1 Juli: Silly Season goes Stupid.

Den första Juli startar "Free Agent Frenzy". Toppspelarna kan - med is i magen - trygga sin och kommande generationers ekonomi. Vi har fått se hiskeliga kontrakt skrivas med ganska enahanda resultat - flopp.
Jag ska försöka mig på att lista tio av de värre kontrakten som skrivits på senare år.

Kriterierna för att hamna på min "Stupid- list" (engelska är coolt!) är enkla:

- Kontraktet ska gälla minst över kommande säsong
- Lönen ska vara hög i förhållande till spelarens prestation


TOPP 10 (UTAN RANGORDNING)


Brian Campbell - 7.14M - 15/16 - Chicago Blackhawks
Brian var den bästa offensiva backen av förra årets free agents. Det verkade få general managers att tugga fradga. 7.1M till en back som knappt hittar i den egna zonen. Usch, Brian tjänar inte mycket mindre än Zdeno Chara och Niklas Lidström. Det är för mycket för en spelare som bara är bra offensivt. Längden på kontraktet är skrattretande. Chicago fick solsting förra året?


Dustin Penner - 4.25M - 11/12 - Edmonton Oilers
Efter 1,5säsong i Anaheim (52p på 101matcher) så kommer Edmonton med ett överbud på Dustin som Anaheim inte matchade. Brian Burke blev förbannad på Edmonton vill jag minnas, som ger ett alldeles för tjockt kontrakt till en bra - inte mer - spelare. Den senaste säsongen var Dustin, tillsammans med Robert Nilsson, petad bitvis. 4.2M och satt på läktaren- nice.


Rick DiPietro - 4.5M - 20/21 - New York Islanders
Lönen är inte astronomisk, längden på kontraktet är det. Islanders hade nog gärna bytt ut den skadeförföljde DiPietro om inte kontraktet var så långt - vilken klubb vill sitta fast i ett sånt kontrakt? Det är inte heller roligt att ha en dörröppnare för 4.500.000$ om året. Ej Free agent- kontrakt


Scott Gomez - 7.3M - 13/14 - New York Rangers
58p i år. 7300000/58= 125.000 (plus växel) / poäng. Markus Näslund hade i alla fall vettet att förstå att hans tid var förbi och bröt sitt kontrakt och sparade Rangers många dollar. Dags för Gomez att göra detsamma?


Chris Drury - 7M - 11/12 - New York Rangers
56p i år. 7000000/56= 125.000 / poäng. Se ovan.


Wade Redden - 6.5M - 13/14 - New York Rangers
En av Ottawas många bra backar. I New York syntes inga spår av detta, för den lönen en katastrof.


Michal Rozsival - 5M - 11/12 - New York Rangers
Säkerhetsrisk i egen zon som publiken i MSG gjort till sin hackkyckling. 5M för "Rosie", då kastar jag hellre pengar i sjön - det gör mindre skada.


Jason Blake - 4M - 11/12 - Toronto Maple Leafs
Det känns väldigt fel att kalla Jason Blake överbetald efter hur hans liv sett ut den senaste tiden. Han övervann cancer och kämpade sig tillbaka till hockeyn utan att missa mer än 4 matcher! Men han värvades till Toronto för att göra 30-40mål och det är det han har betalt för, 15 den första säsongen och 25 den andra är för lite.


Jeff Finger - 3.5M - 11/12 - Toronto Maple Leafs
Jeff Finger, hade som 29- åring gjort sin första hela säsong i NHL med Colorade Avalanche och på 71 matcher hade han lyckats göra 19 poäng. Okej säsong för en äldre debutant och helt klart värd att få fortsätta i NHL. Det verkade Torontos dåvarande (vikarierande) GM Cliff Fletcher också tycka. I så stor grad att han ger Jeff ett fyraårskontrakt värt 14.000.000 totalt. Inte okej.


Micke Nylander - 4.8M - 10/11 - Washington Capitals
Efter Mickes år i New York så var han värd pengarna, men sett till vad han presterat i Washington så har han varit väldigt överbetald. Förra säsongens produktion var bra fram till skadan, därefter så värvade Capitals Fjodorov och 'Nyllet' blev en belastning. Han fick inte plats i en offensiv kedja och ingen hockeytränare sätter Micke i en formation som ska spela 0-0. Nylander är en risk i båda ändar av isen. Ett kontrakt som Washington gärna blir av med.

Slutsats: NHL's sämsta General Manager: GLEEEEEN SAAAATHER!!!!, New York Rangers. Han ska nog sitta tyst den 1:a juli. Att inte kunna locka spelare till Manhattan billigare övergår mitt förstånd. En "Wall Street - discount" borde existera, men det kanske den inte gör. Sather borde defenitivt sitta löst.

Övriga kontrakt jag är lite tveksam till:

Tomas Vanek - 6.4M - 13/14 - Buffalo Sabres
Tomas tjänade 10M resp 8M de två senaste säsongerna och har producerat 64 poäng båda säsongerna. Okej, han har gjort 40 mål utan någon större hjälp i Buffalo. Inte att förglömma så hade Edmonton ett finger med i spelet. Buffalo hade tappat Drury och Briere till Flyers och Rangers som free agents och hade inte råd att förlora en talang som Vanek. Tomas kommer nog i längden vara värd lönen, men när kontraktet skrevs var det i svettigaste laget.

Daniel Briere - 6.5M - 14/15 - Philadelphia Flyers
Trodde nog att det var en riktigt bra värvning av Flyers när den gjordes. Spelade dock bara 29 matcher i år, hyffsad timpennning. Producerar dock mer (per match) än Gomez och Drury, men har inte levt upp till förväntningarna och det surras om att Briere är en spelare som får flytta på sig nu när Pronger ska in under lönetaket.

Anze Kopitar - 6.7M - 15/16 - Los Angeles Kings
Bra spelare som med all säkerhet blir värd pengarna. Men summan är hög med tanke på att det är hans andra kontrakt.
Ej Free agent- kontrakt

Paul Stasny - 6.6M - 13/14 - Colorado Avalanche
6.6M kommer Paul tjäna och det är hans första kontrakt efter rookie-åren. För högt, alldeles för högt. Hälften i 2-3år hade varit rimligt. Ej Free agent- kontrakt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0