Genomgång av de allsvenska lagen: Del 12 - Västerås

Logotype



Västerås har tappat tunga, tunga namn och kommer vara ett helt annat lag nästa säsong. Ahlbrandt och Olausson var grundplåtarna för ett offensivt skickligt lag - som båda nu har försvunnit. Patrik Juhlin, mr. VIK de senaste åren har varit en stark ledare och en förebild i Västerås - har slutat. Elias Fälth var vädigt viktig i VIK's powerplay - har gått till Almtuna.
Tunga, tunga namn.

Ersatt har man gjort med Ola Svanberg, ett stark namn och har offensiv potential - har dock hamnat i defensiv- facket i elitserien. Ribbenstrand är också han en defensiv pjäs, stabilitet bakåt i år. Stor skillnad från ifjol då Västerås läckte bakåt, men var också väldigt skickliga framåt. Jonas Johansson från HV71 är även han främst defensivt inriktad. Nej, det blir ett nytt lag i Gurkstan. Hawaii is no more. VIK följer trenden i allsvenskan: ungt, talangfullt och defensivt stabilt. Leksand gör det, Malmö gör det, Mora gör det, AIK har gjort det... Rögle gjorde det, SSK gjorde det. Listan kan göras lång och det verkar vara rätt väg att gå. Men till skillnad från Leksand, Malmö och till viss del även Mora och AIK så har inte Västerås de pengar som behövs för att betala för spetskompetensen.

Thalberg stannar i stan och det är nog så viktigt. Han har på sista tiden blivit beskylld för att inte palla kvalserien mentalt. Men det är skitsnack, Thalberg är knappast det som brustit i Västerås under föregående kvalserier. Det är försvarsspelet. Nej, Thalberg är en stabil sista utpost.

Försvaret är kompetent. Mylläri är en jättetalang som satsar på J-VM i år och kommer att platta till många forwards i vinter. Svanberg ger stabilitet och Ribbenstrand är duktig på fler saker än att förstöra knän. Jag ser dock inte powerplay- backen i Västerås. Svanberg? Nja...

I Västerås måste man gråtit floder tre av fyra av de mest namnkunniga anfallarna lämnar klubben och ersättarna har hittills inte imponerat på någon. Peter Öberg kan nog räknas som ett nyförvärv i år, då han anlände innan deadline föregående säsong. Öberg kommer att bli viktig, Meijer kommer att bli viktig, Hellqvist kommer att bli viktig och Kalle Olsson måste hitta tillbaka till 07/08 formen. Men det är alldeles för tunnt framåt.

Orosmoln:
- Anfallet, det ser fruktansvärt tamt ut.
- Backarna, var finns den offensiva kompetensen?

Slutsats: Det kommer att bli otroligt jobbigt att möta Västerås, speciellt i ABB-arena. Lars Ivarsson måste lyckas trolla med knäna för att det ska bli kvalserie. Men gurkorna kommer att bli förbannat svåra att göra mål på, det kan leda till en hel del poäng på hemmaplan. Men kommer publiken att uppskatta det "nya" Västerås? Jag tror Västerås kommer att få det svårt att ta sig till kvalserien i år. Det är helt enkelt för klent farmåt. De forwards som ska in i truppen måste tillföra poängproduktion, annars blir det tufft. Plats 7-10 känns - utan förstärkningar - som ett säkert tips.

Norra stå?

Norra Stå. Råsunda eller Ejendals Arena?

Jag är kluven till att norra ståplatsläktaren kallas 'Norra Stå' i Ejendals Arena. Norra stå är ett väl inkört begrepp i AIK-kretsar och jag tycker det känns konstigt att använda samma namn i Leksand. Att läktaren i gamla ishallen kallades Södra Stå och det därför är naturligt att döpa den nya till Norra förstår jag. Nu är det inkört och om någon mer skulle vilja för sent att döpa om.

Men jag skulle vilja se en ändring av namnet - ändå. Jag skulle gärna se att alla läktare döptes om. 3 sidor får gärna ha sponsornamn, intäkter är alltid välkommet.

Men den norra läktaren ska vara föreningens hjärta, döp den därefter.

"Lassas Stå"!

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 11 - Troja- Ljungby


Logotype


Troja, fjolårets överraskning, har inte gjort några stora ändringar i laget. Med all rätt. Ett fungerande lag ska man inte röra för mycket i. Troja har tappat viktige Olof Mårs till Almtuna och tappat rutin i Henric Jonasson men man har också värvat Joakim Nettelbladt och Niklas Karmhag. Nattelbladt och Karmhag är de starkaste namnen av nyförvärven, men Troja har också plockat in målvakten Christoffer Bengtsberg från HV71. Starka namn med andra ord. Andreas Sundin från Bofors är en pålitlig poängplockare och kommer bidra till lite mer djup i laguppställningen.

Troja har kultur och en god blandning mellan ungt och gammalt i laguppställningen. Ett spännande lag i år också. Men i en tuffare serie och större konkurrens så kommer Troja ändå få det tufft att upprepa fjolårets succé.

Målvaktssidan har god balans. Bengtsberg verkar vara tänkt att ta förstaspaden, men om han inte håller för trycket så har Troja 31-årige Petter Sandström vid båsdörren och har rutinen att täcka upp - iallafall under korta perioder under säsongen.

Försvaret har adderats med offensiv skicklighet i Nettelbladt och Karmhag, där Troja har runt 40+ poäng från försvaret och en bra blålinje i powerplay. Att värva två så skickliga offensiva backar ger direkt djup i laguppställningen. BRA, men blir det för offensivt?

I anfallet så ser det ut som om förlusten av Olof Mårs kommer täckas upp av Sundin, annars har Troja lyckats behålla de övriga poängstarka spelarna som Edblom och Håkansson. Det ser bra ut idag.

Laguppställningen ser stark ut i jämförelse med föregående år. Problemet är att alla lag i allsvanskan ser starkare ut i år, förutom mina två tippade bottenlag Oskarshamn och Sundsvall. När lag som Huddinge, Nybro och Mariestad försvunnit, försvinner också chansen till 27 (enkla) poäng.

Orosmoln:
- Troja- Ljungbys försvar måste vara så offensivt skickligt man hoppas på, annars är kommer satsningen att slå snett och resultatet kan bli att defensiven havererar. Nettelbladt är inte känd som en defensiv klippa direkt.

Slutsats: Troja överraskar ingen i år. Plats 8-12 är en realistisk satsning. De borde inte riskera degradering och kan deras unga spelare ta ännu ett kliv i utvecklingen så kan det räcka långt, möjlighet till playoff - dock liten.

