mycket:



Riktigt snygg. Logotypen är läcker, klassisk - utan djur. Men reklamen är underbar, smälter in så pass att man inte tänker på den. "Obs!" passar väldigt bra - och är svart. Tyvärr smälter den in så bra att man inte lägger märke till den - inget vidare för Konsumkooperativet. Men ännu bättre är "Svenskt Stål" reklamen, inte nog med att det ser snyggt ut och passar bra på tröjan - det passade bra in på Luleås spel på 90-talet. Tufft och hårt arbetande.



Även här - riktigt snyggt. Klassisk logotyp - utan djur. "Örby Gummi" i grönt och vitt, det smälter in bra i tröjan. Extra plus för att det är Jofa som är tillverkare.

Men det finns också några riktiga bottennapp...



Okej, Bodens Garnison är sponsorer. Men ljusblått? Kamouflage? Herregud...


AIK's tröjor har jag alltid tyckt varit ganska snygga. Gult och svart är en bra färgkombination, men här vet jag inte hur man tänkte. I och för sig bara en sponsor, men här tror jag att Svenskaspel fick lite för fria tyglar. Picasso hade sin blå period, Djurgården och Färjestad har haft sin lila, och de var klasser bättre än detta.

En favorit för närvarande är San José Sharks tröjor:

 












Nu har inte San José handikappet av att behöva klämma in så mycket reklam som möjligt och det gör designarbetet mycket enklare. Att siffran sitter på bröstet är en snygg detalj.

Modeoraklet har talat.


Pettersson


Och det är ingen skräll för mig. Det var det för Jante, han trodde knappt att det kunde finnas snygga brudar i Leksand.
Men det är ju allmän fakta att Leksand har störst hockeyluder per invånare.

Leksand består ju i stora drag av 1) Hockeyfans, 2) Hockeyspelare, 3) Hockeyluder som ska snärja spelare från A-lag och neråt.

källa: Robert Petterssons blogg. hockeysverige.se

Pettersson är underbar. Men jag undrar om inte Ö-vik och ligger och slåss i samma division, allt enligt rykten...

Ny styrelse i Leksand




Bertil Daniels blir inte helt oväntat ordförande för den sportsliga delen av Leksands IF. Att det ens existerar en "sportslig" del av en idrottsförening klingar illa i mina öron, men det är väl bara att vänja sig. Tiden då ett idrottslag var ett idrottslag är över. Tiden då det så sig själv att ett idrottslag var en sportslig företeelse - inte en koncern eller ett holding- bolag.

Leksand säljer ut än mer av Ejendals Arena för att klara ekonomin och går denna säsong med en förlust på ca 150.000. Utan utförsäljningen av ytterligare andelar av arenabolaget hade förlusten istället landat kring 5-6 miljoner.

Bertil Daniels säger en sak jag väntat på i 10 år.

I den lönebudget på spelarsidan som las fram på årsmötet var budgeten redan fylld i skrivande stund, men det har sagts att ni är på jakt efter en ny back?
- Det är inte säkert att vi fixar det. Men vi ska släppa fram de unga killarna, låt dom växa, och det gör man om man får vara med. Får misslyckas, det har ingen betydelse om vi vinner med 7-2 eller 10-2 mot Mariestad, säger Leksands nye ordförande Bertil Daniels.

källa: DalaDemokraten.se

Tack! Se nu till att uppfylla detta! Låt Jonas Knutsson och Kenny Källström få en chans att visa att de kan prestera i allsvenskan. De klarade av att prestera i kvalserien - de har förtjänat förtroendet.
Så snälla! Spika truppen nu och plocka inte in fler 35- åringar i januari.

Efter tre säsonger med "rutinerade" lag (Belfour, Petrovicky, Jackman, Saarela, Lind, Prochazka, Pettinen, Vopat och Grosek) så har myten om vikten av rutin förlorats på mig. Leksands spelare har nu tillräcklig rutin av kvalserien, vi behöver inte plocka in 3-4 spelare som spelat i alpligor och vunnit "massor" där. Rutinen finns i Ollas, Hägglund, Oliver Ekman- Larsson, Per- Anton, Janne, Källström och Knutsson. Av de utespelare som Leksand värvat till denna säsongen så är det Kimmo Lotvonen, Stefan Lassen, Jamie Johnson och Andreas Martinsen som inte har kvalserie- erfarenhet, så kom inte dragandes med "rutinen behövs" igen.

Det finns nu 8 backar i laguppställningen, det är tillräckligt om det inte kommer skador. Under en match så spelar 6 backar, en sjunde sitter på bänken och en 8:e på läktaren. Knutsson kan spela i J-20 också för att få matchträning, det gör att Strömberg kan matcha alla backarna på ett bra sätt.

Stäng plånboken nu Lundström. Det ser spännande ut redan nu.


*** *** *** *** *** *** ***

Kenny Jönsson slutar med hockeyn. Hans ryggproblem blev för stora tillslut.
En stor förlust för svensk hockey, en oersättlig förlust för Rögle.
Kenny är klart en av svensk hockeys största under de senaste 20 åren. Två OS-guld och ett VM- guld säger allt. Tack för alla fantastiska insatser i landslaget! Insatserna för Rögle får andra tacka för.

I allsvenskan intet nytt.




Det enda som händer i allsvenskan för närvarande är att Växjö jagar en kanadick vid namn Peter Tsimikalis. Peter beskrivs som en defensiv center, en väldigt osexig värvning av Växjö. Peter har gjort en del matcher i AHL men verkar vara bosatt i ECHL, Växjö kan nog hitta hetare namn på hemmamarknaden.

Johan Erkgärds ska vara högaktuell för Borås också. Även där, osexigt. Ingen poängspruta i Skåre och ska antagligen inte ha en sådan roll i Borås heller - därav epitetet 'osexig värvning'.

Det är en hemskt tråkig silly season i år.

Men jag slås av hur gångbart det är att ha bokstäverna F-B-K med på ett CV när man ska hitta ny klubb.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Men jag måste passa på att slå ett slag för mitt favoritlag på den andra "kanten av atlanten". Toronto Maple Leafs. Brian Burke kommer, som nytillträdd GM, till en perfekt situation. Publiken har förstått att det kommer att ta ett tag att bygga upp ett nytt lag ur de spillror som Toronto blev efter lock- outen. Burke kan vara hårdhänt när det gäller att trada bort spelare mot draftval eller unga talanger. Burke kommer att åtminstone ha 2-3 säsonger på sig att bygga ett lag innan resultat kommer att krävas av honom.