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 10 - Sundsvall


Logotype



De två lag som hamnar sist i serien, hamnar också bredvid varandra i alfabetisk ordning. Oskarshamn och Sundsvall på plats 13 och 14. Precis som vanligt så kommer Sundsvall ta några poäng av besökande lag, det gör alla norrlandslag. Långa resor, trötta ben och Casinot efteråt lockar kanske mer än matchen. Nej, jag ser inte hur detta ska kunna gå vägen för Sundsvall. Samma situation som för Oskarshamn egentligen, HV räddar OIK och Timrå räddar Sundsvall genom några lån? Ingenting nytt i Sundsvall, det hade behövts.

Målvaktssidan, skakig - som bäst. En målvakt, som inte bevisat speciellt mycket. Ett stark komplement kommer behövas, målvakten kommer att bli väldigt utsatt i Sundsvall i år.

Backsidan, broder Lundström har kommit till. Ingen kanon direkt - känns också tveksam. Inget starkt namn i försvaret.

Forwardssidan ställer jag mig också frågande till. Den ser inte ens spännande ut, räknar dom med att Bröms ska ta ett gigantiskt kliv framåt? Sundsvall har lyckats behålla sina starkaste namn i anfallet sedan föregående säsong, men starka namn i Sundsvall är inte starka namn på så många andra platser i allsvenskan.

Orosmoln:
- Ska snarare lista vad som ser förhoppningsfullt ut och det är inte mycket. Sundsvall har inte ens en spännande junior. Svagt.

Slutsats: På förhand - klar jumbo. Men Rögle ledde elitserien under fjolåret och Malmö tog sig inte ens till play- off, så skrällar sker. Men att Sundsvall skulle klara sig ifrån degraderingskval ser jag som en på miljonen. Sorry Timrå, ni får hitta ett nytt farmarlag och Niklas Bröms får återvända till Leksand och ta en plats som fjärdecenter i Leksand anno 2010/2011.

Kollar och 12 lag i elitserien

Tomas Kollar till Leksand. Mycket bra värvning. Kan Kollar och Bergenström bilda en ny jobbig kedja? Gnugg i hörnen av Tomas och Jensa, sedan skickar de in pucken till X (Patric Carlsson?) som sprätter upp den i nätet. Jag gillar inriktningen på värvningarna i år, de är jordnära på nått sätt.

2:a kedjan - Kollar - Carlsson - Bergenström
3:e kedjan - Eneqvist - Hägglund - Ollas


Det kommer vara jobbigt att möta Leksand, och göra ont. Risk för att mycket av spelet kommer hålla till längs sargerna dock.


"Det gör oooont att mööta Leeeeeeeksand - Ja det gör oont att mööta Leeeeeksand."


*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
Att förbundet säger nej till en utökning av elitserien är rätt tycker jag. Jag  var för 14 lag under en lång tid, men med den ökande konkurrensen om spelare från KHL så räcker helt enkelt inte spelarna till. 12 lag känns nästan mycket det också nu. En minskning till 12 lag i allsvenskan är jag en stark förespråkare för också, det blir en större jämnhet och bättre kvalité på matcher både för publik och för juniorer som vill utvecklas.

Dock är den viktigaste frågan egentligen den om hur uppflyttning ska gå till. Jag är en stark, ,mycket stark, förespråkare för direktuppflyttning om man står som seriesegrare efter säsongens slut. En belöning till segraren helt enkelt, systemet som, i all sin spänning, existerar nu är skrämmande.


Genomgång av de allsvenska lagen: Del 9 - Oskarshamn



Logotype


Oskarshamn, nu väntar en tung, tung säsong. Eetu Qvist, Richard Gynge och Andreas Valdix har lämnat. Ersättarna imponerar inte, med undantag av Anton Persson. Anton var trygg under J-VM och kommer att bli en tillgång mot de flesta lag. Han kommer från en av Sveriges bästa juniorverksamheter - Brynäs - och har en god skolning i ryggsäcken, det är alltid en trygghet. Kommer detta bli en "shut-down" spelare? En spelare som plockar ner motståndarens förstaline? Jag saknar sådana spelartyper och sådan coachning i svensk hockey. Värvningarna av Löfberg (från AIK/Rögle) känns okej och backen Daniel Ljungqvist kommer säkert att göra en hel del nytta.

Oskarshamns styrka i år ser ut av finnas i målet. David Rautio och Axel Brage betyder trygghet längst bak. Helt klart godkänd målvaktssida.

Backsidan ser tunn ut. Alexander Johansson måste ta ett steg till i utvecklingen för att det ska se någorlunda hotfullt ut. Är Daniel Ljungqvist tänkt att vara OIK's svar på Kenny Jönsson? Jag är rädd att herr Salo har mycket att arbeta med här. Ett bra kollektivt försvarsspel kan dock väga upp för en mindre namnstark backsida. Men nej, här osar det katt.

Förlusterna av Gynge och Qvist kommer att märkas. Jag har svårt att se att förlusten av Qvist går att ersätta. OIK står inför en tuff säsong och de måste fila på ett riktigt bra försvarsspel för att klara det här.

Nejdu Salo, du kunde ha haft bättre förutsättningar att starta din elit- tränarkarriär. Men det blir ändå spännande att följa OIK i år, mycket tack vare att du leder laget.

Orosmoln:
- Den offensiva kompetensen i försvaret. Finns det en PP back i laget?
- Den offensiva kompetensen i anfallet. Det ser svagt ut just nu. HV- lån kan rädda Oskarshamn, men hoppas inte för mycket.
- Den taktiska kompetensen i båset. Salo är ett ospelat kort, fågel eller fisk?

Slutsats: Bara HV71 kan rädda Oskarshamn är jag rädd - om inte Tommy Salo i båset har några mirakel i bakfickan. Det blir att konkurrera om de sista platserna i tabellen i år. Klassen på allsvenskan förbättras markant när antalet lag i serien dras ner. Nedflyttningsrisk!

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 8 - Mora


Logotype



Här är det enkelt att totalsåga, det är muskelminnet som gör sig påminnt. Jag skulle kunna rulla på med floskler om "lillebror vid Siljans Norra strand". Men jag väljer att såga med måtta denna gången. Mora gör den satsning som även Leksand och Malmö gör, de är dock ett år före. Redan förra säsongens Mora IK var tänkt att bestå av svenska - unga - spelare. Dock såg spelarmarknaden inte alls ut som den gör i år. Allsvenska lag slåss inte längre med danska ligan om spelare (där är pengarna slut) och lagen är nu tvingade till ett större tålamod och får därför billigare spelare. Mora kan nu fullfölja sitt återtåg med unga, svenska spelare. De ser gärna att spelare som Håkan Bogg återvänder och det ser jag som en trolig värvning.

Annars så har Mora hittills förlorat ganska tunga namn, men jag undrar om det kommer innebära en försvagning av laget. Nu är inte laget klart ännu, men namn som Genoway och Elomo lämnar luckor.

Målvaktssidan är på förhand den klart mest försvagade delen av laget. Men Lasse Johansson har väntat länge på sin chans och jag misstänker att han kommer lösa uppgiften bra, om inte mer. I stort så gör sällan unga målvakter bort sig och de flesta har en trygghet i sin teknik som gör att de klarar av a-lagsspel. Men namn som Kristan och Pitkämäki inger respekt hos andra lag. Johansson? - Inte så mycket.

Backsidan har tappat mycket kraft. Adam Andersson, Juha Alen och Ross Lupaschuk är namn som skulle vara potentiella toppbackar i allsvenskan. Alen, ska jag ärligt säga att jag har dålig koll på men vad jag förstått ska det ha varit en defensiv pjäs och stora, defensiva backar växer inte på träd. Ersättare väntar vi spänt på, svårbedömd backuppsättning därmed. Artursson kommer iallafall innebära att försvaret är bra 30minuter/match.

 Anfallssidan ser just nu riktigt, riktigt svag ut. Namn som Markus Eriksson och Mikael Simons skrämmer inte något lag. Dock finns här mycket talang och det ska man inte underskatta. Jag ser dock inte de rutinerade herrarna som exempelvis ska styra ett power-play. Nej, här krävs spets.

Orosmoln:
- Målvakterna. Håller Johansson en HEL säsong.
- Försvaret. Bakom Artursson ser det väldigt tunnt ut.
- Anfallet. Skrämmer ingen.

Slutsats: Allsvenskan har blivit vassare sedan ifjol. Lagen är starkare - det är inte Mora. Lückner är Moras viktigaste pjäs, han måste få ihop all denna ungdom att spela en effektiv hockey, för fart förutsätter jag att dom kommer spela med. Svårt att tippa om man tittar på truppen idag, men en plats 4-8 känns rimlig. Då räknar jag med en viss skrällbuffert.

KHL Draft



KHL gör som NHL, dom tingar unga spelare. Av intresse för leksingar så är Oliver Ekman-Larsson och Martin Karlsson aktuella för att bli draftade. I fallet OEL så var det inga överraskningar, maken till talang kombinerat med moget spel har vi inte sett i Leksand på allt för många år. Martin Karlsson däremot, där har vi ännu en talang i juniorleden som borde få speltid i år tycker jag. Låt honom få chansen att spela sitt spel också, inte i en fjärdeline 5minuter/match då han ska riva och slita. Det är inte hans spelstil och ska därför inte heller vara hans roll. Ge honom chansen att göra det han är bra på istället - det var precis det som Oliver Ekman- Larsson fick.

Oavsett vilket lag OEL blir draftad av i KHL så kommer han nog aldrig spela där, Martin Karlsson däremot är en kandidat för KHL på förhand. Smedjebackaren är ingen självklar supertalang på samma sätt som Oliver men har helt klart potential att bli en A-landslagsforward (kanske mer ändå) och därmed också defenitiv KHL-kandidat.

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 7 - Malmö



Logotype


Malmö Babyhawks kallades dom efter 31:a januari. Till skillnad från Leksand så stämde det bra, till skillnad från Malmö innan 31:a januari så stämde det bra. Men tittar du på allsvenskan i övrigt så var knappast Malmös åldersstruktur unik på något sätt. Men något annat var unikt, spelet började fungera och glädjen i spelet återvände - och med den publiken. Stolarna hade stått tomma under någon månad i Hyllie och den verkställande direktören hade fått lämna sin post på grund av fiffel med pengarna. Percy gav Malmö kalla handen (offentligt) och ekonomin var körd i botten. Peo Larsson måste suttit i sitt skrivbord och skakat på huvudet, han skulle ju komma till en förening med massor av pengar och snabbt skulle dom etablera sig i elitserien och väl där - då jävlar.

Malmö låg på ruinens brant, sekunder ifrån konkurs. Då börjar spelet fungera. Då släpper spelarna på bromsen. Då återvänder publiken. Malmö levde upp återigen. Malmö ångade på och klättrar sakta men säkert mot en play- off plats. Malmö hälsar återigen på i Ejendals Arena - piskade att vinna. Malmö lämnar den återigen tomma i blicken.

Malmös säsong var en fascinerande, skrämmande bergochdalbana. Väldigt mycket så för deras supportrar, men också för deras konkurrenter. Ett Malmö som spelar på adrenalin hade jag inte velat möta i kvalserien.

Årets Malmö då? Det är omöjligt att jämföra med fjolårets lag, det laget hade så många ansikten och spelare att jag knappt vet ut eller in. Men hur ser årets Malmö Redhawks ut?

Målvakterna känns orutinerade, men Malmö tror på Markus Svensson. Han kommer knappast göra bort sig heller så målvakterna kommer inte vara ett problem. Jani Hurme kommer inte att spela för Malmö, det är alla säkra på.

Malmös försvar verkar vara en god mix av rutin och entusiasm. Weihager måste visa att han kan göra mer än att skjuta i år, han kom in i allsvenskan under säsongen 07/08 med buller och bång, sedan har det varit tyst. Teemu Kesä ska vara en tuffing och det ska bli roligt att följa. Sammantaget ser försvaret stabilt ut, förutsatt att Damgaard och Casselståhl stabiliserar ett ungt försvar.

Malmös styrka i år kommer att vara anfallet. De har två riktigt starka allsvenska centrar i Söderberg och Green. Yttrar som Hardt och Staal kommer göra livet surt för många lag. De saknar en målskytt till en av de första kedjorna, men annars ser det väldigt bra ut. Alvarez kan komma att göra en liknande säsong som Bellemare gjorde i Leksand och då blir Malmö ruskigt giftiga.

Orosmoln:
- "Flygis" Karlström, nu är det inte en akututryckning utan press, nu måste du leverera.
- Målskyttet, jag ser just nu bara Kim Staal som eventuell målskytt och han har inte gjort så många de senaste säsongerna.
- Publiken, så länge arenan är fylld kommer laget spela bra, en halvtom arena får luften att gå ur spelarna.

Slutsats: Malmö kommer att göra en bra säsong i år. Dom har värvat Green och Staal samtidigt som dom får behålla Söderberg och Hardt. Det kommer betyda många trepoängare. Malmö är ett lag för toppen. Topp 3 tillsammans med Leksand och AIK.

Klubbhjärta...


Jag tycker fler och fler i media och bloggsverige börjar göra gällande att hjärta för klubben inte betyder så mycket längre. Hjärtat för föreningen och klubbmärket är något föråldrat. Spelarna ska välja det bästa alternativet för sig själva hela tiden. Vad blir bäst för mig och min utveckling/plånbok/chans att vinna guld?
Det ligger i linje med samhällsutvecklingen "vi:et" har sedan länge blivit ersatt av "jag:et", allas bästa är inte längre en faktor i samhället och då inte heller i idrotten och hockeyn.
VARNING! GENERALISERING FÖLJER: Hockeyspelare verkar ha två lägen idag, ett handlande under silly season och ett annat under säsong. Under silly season går "jag:et" först, även kallat egoism, spelaren går till den klubb som kan göra mest för honom. Under säsongen som följer utvecklas spelaren ifråga istället till att tänka på gruppens bästa. Laget får nu ses som gruppen, spelaren spelar med hjärta för laget och vill att laget ska vara framgångsrikt och välmående.