Brian Burke har tydligt gått ut med att Toronto vill ha Tavares - vilket kan bli tufft. Toronto har det 7:e valet i årets draft och Tavares kommer att väljas som nummer ett av Islanders. Jag tvivlar på att Toronto har något som Islanders vill ha mer än Tavares. New York- laget saknar en fixstjärna, en offensiv urkraft som lockar åskådare till Long Island.
Toronto kommer knappast att lyckas få sin stjärna, i efterhand måste Torontoledningen vara ganska besvikna att säsongen inte gick sämre och att organisationen hamnade högre upp i draftordningen. Nu tippas Toronto få spelare som Magnus Svensson- Pääjärvi, Brayden Schenn (bror till nuvarande Torontobacken Luke Schenn) eller till och med Evander Kane. En forward är vad Toronto borde vara ute efter, backsidan ser ganska bra redan. Toronto saknar offensiv kraft och det blir spännande att följa Maple Leafs handhavanden på free agent marknaden. Ska Brian Burke vara aktiv den 1:a juli eller inte? Långsiktigt kanske det är smart att ta ännu en dålig säsong och få ytterligare ett år med höga draftval.

Maple Leafs och Islanders måste, tillsammans med Rangers, för övrigt vara de mest misskötta klubbarna i NHL idag. Dock på olika plan, Toronto och Rangers har en stor väloljad organisation med starka ägare (en pensionsförsäkringsfond i Toronto) medan NY Islanders för en deprimerande tillvaro i en arena som ser ut att falla ihop av sin egen tyngd, vilken sekund som helst. Islanders, har, sedan eran med Mike Bossy - Clark Gillies - Bryan Trottier inte haft mycket att vara glada för. Rick DiPietros monsterkontrakt får Rangers lagledning att likna genier när de band upp spelare som Scott Gomez, Chris Drury och Wade Redden till långa, dyra, kontrakt. New York- hockeyn har det tungt. 'Garden faithful' är ett beprövat gäng, -94 fick de lite ny luft i lungorna. Henrik Lundqvist ger Mike Richter vibbar på Manhattan, men är desperat efter hjälp. New York behöver en makeover, Toronto behöver en makeover. Lagen som länge levt på free- agents, måste börja drafta smartare. Lagen har, trots år av kräftgång, inga unga stjärnor. Okposo (Islanders), Schenn (Maple Leafs) och Staal (Rangers) är det bästa de har att erbjuda efter så många år i botten av NHL - värdelös scouting.



NHL: Lönetaket del 1




Lönetaket har adderat en dimension till NHL och intresset kring silly season. Lag som tidigare kastat pengar på stora namn under free agent perioden har gått kräftgång med tydliga exempel i New York Rangers och Toronto Maple Leafs.
Colorado är ett annat lag som lidit svårt av lönetaket och den nya verkligheten som NHL-lagen lever med.

Nu har draftvalen blivit viktigare än någonsin, ett gott draftval kan ge 2-3 år med billiga kvalitetsspelare. Det är detta Pittsburgh dragit stor nytta av, Crosbys monsterkontrakt tog vid inför denna säsong, men Malkin och Staals kontrakt hoppar inte igång förrän följande säsong. Något som kommer att drabba djupet i laget, det djup som kunda matcha Detroits, det djup som tog laget hela vägen i år. Crosby och Malkin tjänar nästa säsong i runda slängar 9 miljoner dollar, lägger man till Fleury, Staal och Kuntiz som tjänar runt 3,5 miljoner var så nåt Pittsburgh nästan 30 miljoner på fem spelare. Djupet kommer drabbas.

Till nästa säsong sitter Chicago i samma sits. Toews och Kane har fortfarande sina rookiekontrakt, det gör att de tillsammans inte ens tjänar lika mycket som Miroslav Satan. Det betyder att Chicago kan komplettera dessa två ynglingar med riktiga kvalitetsspelare. Men efter säsongen 09/10 ska Kane och Toews få en skälig ersättning och det kommer innebäre minst 7 miljoner var. Chicago har chansen nästa säsong, tar de den inte då, blir det genast mycket tuffare.

Chicagos historia från slutet av 90-talet till slutet av 00-talet är mycket lik Pittsburghs. Efter en tid med Belfour, Amonte, LeClair, Roenick, Chelios, Daze och Zhamnov så hamnade Chicago i en svacka djupare än Marinergraven. Men efter många år utan framgångar i Illinois så blåser det nu åt rätt håll. Toews, Kane, Sharp, Byfuglien, Versteeg är några av de namn som i slutet av ska ta Chicago till nya framgångar då Stanley Cup avgörs nästa gång. En liten överraskning för oss svenskan måste ändå vara Niklas Hjalmarssons succé i slutspelet. Kan Chicago bygga vidare på den rutin man skaffat sig i år så kommer de att bli ett stort hot nästa säsong.

Boston är ett annat lag som befunnit/befinner sig i liknande situation, en imponerande samling talanger som i år floppade i slutspelet. Men nu vet också Bostons talanger vad som krävs för att nå långt i slutspelet. Washington är ännu ett exempel på att draften bygger dagens NHL-lag.

Fortsätter utveckling med att lagen som har unga, billiga stjärnor vinner Stanley Cup, kommer då de framtida bottenlagen sitta med 3-4 stora stjärnor med monsterlöner. Jag funderar lite på hur detta kommer att se ut om tio år. Kommer då åter Pittsburgh vara ett bottenlag med Malkin och Crosby sittandes på monsterkontrakt. Monsterkontrakt som skadat djupet i Penguins. När då Pittsburgh åter blivit ett bottenlag och fått nya höga draftval och därigenom nya billiga stjärnor - kan de då åter bli en riktig utmanare till titeln?

Min förhoppning är att NHL vågar behålla lönetaket under många år framöver. Lönetaket har spridit toppen i NHL, även om de två senaste säsongerna visat att toppen består av två lag. Kommande säsong kommer lönetaket återigen stiga något, men till säsongen 10/11 kommer det att ske en sänkning som följd av finanskrisen. Lag som Detroit, som år efter år slår i lönetaket, kommer att bli tvingade att släppa viktiga spelare. Kommer maktbalansen mellan spelare och klubbar att pendla till klubbarnas fördel igen?

Det finns en chans att många spelare av hög kvalitet blir tillgängliga på den europeiska marknaden under den sommaren då de inte får plats i NHL-lagen. En chans för KHL att åter hävda sig mot NHL?