"Vi:et", supportrar och publik är där för att heja på laget, oavsett. Går laget dåligt och publiken börjar kritisera laget öppet på läktare genom olika aktioner så ses det som en skymf mot laget. "De borde stödja oss istället" brukar vara en vanlig kommentar från spelare som blivit kritiserade av fans. Har rollerna blivit ombytta? Vem är där för vems skull?

Det spelarna då glömmer bort är att - iallafall i dagens ishockey - så har alla som kritiserar spelaren/laget ifråga stått på samma läktarplats mycket längre än han burit hemmatröjan. Det han måste komma ihåg är att han bara lånar emblemet på bröstet, precis som alla andra som använt samma tröja. Somliga gör det så bra att de blir en del av tröjan. Så när nu Stefan Lassen, för att ta ett exempel, drar på sig de blåvita färgerna så gör han det inte bara som Stefan Lassen utan också som Jens Nielsen, Mikael Karlberg, Dan Laabraten, Christer Abris, Jonas Bergqvist, Åke Lassas och många, många fler. Stefan Lassen är anställd till att förtjäna sin tröja - punkt och slut.
Bär han dräkten med stolthet och visar det i sitt arbete så kommer även publiken att märka det, gör du det inte så kommer publiken även märka det.

Spelaren har inte värvats för att han ska få chansen att spela SM-final eller för att han ska bli en bättre spelare, han är där för att föreningen ska gå till SM- final och vinna SM-guld till supportrarna, genom att bli en så bra spelare som möjligt.

Spelaren ska tjäna "vi:et", "vi:et" ska inte tjäna spelaren.

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 6 - Leksand


logotype



Fjärde året i allsvenskan, denna gånen. Tiden har gått snabbt och besvikelserna har varit många dessa år. Mikael Lundström har byggt fyra olika lag snart och spelaromsättningen har naturligtvis varit hög när Leksand misslyckas att avancera i seriesystemet år efter år.
I år har de tyngsta spelarförlusterna varit Bellemare, Läck, Green, Granath och inte minst Karlberg. Inga enkla namn att ersätta med andra ord. Det är en förstaline och en förstamålvakt samt en back som har varit en stor del av Leksands identitet de senaste åren. Övriga spelarförluster ser jag inte som några katastrofer, även om Niemi hade varit nyttig.

Hur har då dessa spelarförluster ersatts?
På målvaktssidan har Leksand värvat fantastiskt. Timo Leinonen som har ett rykte om sig att totalt stänga igen matcher och bära dåliga lag till höga höjder. Ännu mer spännande är Joacim Eriksson från Brynäs, en av Sveriges mest talangfulla målvakter och på förhand borde han ha större potential än Eddie Läck. Bara det faktum att Eriksson petade Jacob Marklund från J-20 lagets SM-final, eller det faktum att han är draftad - det har inte Läck blivit.
Med andra ord, målvaktsparet av en del talang och och en del rutin samt två delar kvalité. Målvaktsidan känns stabilare än på många år.

Egentligen så är det backsidan som har fått en liten annorlunda touch i år. Den har en klart defensivare prägel. Kimmo Lotvonen och Stefan Lassen har värvats utifrån och får anses som herrar i den egna zonen - främst. Bornhammar och Granath har lämnat och det är en klar uppgradering i kvalité - även om Granath visade upp ett utomordentligt spel i kvalserien - får man påstå. Huokko och Oliver Ekman- Larsson får även denna säsong stå för de offensiva fiolerna. Jag ska dock erkänna att jag börjar bli orolig för Janne Huokkos skridskoåkning. Ekman- Larsson blir spännande att följa, kommer han ta ytterligare ett steg i utvecklingen? Vågar man ens hoppas på det?
Annars är try- out kontrakterade Jonas Knutsson en rolig spelartyp. Av det han visade upp i kvalet så är det en tuff back som gärna försöker få in höfttacklingar a'la Rob Blake. Hoppas, hoppas han lyckas ta en plats!

Ser målvaktssidan och backarna bättre ut än på länge, så kan jag inte säga detsamma om forwards. Green, Bellemare och Karlberg har länge varit viktiga kuggar i Leksands anfallsspel. Att Green valde att lämna Leksand för Malmö är frustrerande, men det är en annan historia. 12 forwards är just nu under kontrakt varav två som kan anses som naturliga centrar (E. Johansson och J. Hägglund). Där krävs påfyllning. En riktigt vass center efterfrågas härmed! Annars är det en väldigt ung forwardsuppställning där Pelle Prestbergs ålder sticker ut, men efter honom är det Jens Bergenström som är näst äldst. Det innebär att endast en forward har nått 30- strecket ännu och "Jensa" når det inte förrän nästa säsong. Matte Johansson sägs vara aktuell fortfarande, men han är ingen offensiv spelare utan ska ta plats i en defensiv line.
Krigarkedjan förväntas få ett större ansvar i år, de visade i slutet av förra säsongen vilka som står upp när det blåser. Markus "Lill- Pajen" Persson måste få förtroende i nått annat än en fjärdekedja i år, samtidigt som Leksand måste våga förlita sig på Weinstocks offensiva kunskaper - han är en spelare som är född till att bryta mönster. En till sommar med bra träning och jag tror att han kommer att få ett litet genombrott i år.

För första gången sedan Jarmo Tolvanen känner jag mig säker på att vi har rätt tränare inför en säsong. Leif Strömberg har rutin, både av allsvenskan, elitserien men främst också kvalserien. Leksand också på väg att sätta ihop ett lag som passa honom. Leffe kommer ta mycket fokus från spelarna på isen och det är kanske precis det som spelare i Leksand behöver.

Orosmoln:
- Köper alla spelare Leffes ledarstil?
- Räcker forwardsuppsättningen till?
- Kraven från sponsorer att "stjärnor" ska värvas mitt under säsong.

Slutsats: Leksand har ÄNTLIGEN hållit löftet att värva ungt och talangfullt. Det kommer bli roligt att åka till Ejendals i år (också), det finns så mycket spännande namn på spelarnas tröjor och många juniorer har lyfts upp. Låg medelålder och klass i tränarbåset. Clas Olson cup blir lika rolig i år igen, förfest på folkhögskolan - öl på arenan och en vinglig färd längs Dalälven i mörkret tillbaka. En placering topp- 3 i år igen. Kanske inte den överlägsna seriesegern i år men ett stabilare spel utlovas.

P.S. Ruskigt snygga matchtröjor i år om de man ser på Star- TV stämmer!