Pingwinner...

Pingwinnerna vann.

Genomgång av elitserielagen: Del 2 - Djurgården


Logotype


Djurgården har hittills inte värvat en enda spelare. Inte en enda! Truppen innehåller i dagsläget tre målvakter, åtta backar och elva forwards. Alltså finns inte så mycket plats kvar i truppen, 3-4 platser möjligtvis.

I Djurgårdskretsar hoppas många på att dessa ska fyllas med Marcus Nilson, Fredrik Bremberg och Niklas Anger. Problemet för Djurgården är i år, precis som vanligt, pengar. Skattkistan har inte varit välfylld för Stockholmslaget på många år och en föregångsförening ser sig nu ligga under lag Timrå, Saik och Linköping. Vem hade trott det runt millenieskiftet?

Men tack vare de finansiella svårigheter som Djurgården lever med har ledningen i den Kungliga huvudstaden gjort en smart satsning. Föreningen dammsuger nu Stockholm efter talanger och laget består av en uppsjö unga spelare men tonvis av talang. Jacob Josefsson är den största talangen inför detta år, men han har haft föregångare som Hörnqvist och Dick Axelsson. Djurgården har satsat rätt och satsat smart och kommer inte ha några problem att skifta till en "finanskris- budget", de har levt med en finanskris i snart tio år. Samtidigt som Djurgården ger talanger chansen, så behåller de också gubbarna. Niklas Falk, Kristoffer Ottosson, Christian 'Fimpen' Eklund har tillsammans gjort 35 elitseriesäsonger med DIF. Till rutinreserven skall då läggas Marcus Ragnarsson som nyligen påbörjat sin åttonde säsong med föreningen. Förutom den skicklighet dessa spelare besitter är deras rutin livsviktig i ett annars väldigt ungt lag. Djurgården har under några säsonger dansat kring kvalseriestrecket och det är gubbarna som styrt färjan iland under den tuffa tid som DIF genomgår.

Målvaktssidan blir spännande att fälja, Wesslau är uttalad etta när säsongen börjar. Jag misstänker dock att Owuya är klassen bättre, han var ruskig i Almtuna under föregående säsong. Ridderwall kommer att husera i Örebro misstänker jag, han imponerade inte på mig under fjolåret. Djurgården är i vilket fall som helst välrustade längst bak.

Av de rumpor som målvakterna kommer att beskåda är det två som sticker ut. Ragnarsson och Holmqvist. Ragnarsson kommer åter att snitta 27-30minuter/match och dra ett tungt lass - inte bara på isen utan i hela föreningen. Andreas Holmqvist behöver, för Djurgårdens skull, visa att han är den powerplay- back han var i Linköping. I övrigt ser backbesättningen blek ut. Men med Ragnarsson så blir betyget på försvaret ändå klart godkänt. Marcus Ragnarsson borde ha 3-4 "C" på bröstet för att beskriva hur viktig han är.

Anfallet saknar Bremberg. Utan Bremberg ser forwardsuppsättningen onekligen blek ut. Djurgårdens hopp är att Fredriks sökande efter ny klubb drar ut på tiden, något som talar för att han blir kvar. Stannar även Anger, samtidigt som Marcus Nilson ansluter blir däremot Djurgårdens anfall plötsligt väldigt hett. Med broilers som Jacob Josefsson, Marcus Krüger och Gabriel Landeskog bakom "gubbarna" blir helt plötsligt svårigheten att ge alla kvalitativa spelare tillräckligt med speltid. Men som sagt, utan Bremberg, Anger och Nilson ser det tunnt ut.

Djurgården har dock tagit ett konstigt beslut - att ta tillbaka Hardy Nilsson. Fjolårets Djurgården gjorde en okej säsong när allt kommer omkring. Laget bestod av väldigt många unga spelare och hade ett ungt tränarpar i Micke Johansson och Tomas Montén. De räddade en tuff situation och jag är övertygad om att de hade gjort ett ännu bättre arbete denna säsongen. Dåligt tålamod av ledningen i Djurgården. Samtidigt borde Hardy inkassera en väldigt hög lön, en lön som hade kommit bättre till pass i Marcus Nilsons/Niklas Angers/Fredrik Brembergs plånbok - det är jag övertygad om.

Orosmoln:
- En långtidsskadad Ragnarsson skulle innebära katastrof, han betyder så enormt mycket.
- Ingen Bremberg. Jacob Josefsson kan inte axla 'Linkans' roll - än. Vem ska spela fram? Vem ska det spelas fram till?
- Pengar. Alltid pengar för Djugården, tyvärr.

Slutsats: Djurgården klarar sig från kvalserien i år också. Mycket tack vare att SSK och Rögle i dagsläget är så mycket sämre på pappret. Håller 'Ragge' håller hela laget. Plats 10-11 är mitt främsta tips, men med god utveckling på de yngre spelarna så finns mycket skrällpotential. Niklas Danielsson har varit en personlig favorit under några säsonger nu, kan han kliva fram ytterligare?

Dragan till FBK

– Kanske den bäste spelaren som finns tillgänglig på marknaden just nu, säger sportchefen Thomas Rundqvist.
 
Det låter sådär måste jag säga. Efter rapporter från sportchefer om att marknaden ser spännande ut i år så kommer detta som en kalldusch. Nu är Dragan en bra spelare med massor av talang, inte tal om saken, men lite mer spännande än så trodde jag marknaden var.

Nu hoppas jag att marknaden öppnar sig ordentligt den första juli då alla nordamerikanska kontrakt går ut.

Leif Strömberg / Södertälje Sport Klubb

Leif Strömberg måste ha upplevt ett av de konstigare år i hans liv under föregående säsong. Inför säsongen tippades SSK ta ett kliv till när tabellen skulle räknas samman. Värvningar av Hyvönen, Benoit och Topi Jakola bland annat, skulle göra Södertälje till ett stabilt slutspelslag. Leif Strömberg skulle efter två bra år, med ett mediokert lag, få ett spetsigare lag med bättre potential.


Under de inledande veckorna och månaderna så såg Leif ut att misslyckas kapitalt, SSK gjorde inga mål och de nya vävningarna var iskalla. Men efter den tuffa inledningen började Södertälje sakta men säkert komma igång och spelet fungerade bättre. Efter fyra raka segrar och häng på platserna ovanför 11-12 så kommer beskedet. Beskedet hade varit väntat – om det kommit två veckor tidigare. Lagets spel hade börjat ge trepoängare och den externa kritiken tystnade. Hyvönens handsvett fick honom sparkad. Leif Strömberg fick gå efter fyra raka segrar. Inte många andra tränare har fått gå i en så brant uppåt stigande formkurva, kanske en sydamerikansk fotbollstränare. Jag kan inte undvika att bli imponerad av den inkompetens som präglar det beslutet. Oavsett inre konflikter så måste resultatet i en elitklubb alltid gå först. Är resultatet då fyra raka segrar måste någonting fungera.


Med andra ord ett ovanligt beslut.


Jim Brithén ersatte (hur nu SSK- ledningen tänkte där fattar jag inte). Men Leif fick i alla fall lämna skutan och om han var bitter efter avskedet så måste Leif ha sovit gott efter att Brithéns tid vid rodret drog SSK längre och längre ifrån ingenmansland i tabellen. Brithén, en gång vald till årets coach i Sverige, gjorde ett lika bra arbete som socialdemokraternas nuvarande partitopp. En jätteflopp.


När Södertälje sedan upptäckte att det var dags för kvalserien igen så visar ledningen åter att den är kreativ och återanställer Leif Strömberg. Resultat: Succé. Slutsats: Södertälje är i desperat behov av en kompetent styrelse/sportchef.


När säsongen är slut dröjer det inte länge förrän Leif är klar för Leksand. Leif kommer till en klubb i allsvenskan, ur den synvinkeln så är det definitivt ett byte till det sämre, men till en klubb som verkar ha en lönebudget som vida överskrider den budget som herrarna i Axa- Sportcenter förfogar över. Längtar 'Leffe' efter kvalserien, där han får mäta sina nya muskler med sina gamla, tro?


Södertälje värvar rutinerat/gammalt i Fredrik Svensson och allsvensk spets i Ryan Glenn. Ganska bra värvningar om laget legat i allsvenskan. Nu ligger inte Södertälje, genom Leif Strömbergs försyn, inte i allsvenskan utan i elitserien. I elitserien krävs bättre värvningar än Jonas Almtorp för att skrämmas. Undrar hur den nya ledningen tänker i år. Vilken profil ska laget ha egentligen? Ungt? Rutinerat? Hårt arbetande? Vad vill egentligen Södertälje spela för typ av hockey?


Att inte ens förhandlingar fördes mellan Tomas Kollar och SSK ser jag som sensationellt. Kollar har varit en publikfavorit och en profilspelare i Södertälje. En spelare som producerat en del poäng, men framför allt bidragit med attityd och stenhårt arbete. Nu tackar jag för det, jag tror att Kollar är en enorm förlust för SSK. Flera andra spelare flyr fältet och en värvning av Niklas Hävelid såg jag som Södertäljes räddning från kvalserien. Nu räckte inte en heroisk insamling av supportrar och sponsorer, Hävelid valde brorsan och guldchansen. Södertälje ser tämligen uddlöst ut, men med några riktigt, riktigt, utmärkta värvningar kan det ändå bli riktigt bra...kanske.


Kan Leif rätta till sitt misstag i år? Se till att rätt lag går segrande ur mardrömmen som i folkmun kallas kvalserien?


Carl Söderberg



Det luktar jantelag och avundsjuka i diskussioner om denne man. Hos Malmö-supportrar är han en skånsk version av Ghod, i andra läger en rädd liten pojke som inte vågar flytta ifrån mammas mat och närhet.

Till de som tycker det senare säger jag såhär: - Är det du som är rädd?
Alla, ALLA, skulle älska att ha en Carl Söderberg i sitt eget lag. Han är oerhört talangfull och ung. Han älskar Malmö och han älskar Malmö Redhawks. Han är precis det ett lag behöver - en franschiseplayer. Färjestad byggde ett lag under tio år på Jörgen Jönssons axlar. Malmö har chansen att göra detsamma.

Många har åsikter om att Calle borde testa NHL, han borde inte harva runt i allsvenskan. Man frågar sig varför han inte åker över till Boston och försöker ta en plats. Deras svar blir naturligtvis att han är för feg. Det är enklast så. Han är för bekväm för att ta några hundår i AHL. Han är lat.

Nej, jag väljer att hylla vår största konkurrents bästa spelare istället. Carl visar en otrolig lojalitet genom att hjälpa Malmö under den tuffa tid de nu genomgår. Jag blir också lycklig över det faktum att en så skicklig spelare blir kvar i allsvenskan. Allsvenskan behöver de få profiler som finns för att sälja in sig som ett alternativ till elitserien.

Så nu har jag kommit ut ur garderoben. Jag erkänner. Jag är avundsjuk på att Malmö har Carl Söderberg - men jag erkänner det istället för att brista ut i avundsjuka ordalag. Jag längtar efter den dagen Leksand får upp en spelare genom juniorleden, en spelare som stannar kvar i Leksand istället för att ta första bästa dollaranbud. Jag längtar efter Leksands Carl Söderberg.



Klubbarnas marknad!




Äntligen! Äntligen! - utbrister Fylking.

Äntligen! Äntligen! - utbrister undertecknad.


Att Mattias Johansson innan föregående säsong ställde klubbarn mot varandra och lät överbud följa överbud från Malmö - och säkert också - Leksand. Matte kunde snällt luta sig tillbaka och njuta då hans namnteckning var hett eftertraktad. Nu är det annat ljud i skällan, i finanskrisens fotspår har klubbarna äntligen blivit tvingade till besinning.


Haveriet av den amerikanska bank- och bostads- marknaden har fått oanade konsekvenser för elithockeylagen i Sverige. Nu har de helt plötsligt ett skäl att sluta trissa lönerna till äldre spelare som vill tjäna sig en hacka under sina sista verksamma år. Men nu är de goda åren äntligen slut. Äntligen har klubbarna besinnat sig, de har slutat att gräva sin egen grav.


Budgeten har ett tak numera. Att Peter Nordström inte kan gå till vilken klubb som helst idag (läs Leksand/Malmö) och bli överöst med pengar är gott tecken. Peter Nordström, som hävdar att han har varit underbetald i Karlstad, är helt enkelt inte värd de 150-200 000/månad han säkerligen är ute efter. Inte när han med stor sannolikhet kommer att gå skadad under stora delar av säsongen. Ingen klubb är längre villig att riskera 2-3 miljoner på en spelare som kanske inte spelar mer än 25- 30 matcher. Det fungerar inte i Sverige och det fungerar definitivt inte i allsvenskan - längre.