Malmö Redhawks Support (MRS)

Idag fick vi så beskedet från Malmö Redhawks VD Pehr Malmström om att Malmö Redhawks tackar nej till en flygresa med supporterklubben MRS.

Klubben hade som de flesta nu vet, erbjudits 30 platser på planet, som skulle avgå från Köpenhamn till Helsingfors. Till MRS vice ordförande Jimmy Jensen säger Pehr Malmström på telefon att man tackar nej för att de inte passar in i lagets schema och planering.

MRS får acceptera detta trots att vi hade klartecken att vi i princip kunde få vilka avgångstider som vi önskade, i samråd med klubbledningen - transit till och från flygplatsen var också klar.

Nu har vi i alla fall fått ett besked och vi kan nu gå vidare med vår egen planering. Kanske är det så att många av er tycker att de är konstigt att Malmö Redhawks tackar nej och kanske är det så att flera av er inte längre har samma intresse av att resa med. Vi ber er i så fall tänka om eftersom de är laget vi skall stötta och inte oss själva.

Hur vi nu än väljer att resa, med flyg eller buss, så hoppas vi att alla som redan anmält sig, drygt 100 personer, verkligen kommer att “hänga på” vår resa. Anledningen till att vi nu igen tittar på bussalternativet är de att vi som alla vet eventuellt köper en egen buss inom kort.

www.redhawkssupport.se

Jag måste säga att jag är imponerad över Redhawks support initiativ. Men varför tackar Malmö nej till detta?
Skulle det inte vara ett gyllene tillfälle att bygga vidare på den tightare och mer engagerande stämningen som de lyckades bygga upp i Malmö under seriespelets sista månader. Supportrar och spelare tillsammans. Konstigt är det iallafall.

Fredrik Svensson till SSK



Känns lite talande för deras så kallade satsning. Jonas Almtorp och Fredrik Svensson deras senaste värvningar. Fredrik Svensson kommer säkerligen göra ett gott arbete i SSK, men visst känns det konstigt att spelare kommer från tyska ligan och varvar ner i elitserien? SSK behöver spetsigare värvningar än såhär.


uppkavlat.blogg.se banner

Don Waddell om Oliver Ekman- Larsson

Thrashers GM
Don Waddell: Atlanta Thrashers GM


Q: What about Oliver Ekman-Larrson? He seems to be a guy people were high on earlier but I haven't heard much about him lately.


Waddell: Ekman-Larsson is another Swedish defenseman who was high on lists earlier in the year. Really good skill. Jumps in the play and plays one-on-one. He’s very solid- I watched him play probably five or six times this year and his puck skills are probably as good any defenseman’s in this draft. They’re just outstanding. He’s probably two or three years away from coming over to play in the NHL though.

http://thrashers.nhl.com/


Dom Waddell, nyligen rankad som en av de sämsta General Managers NHL har idag. Inte så smickrande, men ack så sant. Är man GM för att lag som ständigt har varit ett av NHL's sämre och inte har mer ung talang i laget - då undrar man vad deras scouter håller på med - då har man inte gjort ett bra jobb. Samtidigt har han bara gjort två block-buster trader under Atlantas nuvarande vistelse i NHL (Atlanta Flames flyttades till Calgary), Heatly mot Hossa och Hossa mot skrot. När Hossa tradades till Pittsburgh ska sägas att han satt på utgående kontrakt.

Don har iallfall uttalat sig om OEL och säger att han är redo för NHL om två till tre år, vilket verkar rimligt. Två uttalanden som jag ser som mer intressanta ur svensk synpunkt är dessa:

"It's always a balance of how many European guys we have right now on our team and how many we want to bring in."

"...The question with him, as with many of the Swedes, is that sometimes they don't want to come over because they don't want to play in the minors at all. They want to be sure they're going to play in the NHL when they come over (like Toby Enstrom). When you're drafting guys today- we waited a long time for Toby- do you want to wait that long? That's one of the considerations for the draft."

Mr. Waddell säger med detta två saker: Man kan inte ha för många europeér i laget. Underförstått: Själen i laget måste vara amerikansk. Visst känns det konstigt när det inte får finnas för många svenskar i laget?

Men ännu mer intressant inför draften i sommar. Svenska spelare verkar anses (iallafall av mr. Waddell) att inte vilja slita för framgång utan stannar hellre i Sverige och spelar ett år extra än att spela i AHL och 'pay his dues'. Att svenskar inte heller kommer direkt när NHL- klubbarna börjar locka på dom är också ett problem. De svenska spelarna vill ha löften om spel i NHL från början.
Dåligt tålamod i hos Don Waddell? Kanske orsaken till Atlantas kräftgång? Draftar dom sämre, amerikanska talanger trots att de har möjlighet att drafta större, europeiska dito? För att de anser att spelare från våran kontinent är svaga psykiskt och inte vill slita för att spela i NHL?

I vilket fall som helst kan detta leda till att svenskarna inte alls går så bra i draften som vi just nu tror.

Dresscode på norra!


Kents "Vita konsert"

Under flera säsonger har Superstars haft som uppmaning: står du på norra ska du vara klädd i vitt eller blått.
Kent uppmanade, en gång, att alla som kom på deras konsert skulle klä sig i vitt. Resultatet blev en fantastisk syn.
Tänk om folk slutade dyka upp på leksands ståplats i röda, gröna, lila, rosa (osv) färger och istället klär sig i matchtröjan eller någon annan leksandssouvenir.

Vilken häftig syn om ca 1300 själar på norra stå alla står i matchtröja och halsduk. Ett halsdukstifo varenda entré, tillsammans med 3-4 stora flaggor vajandes på spridda platser i klacken. Detta skulle kunna vara en del av Leksands entré, precis som klackens sång, belysningen och introt på mediakuben. Detta kryddar sedan Leksand Tifo Crew i riktigt heta matcher med något nytt motiv på Gilbert (exempelvis).

Jens Holmström klar för j-20?



Enligt den här bloggen, så är Jens Holmström redan klar för Leksand.

Helt klar är han först när Leksandsif.se säger det.

Silly: J-20

Juniorlaget
                                                Leksand: ny plantskola?


Silly Season påverkar inte bara representationslaget i Leksand utan också J-20 och för all del också J-18.
Leksands J-20 lag har gått framåt för varje år sedan trojkan med Åhman i spetsen tog över styret av Leksand. De kom till ett Leksand med ett havererade juniorlag. Utbildningen var bevisligen usel vid Siljan. Mike Rådde, som var den största talangen i Leksand av -88:orna. Harvar nu långt ner i seriesystemen, Källinge/Ronneby i division 2 var hans senaste tillhåll, där har inte får nytt kontrakt. Det säger en hel del om hur bra Leksands utbildning har varit, det i sin tur gjorde det naturligtvis svårt för Leksand att rekrytera riktigt bra spelare till hockeygymnasiet. Nu verkar trenden vänt och Leksand värvar talanger, riktigt stora sådana till sina juniorlag. Emil Sätterman värvades ifjol (återvände efter svaga insatser till Värmland) tillsammans med Oliver Ekman- Larsson bland annat. Oliver kommer att leda till att fler spelare söker sig till Leksand, har får man bevisligen chansen att spela - vare sig då är 27 eller 17 - bara du är bra nog. Så har det inte alltid varit.