Missförstå mig inte, en Peter Nordström hel och i form är en av elitseriens bästa forwards, men sannolikheten är för stor att ljumskar/rygg/... inte håller för en hel säsong. Chansa helt enkelt inte.

Ett annat tecken på att klubbarna nu sitter i förarsitsen är att laguppställningarna för Leksand och Malmö redan är någorlunda spikade. Malmö är helt klara, Leksand jagar en back. Spelarna vågar inte längre vänta ut ett saftigt anbud, de vill ha de få kontrakt som finns att tillgå. Det innebär också en sänkning i lönenivån.

Jag misstänker att en värvningar som Kollar och Lotvonen hade varit betydligt svårare att få om elitserielagen hade varit lika generösa som tidigare år.

Pendeln har svängt.
Äntligen! Äntligen!

P.S. Ryan Glenn till SSK? Popovic kommer få en tuff rookiesäsong.




Oliver Ekman- Larsson (draft special)

"The next three defenders on our list are very tightly bunched and could easily be selected in any order. First up is another skilled Swede, Oliver Ekman-Larsson. Larsson is the purest skater and most naturally athletic defenceman in the draft. His movements are so smooth and fluid and his edging so precise that you barely hear his blades carving the ice - it's almost as though he floats over the top of the ice surface."

Kyle Woodlief, USA TODAY

Inga dåliga ord om OEL. Med talang sprutande ur varenda por i kroppen så kommer Oliver att gå högt i draften, det är iallafall så det sägs. Men spekulationer är en sak, vad som egentligen kommer att ske är en helt annan. Med all säkerhet så kommer Oliver att gå i första rundan, kanske så högt som topp- 10. Dallas Stars är ett alternativ på plats nummer 8.

Nu tvivlar jag på att Oliver kommer att tingas så tidigt som nummer åtta, NHL- lagen har en tendens att undvika europeér om det finns amerikanska alternativ, precis som svenska klubbar gör - numera - i värvandet av spelare. Amerikanska lag, vill ha amerikanska spelare. Det är viktigt för publiken att kunna identifiera sig med spelarna i laget.

Chansen är då större att han hamnar hos Florida Panthers som draftar som nummer 14. Panthers som också verkar bli av med deras förste- back i Jay Bouwmeester, då behöver lite talang i de bakre leden. Oliver kan nog passa som handen i handsken. Buffalo är ett annat lag i behov av en skicklig, offensiv back efter (främst) Brian Campbells försvinnande under föregående säsong.

Men för att återkoppla till det inledande citatet där Olivers skridskoåkning omnämns som den bästa i hela draften och att skridskorna knappt lämnar spår i isen tack vare sina lätta fötter. Men förutom skridskoåkningen, som på alla sätt är utmärkt, så ser jag hans lugn som den främsta uppsidan med herr Ekman- Larsson.

Lugnet han visar upp i alla situationer på isen, han blir aldrig stressad och det leder till få - om några - misstag. Mjuka rörelser och lång räckvidd gör att han hela tiden ser ut att vara i kontroll över situationen. Hans räckvidd i kombination med skridskoåkningen gör också att han hinner få två chanser på många puckar. Vore det inte för gallret framför näsan så är Oliver ingen junior, inte i spelet.

Så mitt draft- tips såhär 16 dagar innan draften är att Oliver hamnar i Miami. Men för en ung spelare så undrar jag om Miami är en bra plats att utvecklas som hockeyspelare. Det bästa för Oliver vore nog att hamna på en plats som har traditioner av hockey och en fungerande organisation. Buffalo (nr.13) och Minnesota (nr.12) är klart bättre platser att hamna på för unga spelare misstänker jag, inga nöjen - bara hockey och stadiga organisationer. 

  

Peter Norström, Jens Bergenström, Anders Eriksson


Peter Nordsträm är ledig och på marknaden. Leksand kan knappast tacka nej - om det finns pengar.
Går Leksand i samma fälla återigen? Låter unga spelare stå tillbaka till förmån för äldre, dyrare herrar.
Peter är i sina bästa stunder en av elitseriens bästa spelare och skulle skadefri hjälpa alla lag, inklusive Färjestad.

Det som jag ser som oroväckande är Peters lönekrav, han anser att han spelat till rebatterat pris under sin tid i Färjestad och vill nu ha lön efter sitt marknadsvärde. Hans marknadsvärde är högt och när han nu lämnar Färjestad så kommer han inte vara billig. Jag tror att Leksand har svårt att få råd med Peter.

Så efter lite eftertanke, Peter skulle defenitivt hjälpa Leksand i allsvenskan. En återförening med Pelle Prestberg skulle antagligen öka Pelles målproduktion. Spelmässig uppsida, helt klart. Men de långsiktiga effekterna kanske inte är så stora ändå. Ekonomiska orsaker kan tala emot värvningen, men framförallt återväxten. Leksand måste ge en spelare som Markus 'Pajen' Persson chansen att ta en plats i en av de ledande kedjorna, Weinstock likaså. Markus Weinstock är inte en spelare för 3:e eller 4:e kedjan. Tillsammans med nye Johnson, Prestberg, Eric Johansson, Hägglund borde vara redo för en offensivare roll. Bergenström har också 1:a, 2:a kedje- kapacitet. Lojalitet måste premieras, det är enda sättet att bygga lag långsiktigt.

För övrigt är diskussionen kring Bergenströms vara eller icke vara väldigt konstig. Jensa har hela tiden fått hoppa runt bland kejdorna oavsett om han producerat eller inte. Jens är en spelartyp som behövs i alla kedjor, en spelaryp som hugger, river, sliter och har en viss känsla för målet. En tränares dröm. En mardröm för Jens. Säsongen 07/08 så spelade han i en mördande bra kedja med Juha Lind och Gabriel Karlsson - i två, tre månader sedan splittrades kedjan. Oavsett så har Jens producerat mycket poäng och spelar hela tiden med fart på benen. En tydlig svaghet är Jens skott, ett hårdare skott skulle innebära många fler mål från hans klubba. Ändå är han hela tiden ett hot för motståndaren.

Viskningar på forum pekar på att Anders Eriksson skall vara aktuell för Leksand. En spelare med mycket rutin från NHL och AHL. En poängproducerande, storvuxen back. 190cm och nästan 100kg. Tillsammans med Lotvonen, Lassen, Ullman och Lundström så har Leksand en nätt liten försvarslinje. Risk för Maginot- fiasko? En stor klumpig försvarsmur som enkelt undveks och förbigicks.

Linköping har haft en tradtion av att använda storväxta backar, vid anblicken av dessa så undrade motståndarna hur sjutton de skulle ta sig förbi försvaret. En första tvekan som ger ett psykologiskt övertag och kan ge en initial fördel i matchen.

Size matters.

Jamie Johnson: In Concert, Ejendals Arena


dödskalle



Vi ska bjudas på artisteri igen. En förstecenter är värvad och intrycket är att det är en spelartyp som Leif Strömberg kommer tycka om. En spelfördelare med kanadensisk, rak, hockey i ryggraden, en utsökt blandning mellan skicklighet och dödlighet? Medan europeiska spelare, ofta, är tekniskt bättre skolade än sina kanadensiska motsvarigheter så har de kanadensiska den stora uppsidan i enkelheten och effektiviteten i spelet.

Om någon tog sig tid att räkna efter skulle man snart upptäcka att de flesta mål kanadesiska landslag gör går till ungefär såhär:

Ytterforward transporterar pucken efter sargen - in i offensiv anfallszon - och vid tekningscirkeln så kastar han in pucken framför mål, någon decimeter ovanför isen. Samtidigt har den andra ytterforwarden startat en tjurrusning mot främre delen av målgården och centern släpar något, men än också på väg mot målet. Pucken studsar några gånger och plötsligt skakar nätet till och klubbor sträcks upp i luften. Effektivt, tråkigt - dödligt.

Ska nu Jamie vara en harmonisk blandning mellan europeisk passningsskicklighet och kanadensisk effektivitet? Jag kan bara hoppas.

 

Genomgång av elitserielagen: Del 1 - Brynäs

Logotype



Som alla andra med sympatierna hos Brynäs ärkerival så ser jag avundsjukt på den stomme Brynäs byggt upp av spelare som i större eller mindre utsträckning utbildats omkring 15mil från Gävle. Andersén, Jonsson, Sundqvist och Hermansson - men också nye Eddie Läck. Daniel Widing som har haft ett tungt ansvar för målskörden i Brynäs under den senaste säsongen vill jag gärna påstå vara "leksing at heart". Så är självklart inte fallet, snart har dessa spelare gjort fler säsonger i Brynäs än de någonsin gjort i Leksand och det innebär nog tyvärr att Leksand inte alls ligger närmast hjärtat.

Jag, precis som alla andra leksingar, målar upp en bild om hur Leksand kommer se ut den dagen elitserien åter får besök av en riktigt hockeylag. Alla förlorade söner skall återvända, de kommer banka på porten till Ejendals arena. Där kommer de att stå i kö: Andreas 'Pastorn' Karlsson, Niklas 'Pajen' Persson, Jonas Nordqvist, 'Super- Lasse' Jonsson, Daniel Widing, Johan Backlund, Niklas Andersén, Gabriel Karlsson och kanske också Daniel Hermansson och Elias Granath.
Vilket lag vi skulle få, glansdagar komma åter och så vidare och så vidare. Nej, Leksand är inte vad det har varit och talangerna försvann och man brydde sig inte om att producera nya. Glöm drömmen och gå vidare.

Men det var inte Leksand jag skulle prata om, utan en gammal god vän - Brynäs.

Brynäs har under flera år fört en tung tillvaro i elitseriens nedre regioner. Slutspel blandas med kvalspel och Rolf Lassgård suckar tungt och skakar på huvudet, åt spelet på isen och spelet i styrelserummet. Ekonomin räcker inte till för att locka riktiga spetsspelare till Gävle längre. Brynäs har helt enkelt tvingats att ta en annan väg, där juniorer ges chansen och värningarna är ute efter en nystart. Värvningar som Kahnberg och Eero Somervuori tyder på detta. Jag tror dock båda kan göra ett gott arbete för Brynäs, oron ligger snarare i vem som ska stå för passningarna?

Brynäs har under två år lidit av överflödets förbannelse. Marklund, Lindbäck och Eriksson fanns att tillgå mellan stolparna. Marklund startade säsongen precis som han avslutade den föregående - strålande. Länge verkade det som om han och inte Jonas 'Monstret' Gustavsson var mediernas favorit till förstemålvakt i landslaget. Men Marklund fick en svacka efter J- VM, precis som många andra juniorer får, och Lindbäck klev in och stal förstaspaden. Brynäs åker tidigt ut i slutspelet, men för juniorerna går det oförskämt bra. Då hade många skickat ner Marklund till juniorerna för att vara tungan på vågen. Det behöver inte Brynäs göra, de har Joacim Eriksson som storspelar och leder Brynäs till J- SM guld. Till denna säsong fanns alltså tre stora talanger att tillgå, bara en kan vara förstemålvakt, jag förstår att Lindbäck och Eriksson flyr fältet. Micke Sundlöv var både stark och kall när han förklarade för Johan Holmqvist att han inte fick återvända till Brynäs. Nu finns bara Marklund kvar och Eddie Läck har värvats från Leksand, med Marklund som klar etta, så får Läck rikta in sig på att agera dörröppnare fram till J- VM. Ungt, men Marklunds tredje säsong i elitserien kommer visa att han är den extrema talang han visat prov på tidigare.

Mycket om målvakter, mindre om försvaret. Bortsett från offensive Lars Jonsson så är försvaret - tja - osexigt är ett bra ord. Enkelt och fysiskt är melodin för tränaren med elitseriens svåraste efternamn Charnetz..., Czarnets... äh. Brynäs signum sedan Leif Boork tog över har varit ett tight försvar som dammar undan varenda retur i närheten av målet. Highlights från Brynäs matcher brukar bestå av brynäsare som slänger sig hejdlöst efter pucken i försvarszon. "Czarneckis köttmur" är en god term att slänga sig med. Kontinuitet är annars ledordet här.

Anfallet är grått, med några få spännade namn. Kahnberg är riktigt bra - när han är riktigt bra, vilket inte har varit ofta under den senaste säsongen. Brist på förtroende av Dahlén månne? Somervuori kan skapa målchanser på egen hand, jag ser honom som Widings ersättare. Vissa likheter i rivigheten, tycker jag mig se. Att Molin orkar en säsong var en överraskning för mig, trodde faktiskt att Ove hade gjort sitt. Dackell får åter dra ett tungt lass. Mer spännande är dock juniorerna Silfverberg, Löf och Rödin. Jakob Silfverberg debuterade i elitserien med dunder och brak, kan han bygga vidare på det i år? Sedan kommer Granström åter ha en viktig roll genom att ge Brynäs lite attityd och tuffhet.
Den spelare jag hoppas få sitt genombrott i år är Alexander Sundström, generna finns och talangen finns. Alexander visade under sina år i Björklöven att potentialen finns, nu måste han visa det i Gävle också. En riktig klasscenter är vad Brynäs behöver, en som kan se till så att Kahnberg, Somervuori, Silfverberg med flera får de puckar de behöver. En center som styr i powerplay. Kan Alexander ta den rollen, jag hoppas han gör det.