Men trots att Leksand värvar talangfullt till J-20 i år för att täcka upp för de överåriga -89:orna så undrar jag om det inte är J-18 som har värvat bäst? Joachim Nermark räknas som en supertalang och kommer antagligen att spela mycket i J-20 i år trots att han i augusti börjar gymnasiet. Joachim som gjorde 11 landskamper i J-16 i år och stod för 7 mål och 3 assist. Erik de la Rose (underbart namn) har även han värvats från Värmland och även han har 11 landskamper på sitt samvete. Kanske även han kommer att hålla till i J-20? Det ser onekligen spännande ut i år.

Vi får tacka Stefan Bergqvist för ett bra arbete med juniorerna under tre års tid och hoppas att Niklas Eriksson och Johan Pennerborn fortsätter på den inslagna vägen. 2 spelare uppflyttade varje säsong från j-20 till a-laget, är det rimliga krav på återväxt?

Nu har Leksand iallfall värvat starkt från Örebro, nu senast, och Färjestads j-18 lag.
Klara:
Simon Jellvert (Örebro J-20)
Petter Larsen (FBK J-18)
Fredrik Hagman (Hedemora Div-1)

Rykten:
Marcus Nilsson (Sunne Div-1)
Johan Eek (Arboga)
Men även Jens Holmström verkar vara på väg till Leksands juniorverksamhet. Jens som tydligen ska vara någonting alldeles extra och har producerat bra i Troja- Ljungbys juniorlag.

Nikolaj "the beast from the east" Valujev

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/boxning/article5201609.ab

Herregud.

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 5 - Borås

Logotype


Här har Borås värvningsansvarige Stefan Persson en tuff uppgift. Borås saknar i detta nu: 1 målvakt, 3-4 backar och 3-5 forwards. Halva detta bestånd kommer säkerligen att bestå av olika lån från Frölunda.
Att Borås har ett samarbetsavtal med Frölunda är båda deras bröd och död. Alla de talangfulla spelare som hälsar på under en säsong och gör bra ifrån sig återvänder kvickt till Frölunda för att visa upp sig där istället. Hade borås fått behålla de juniorer, som under förra säsongen lyfte laget, hade de inte hamnat på plats 11. Farmarklubbar har en utsatt position i Sverige och deras väl och ve bestäms egentligen enbart av en annan förenings godhet. Så länge utlåningar sker över hela säsonger så är det ett bra system, men när utlåningar sker under 6-7 matcher - till spelaren åter kommit i form - är det ett rent utnyttjande.

Borås kommer iallafall få nytta av exempelvis Carl Klingberg och antagligen även Anton Gustavsson, som kommer att ha det svårt att ta en plats i Frölunda. Frölundas anfallsbesättning är extremt stor just nu och där kommer talanger att misshandlas är jag rädd.

Målvakten Pontus Hansson verkar spännande. Han har spelat i Sveriges häftigaste klubb, just nu, Karlskrona HK under fjolårssäsongen. Han är en produkt av Frölundas målvaktsskola och kommer att bli spännade att följa. Kommer den andra platsen att fyllas av en mer rutinerad herre?

Backsidan ser just nu ihålig ut - endast 4 backar kontrakterade. Borås har tappat en viktig kugge i Alexander Täng och det kommer nog att märkas. Johan Burlin kommer att bli spännade att följa, "The Burlin- Wall". Tydligen en tuff back som inte är rädd för att smälla på. Ola Svanberg ryktas till klubben och om han ansluter ser backsidan direkt stabilare ut.

Bland anfallarna står några namn ut i mängden: Jens Karlsson, Mattias Remstam och Erik Andersson. 678 elitseriematcher tillsammans. Remstam och Karlsson kommer som vanligt vara otroligt nyttiga för Borås. Erik Andersson - som har gjort 59 poäng på 218 elit- och allsvenska matcher - kommer att göra ett viktigt arbete mellan två yngre forwards, då han antagligen kommer att få en defensiv centerroll. (Bröderna Andersson kommer jag återkomma till i senare inlägg). Att sedan Mikael "Hulken" Hultqvist - kaptenen - stannar är nog så viktigt.
Anfallssidan kommer också att bero på vilka juniorer som kommer att lånas ut från Frölunda. Carl Klingberg har jag nämnt. Carl, liksom många andra i hans åldersgrupp, kommer att behöva all istid de kan få inför J-VM och Borås kan erbjuda den.

Tränaren är till skillnad från forwards något som tveksamheter kan uppkomma kring. Jens Gustavsson heter den nya tränaren i Borås efter Gunnar Persson. Jens som - hör och häpna - kommer ifrån Frölundas organisation, närmare bestämt J-20. Det är ett naturligt steg för båda parter egentligen, Jens känner till de spelare som droppar in under säsongen som lån och spelarna känner till honom. Men, Borås är ett orutinerat lag. Är en orutinerad coach då rätt väg att gå? Jag undrar det jag... Gunner Persson passade i Borås, en väderbiten tränare som sett det mesta inom svensk elithockey. Nu ska alltså Jens Gustavsson handskas med erfarna coacher som Roger Melin, Leif Strömberg och Harald Lückner. Tränare med fler tricks än Tobbe Trollkarl. Tungt ansvar kommer att ligga på Remstam, Karlsson, Hultqvist och Andersson.

Orosmoln:
- Kommer luckorna fyllas med tillräcklig kvalité? Backsidan ser oroväckande ut - just nu.
- Är Jens Gustavsson rätt tränare? En orutinerad coach till en orutinerad trupp.
- Målvakterna. Vad händer om Pontus Hansson floppar? Vem är den andra hälften i målvaktsparet?

Slutsats: Allsvenkans mest spännande forwardsuppsättning. Kryddad med några talangstinna göteborgare så kommer det nog bli fart i Borås Ishall. Med ett par bra nyförvärv och lite offensivkraft i försvaret så tävlar Borås om en plats kring 7-8. Det är en tippning lika många delar hjärta som hjärna. Satsningar på talanger är roligt, extra roligt när det går bra.

If you think about it, it's Silly really...



Leksand har värvat ungt i år. Medelåldern på Leksands värvningar till a- laget har varit 25 år. Leinonen och Lotvonen drar upp siffran något, men då har jag inte räknat in David Åslin, Erik Hanses och Jonas Knutsson som naturligtvis skulle dragit ner snittet ytterligare. Dock ser jag inte dem som nyförvärv då de inte kommer utifrån föreningen.
Snittåldern på truppen är nu 24,32 år (enligt eliteprospects.com) och det får ses som en väldigt låg siffra.

Värvningarna är väldigt, väldigt spännande. Unga spelare som fortfarande kan bli bättre, inte spelare som vi hoppas kräma ut de sista strålarna av solsken (läs Belfour, Petrovicky osv). De spelare som lyckats bäst under Lundströms styre har enligt mig varit Bellemare och Oliver Ekman- Larsson. Inga gamla spelare som värvats och gjort succé med andra ord.
Lotvonen har, som back, minst 3 år till kvar innan åldern bör hinna ikapp den väldiga kroppen. Målvakter har alltid varit bra när de är runt 30-strecket (något som kan vara på väg att ändras då butterfly-stilen sliter oerhört på knän så karriärerna kan nog bli kortare).

Värvningarna ser med andra ord riktigt roliga ut. En riktigt, riktigt vass center är det som saknas nu.

Backsidan har fått en helt annan karaktär i år, även om bara två värvningar gjort. Nu är det tyngd som gäller. Men jag undrar om inte Strömberg kommer att bli tvungen att splittra paret Huokko- OEL denna säsong för att få lite spridning på de offensiva krafterna.

uppkavlat.blogg.se banner



Angående en Europeisk liga...

En stilla undran:

Om nu planerna för en europeisk liga slår in och därmed blir landslagsturneringarna färre och inte Vm- turneringarna infaller lika ofta:

Varifrån ska då förbundet få sina pengar ifrån? Hur ska svenska ishockeyförbundet finansiera sina U- 16, -17, -18, -19, -20 lag? Russinläger? Elitläger? Hockeykonsulenter? Ska Nordic Trophy klubbarna betala det nu?

Förbundet får sina pengar ifrån VM-turnering och EHT- turneringar. Om den källan stryps så blir det tufft för förbundet att bedriva den verksamhet som under Tommy Boustedts tid utvecklats till någonting riktigt, riktigt bra.

Vad är bäst för SVENSK hockey?

Vad är svensk hockey? Är det landslagets framgångar som mäter svensk hockeys nivå eller är det Färjestads förmåga att locka utländska stjärnor till Karlstad?

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 4 - Bofors

Logotype


Under många, många år har Bofors stått för krig. Vapenproduktionen är en anledning, det som pågår i Nobelhallen är en annan. Bofors krigar som inget annat lag, de spelar tufft, fult och ibland över gränsen. Aldrig är man så förbannad som i Nobelhallen. Hemmaklacken är ett skämt, hallen har kass akustik. Bofors lyckas alltid irritera. Det är dom riktigt bra på. Det är Bofors - med hockeysveriges fulaste namn - Bobcats. Bobcats är en helt annan historia. Som det kanske märks är det få lag som går mig på nerverna så mycket som Bofors. Det betyder tyvärr ingenting annat än att dom gör allt det dom försöker göra - rätt. Bofors melodi är att frustrera motspelare till misstag och att tappa fattningen och fattningen den tappar man lätt i Nobelhallen.

Kan Bofors fortsätta att utveckla det spel de är bra på så kommer det bli en okej säsong i Karlskoga. Nu har inte Bofors spelarmaterialet för att nå en högre placering, men hemma kommer de återigen att vara svårslagna.

Målvaktsidan har fått en uppfräschning, "Grizzly" lämnar och Andro Michel ersätter. Andro som är skolan i - numera - demontränare Granqvists tuffa skola. Det borde betyda att han är tekniskt skicklig. Michel är ett spännande ungt målvaktsämne och jag tror att han kommer göra bra ifrån sig i Bofors. Han är väl tänkt att ersätta nästa, från Färjestad, flyktade målvakt och vet att han måste bevisa att han är förtjänt av den chansen i Bofors.

Backsidan ser sådär ut. Viktigt att få behålla Fredrik Ericsson som var på gång till elitserien ett tag. Thelander kommer nog också att visa sig nyttig. I övrigt har Bofors en stabil backuppsättning, men för få som sticker ut inför säsongen.

Forwardssidan är Bofors svaga sida. I detta nu ser de ut att förlita sig på att Linus Persson ska bära laget, då de har tappat en extremt viktig kugge som Johan Bülow. Bülow hade en riktigt dålig säsong poängmässigt under fjolåret, men det är en ledare som de hade behävt behålla.

Tränaren Sam Hallam bevisade förra säsongen att han är rätt man på rätt plats. Jag tror att Sam kommer att skolas in i FBK om inte allt för många år och därigenom få en bra start på karriären. Ett framtidsnamn.

Orosmoln:
- Hur många poäng kommer Bofors ta utanför Nobelhallens väggar?
- Är forwardsuppsättningen bra nog?

Slutsats: Spelar Bofors som Bofors ska och brukar spela, så kommer det bli en placering runt 10:e platsen. Konkurrensen är hårdare i år och Bofors måste spela bättre borta om de ska ha en förhoppning på högra placeringar.

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 3 - Björklöven

logotype


I dagsläget allsvenskans mest svårbedömda lag. Väldigt få kontrakterade spelare, en ny sportchef och en ny tränare. Kan faktiskt sluta hur som helst i år, jag är skeptisk till deras finska lösning med Sirviö och Eloranta. Antagligen så kommer några finska - ganska bra finska - namn återfinnas i laguppställningen i september. Just nu ser det däremot väldigt svagt ut.

Två- tre namn sticker ut ifrån mängden: Johan Svedberg, Fredrik Öberg och möjligtvis Thomas Sehlstedt i målet. Johan Svedberg ska vara Lövens backankare, deras klippa i försvaret. Fredrik Öberg ska lyfta anfallsspelet och framförallt PP. Öberg hade en tung, tung fjolårssäsong med många skador och spel som back om jag inte missminner mig helt. Så utnyttjas inte en potentiell assistkung i allsvenskan. Sehlstedt är en bra målvakt, inte mer, han kan dock stå på huvudet då och då...

Vad händer med Wennerberg?

Orosmoln:
- Kommer man kunna krydda truppen med alla de ingredienser som saknas?
- Är Eloranta rätt typ av tränare uppe i Umeå?
- Hur långt är tålamodet denna gånen? Fagervall borde fått mer tid på sig förra säsongen.
- De har förlorat "Foppa" till Saik, det kommer nog att märkas.

Slutsats: Som sagt, svårbedömt. Jag tror inte på Björklövens nya sportsliga ledning och samtidigt så är allsvenskan tuffare än någonsin. Just finnas många potentiella topplag - Löven är inte ett av dom. Nej, det blir inte kvalserien i år heller, långt ifrån. Lövens supportrar har ännu ett tungt år framför sig.