Orosmoln:
- Blir Lars Jonsson skadad blir backuppsättningen väldigt platt. Lasse får mycket förtroende och ansvar i Brynäs, han får inte gå sönder.
- En speluppläggare saknas, någon som kan bestämma tempot i matchen och diktera powerplay. Lite kreativitet i anfallet genrellt.
- Målvakterna. Nu tror jag inte att de kommer att ställa till problem för Brynäs. Båda har spelat under press förr, men de är unga och unga spelare har svackor ibland.

Slutsats: Brynäs är inget topplag i elitserien och en granskning av truppen skall inte innebära någon kvalserie heller. Krigar med 4-5 lag om de sista slutspelsplatserna. Plats 6-10 är ett säkert tips, nästan fegt.

Sammanställning: Allsvenska tabellen 09/10 nr.1

GRATTIS AIK, till den allsvenska seriesegern 09/10!!!
- Försvaret gjorde det igen.

Här kommer den första sammanställningen av hur den allsvenska tabellen kommer att se ut i Mars 2010. Efter min genomgång av lagen så har Björklöven värvat starkt och klättrar upp flera pinnhål i ranking, har jag haft fel om Sirviö? Men till detta ska läggas att inget annat lag har varit speciellt aktivt på marknaden och Björklöven på grund av detta fått lite extra hög ranking.
***
Jag siktar på att komma med 2 rankingar till under sommaren, augusti och september. Tabellen kan komma att kastas om en del, Leksand är exempelvis ute efter en förstecenter och en skicklig back, Malmö har en back och en sniper på önskelistan, med mera. Det kommer helt enkelt att hända mycket innan den 16:e september när Leksand och Västerås gör upp om de första poängen av årets fälttåg.
***
1.    AIK
2.    Leksand
3.    Malmö
4.    Växjö
5.    Björklöven
6.    Mora
7.    Almtuna
8.    Västerås
9.    Örebro
10.  Troja- Ljungby
11.  Borås
12.  Bofors
13.  Oskarshamn
14.  Sundsvall

NHL - IIHF avtalet

SHL har sagt nej till det avtal som skulle ge klubbarna 225.000$ för varje spelare som NHL- klubbarna plockar över från de europeiska ligorna. I avtalet ingick också ett sista- datum för att signa kontrakterade spelare från den europeiska marknaden. Detta år var det datumet i 15:e juli (förutom för nyligen draftade spelare då gällde 15 augusti) annars ska datumet vara 15:e juni (för nyligen draftade spelare 15:e juli). Den tredje delen i avtalet säger att klubbarna ska behålla rättigheterna till spelare i fyra år (okontrakterade) utan att förlora rättigheterna.

FÖR LITE PENGAR tycker de svenska klubbarna. Såklart de anser det vara alldeles för lite, när KHL- klubbarna betalar mycket större summor till klubbarna.

FÖR SENA ÖVERGÅNGSDATUM säger de svenska klubbarna. Såklart de anser det, de får ju så lite tid att hitta nya spelare.

NJA, OKEJ DÅ verkar de anse om att rättigheterna till spelare förlängs. En klar förbättring då vi slipper onödiga låneavtal mellan NHL- klubbar och svenska klubbar.

Pengarna: Även om det verkar så, så är inte NHL någon kassako. Pengarna flyger inte ur fickorna på klubbarna och transferpengen på 225.000 är inte småpotatis. Egentligen är det inte det som är problemet. Problemet är elitklubbarnas egoism. Stackars Färjestad som får alldeles för lite pengar för spelarna som sticker till NHL. Men hur mycket pengar ser Sunne, Säffle, Munkfors och så vidare för alla spelare de utbildar till elitklubbarna? Vad tycker Oskarshamn, Almtuna, Leksand, Hedemora, Huddinge, Skövde, Piteå om de spelare som skriver in klausuler i sina kontrakt som gör att de gratis kan flytta till en klubb i högre serie? Det är väl mer rättvisa mellan serierna nu än det varit sedan Bosman-domen kom?

Övergångsdatum: Köper argumentet att det tar för lång tid att värva ersättare. En spännande lösning vore att ha fasta övergångsdatum i hela hockeyvärlden, likt fotbollen. Free agent- poolen är internationell och transfer och värvningsfönster är samtidigt i hela hockeyvärlden? Inga lag får ta kontakter med okontrakterade spelare förrän 1juli osv. Det skulle också innebära en större rättvisa mellan elitlagen och de lag som hamnar i kvalserien, då de börjar sin spelarjakt samtidigt. NHL har också riktigt hårda regler om hur och när kontakt ska tas mellan klubb och spelare, då slipper vi att värvningar läcker ut i pressen innan slutspelet ens har börjat (ex. Viklund till Frölunda).

Spelarrättigheter: Det var på tiden. Den kortare tid som spelarfacket NHLPA förhandlade fram slutade i fiasko. Det krånglade bara till allting. Jag ser inget hinder för att rättigheterna ska behållas ännu längre, om laget ifråga inte tänker plocka in spelaren i laget trots att spelaren ifråga har kvaliteérna, då tradas han bara iväg.

Kort och gott. Jag förstår att elitklubbarna tycker att deras ersättning är för dålig. Men då kräver jag också att de förstår Munkfors som antagligen inte ens får ett 'tack'. 


Genomgång av de allsvenska lagen: Del 14 - Örebro

Logotype



Laget med den underbare sportchefen Fahlander - den underbare blogg- Fahlander. En av de mest läsvärda bloggarna inom svensk ishockey, utan tvekan. Det är alltid intressant med ett inifrånperspektiv, till skillnad från denna bloggen. Sportchefen har hockey- Sveriges viktigaste yrke, de är de som bestämmer hur laget skall formeras och vilket typ av hockey som laget ska spela. Mikael Fahlander har varit med i några år nu och har gått på pumpen fram tills nu, nu är Örebro åter ett elithockeylag. Örebro har alltså fått sig törnar och Fahlander har (likt Lundström) gått på några riktiga värvningsminor och spenderat dyra pengar, på i efterhand, spelare som inte förtjänat det. Men jag tror att Örebro har lärt sig sin läxa och känner vilka vindar som blåser, det ska vara ungt, hemvävt och kryddat med en nordamerikan eller två.

Örebros värvningar ser bra ut, Täng och Altmann ser intressanta ut och kommer att ge Örebro stabilitet. Målvaktssidan är bland de starkare i allsvenskan då Ridderwall och Owuya - framförallt Owuya - kan inneha en förstaspade i elitserien vilket år (kanske i år) som helst. Jonasén och Eetu Holma är också två stabila pjäser, om än inga trollgubbar i offensiv zon.

Målvaktssidan ser som sagt riktigt fin ut. Örebro får dock hoppas att inte Ridderwall och Owuya inte skickas fram och tillbaka mellan lagen allt för mycket. Försvarsspelet bygger idag mycket på ett samarbete mellan målvakt och utspelare. Arbetet för en målvakt startar inte längre då försvaret misslyckats. Målvakten är en intrikal del i spelet i egen zon, vilka skott som ska släppas igenom, när forwards måste täcka av vilka ytor, och så vidare. Stabilitet längst bak ger också stadga längre upp i banan.

Försvaret ser stort och hotfullt ut, tre spelare över 190cm. Det ger ett fysiskt övertag i rivandet och slitandet framför målet. Detta kommer Örebro att ha mycket nytta av, det gäller bara att stora, tunga spelare även är lätta på fötterna annars kan de bli stående som koner, om än stora, i försvarszon. Men offensivt så ser Örebros backuppsättning väldigt tam ut. Kommer Täng vara det bästa Örebro kan slänga in i powerplay? Nej, här har Fahlander lite jobb kvar. Mitell?

Stort och tungt, det verkar vara Örebros melodi. Jonasén och Holma som plockats till Närke har båda över 190cm till hjässan och dryga 100kg att släpa därunder. Lägg därtill Niklas Lihagen som är lika stor, jag hoppas att alla allsvenska arenor har bytt till lite mjukare sarger. Varning för blåmärken utfärdas! Orrsten kommer annars att få ett stort offensiva ansvar. Sedan så har också Örebro Sveriges bästa bevarande hemlighet, vem är den mystiske nordamerikanen som ska frälsa laget?

Orosmoln:
- Hur mycket plats får hockeyspelarna i Örebro? Jag känner inte Fahlander, aldrig träffat människan. Men klubbar som har en "starke man", har en tendens att leva och dö med denna. Liten risk för att Örebro kommer att vara vad Leksand är för elitserien. Storsatsar och kraschar, år efter år.
- Målvakterna. Kan vara Örebros starkaste kort, men fungerar det inte med försvaret att byta målvakt med Djurgården med jämna mellanrum kan det bli förödande.


Slutsats: Låg risk för nedflyttning. Örebro kommer bli väldigt svåra att möta och har ett ungt, tungt lag. En placering kring 6-8 skulle jag tro. Beror mycket på värvningarna som finns kvar för Fahlander att göra och vem är "kanadensaren"? "Vipers" för övrigt, usch och fy. "Lakers", "Stars", "Redhawks" med mera, hemskt är vad det är.  

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 13 - Växjö


Logotype


Lakers har under många år gjort väldigt mycket rätt. Under säsongen 07/08 så styrdes de av Thomas Kempe och jag misstänker att bordet var bättre dukat än vad en lite mallig Leksandsledning trodde då de värvade Kempe året därpå. Faktum är att Växjö, under 07/08 var klart sämre i slutet av säsongen än i starten av den. Tendenser som också visades upp av Leksand under de två följande säsongerna. Fel i planeringen hos Kempe?

Oavsett vad så är Växjö en riktigt, riktigt stabil förening. Kontinuitet i laget och en trogen publik i Lakerdome. En röd tråd verkar genomsyra ledningens beslut, sånt gillar jag! Växjö verkar också lyckas skriva längre kontrakt med spelare och lyckas på så sätt också få en helt annan stabilitet i truppen än de flesta andra allsvenska lagen. Att Lundbohm och MacNevin blir kvar även nästa säsong tyder också på att det är en trivsam tillvaro i stiftsstaden. Att Johan Andersson valde att återvända till Växjö oavsett (ryktesvis) större lönekuvert i bland annat Leksand.

Förutom Johan Andersson så verkar Nicklas Rahm kunna bidra med en hel del poäng och rutin. Som för många andra lag så är det svårt att hitta spelskickliga, poängproducerande backar - det kan Växjö nu ha gjort. Att Robert Rosén fortsätter i Växjö är också det talande för föreningen Växjö. Imponerande! Förlusten av Patric Carlsson är inte den tyngsta för klubben, snarare förlusten av Peter Ström. Det rutin och defensiva smartness som han tillförde kommer saknas i Lakers.

Målvakterna ser, på förhand, lite tveksam ut. Vem är förstemålvakt? Fasth har knappast imponerat under den gågna säsongen, och Spångberg är oprövad. Vem tar förstaspaden?

Bland försvararna så har inga stora förändringar skett sedan Förlusterna av Helmersson har hittills ersatts av en offensiv back och det kan verka tveksamt. Växjö har tidigare inte varit ett lag som släppt in lite mål, utan snarare överlevt tack vare förmågan att göra ännu flera framåt. MacNevin får avlastning av Rahm offensivt och det kan komma att stabilisera försvaret då rollerna bland de andra backarna kan göras tydligare.

Anfallet imponerar, egentligen har det enbart förstärkts sedan ifjol. Förutom den nämnda förlusten av Patric Carlsson och Peter Ström så ser det oförskämt bra ut. Johan Andersson kommer att få en ledarroll och det ska bli roligt att se hur han ser ut efter några säsonger i Frölunda med lite förtroende.

Janne Karlsson har i år chansen att fortsätta bygga på en stark stomme, försvinner dom nästa år?

Orosmoln:
- Målvaktsparet, någon av dem måste kliva fram.
- Försvaret, det måste bli tätare i år för att det ska räcka längre.

Slutsats: Det blir en placering strax utanför topp-3. Växjö kan blanda sig i toppstriden, men någon slags beslut måste jag ta. Playoff. För övrigt anser jag att "Lakers" är ett tveksamt namn på en hockeyklubb i Sverige. "Stars" var också en katastrof för den delen.

RSS 2.0