Mikael Fahlander

Mikael Fahlander, Örebros sportchef och division 1 bloggare på hockeysverige.se, är en av de mest spännande bloggarna som kan hittas i hockeysverige. Men frågan är hur länge han kommer att kunna fortsätta?

Jag vet inte hur andra sportchefer ser på honom, men jag skulle nog anse att han vore en glappkäft om jag satt som konkurrerande sportchef. Diskutera andra sportchefers arbete och avslöja rykten och annat smått och gott - som jag tycker är underbar läsning - ganska vitt och brett, kan inte vara populärt. Kommer de andra försöka ta honom i örat nu när Mikael och Örebro letat sig höra upp i seriesystemet?

Mikael rör om - det är bara goda nyheter!

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 2 - Almtuna

logotype

Almtuna, som var det stora överraskningen förra säsongen, tillsammans med Troja/Ljungby. Almtuna tog sig vidare till PlayOff och såg ett tag ut att vara det sista laget som skulle ta sig till kvalserien. Så blev inte fallet.

Almtuna bygger vidare på ett sedan tidigare bra lag. De har tappat Ribbenstrand (så nu lever även Almtunas spelare farligt) som utifrån ser ut att vara den tyngsta förlusten av utespelarna.

Den absolut tyngsta förlusten är annars Mark "in da park" Owuya. Han var riktigt under förra säsongen och jag tror inte att Gusten Törnqvist kommer att klara av att ersätta Mark fullt ut. Ola Nilsson har värvats som back- up och det verkar som ett säkert kort. Goda meriter och grym statistik från fjolåret, även om han stod ganska få matcher.

Almtunas starka spel från förra året kommer säkerligen att bestå. Försvaret och den intensiva spelstilen kommer att skörda sina offer i år också. Men blir vi överraskade igen?

Värvningen av Robert Kimby känns spännande, Mårs likaså. Strax över 80 poäng gjordes mellan dem förra säsongen. Almtuna har kryddat framåt.

Rönnqvist/Robertsson ska nu visa att de kan vinna trots att de kommer att ses som favoriter i många fler matcher i år. Annars är jag mycket imponerad av deras arbete, hittills.

Orosmoln:
- Överraskningsmomentet är borta, kommer den starka fore-checken att fungera i år också?
- Ska det gå bättre för Kimby i Almtuna denna gången?

Slutsats: Jag tror en placering i mittenregionen för Almtuna i år. 7:e till 9:e plats känns just nu realistiskt. Men, men Almtuna skräller kanske igen. (Brasklapp med andra ord)

Genomgång av de allsvenska lagen: Del 1 - AIK

logotyp

Han har gjort ett imponerande arbete, herr Gozzi.
Ett lag som förra året nog var allsvenskans stabilaste lag. Täta som galon. Ett ruskigt bra lag defensivt och ganska effektiva framåt, iallafall efter november.

Heino- Lindberg spelade också han riktigt, riktigt bra och Fredrik Holmgren är en riktigt bra back- up.

AIK har fått behålla allt. Allt av vikt iallfall. Möjligtvis, är Kristian Gahn en viktig röst i omklädningsrummet som försvinner. Annars har AIK värvat det man saknat, kreativitet framåt. DubbelAhlström och Gynge. Gynge kommer få ett riktigt bra år nästa år, det är jag säker på. Han hade ett bra fjolår poängmässigt och var en av de bärande spelarna i OIK under vintern. Tillsammans med Ahlströms - som VAR Huddinge under iallafall två år (punkt) - kommer dessa tre se till att AIK får två kedjor med kreativa offensiva spelare.

Viktigast av allt för AIK var trots allt att Tärnström spelar ett år till i allsvenskan. Hade Hävelid också ställt upp så hade de släppt in ett mål i månaden, max.

Roger Melins ledarskap har ju också visat sig passa Solna-klubben som handen i handsken. Det är bara att gratulera.

Orosmolnen: 
- Vad händer om Tärnström blir långtidsskadad?
- ALLA spelares kontrakt går ut 09/10. Om inte AIK går upp i år kan det bli tungt framöver.
- Black army. Kan de hålla sig i skinnet och inte AIK blir bötfällda för diverse dumheter och riskera ekonomin. En ekonomi som borde vara ansträngd (?)
                       

Slutsats: Det blir ett roligt år för AIK på isen. Ahlströms och Gynge kryddar ett redan riktigt bra lag. Favorit till allsvenska segern just nu. Går till kvalserien, utan tvekan.

OS laget 2010

OS, det egentliga VM i ishockey. Den enda gången som världens bästa spelare ställer upp för sitt land. Annars brukar ju svenskarna undvika landslaget så långt det går. Men nu vill jag iallafall ta ut mitt OS- lag med spelare som har varit aktiva i år. Sverige är helt klart verkligen i skarven av generationskiftet. Sedins och Zetterberg ska leda detta lag, inte Forsberg och Sundin som varit fallet de senaste 10-15 åren.

Målvakter:
Henrik Lundqvist
Jonas Gustavsson
Daniel Larsson

N. Lidström  -   N. Kronwall                          PP backar

Zetterberg  -  Bäckström  -  Franzén           "Z" används hela tiden naturligtvis BP och PP
--------------------------------------------------------
J. Oduya        -   M. Öhlund

Sedin  -  Sedin  -  Alfredsson (A)                
--------------------------------------------------------
K. Jönsson (C) -   N. Hävelid

Samuelsson  -  Sundin (A)  -  L. Eriksson
--------------------------------------------------------

Axelsson  -  Påhlsson  -  Sjöström             Boxplayspecialister alla tre.
--------------------------------------------------------

Reserver:
Alexander Edler/ Kim Johnsson
Tomas Holmström

Drömfinalen i väst och Joacim Eriksson

Drömfinalen i Western Conference blev verklighet natten till igår. Eftersom jobbet kallade på fredagsmorgonen så vaknade jag till inför den tredje perioden, 3-2 till Detroit.

Anaheim tryckte på ordentligt och var det bättre laget - fram tills kvitteringen kom - sen tog den röda ångvälten över och öste på, våg efter våg. Zetterberg kastade tillslut in pucken till Cleary framför mål och han tryckte in puck och målvakt i mål. Det är där dom görs, framför mål. Jag slapp en "game seven - overtime" det hade jag aldrig orkat. Ett litet jubel bubblade ur mig. Det är nått speciellt med Detroit med alla dessa svenskar.

Joacim Eriksson, den bästa värvningen Leksand kunde göra. Efter värvningen av Leinonen så behövdes en svensk, ung målvakt. Jocke är perfekt. Han är extremt talangfull och skolad av Pekka Alcén i Brynäs. Han ska kämpa mot Leinonen om förstaspaden och jag tycker det ska bli väldigt spännande att följa dessa två herrar och jag hoppas att de kan få en Bjurling-Enroth effekt. De två taggade varandra i SSK deras första säsong i elitserien, efter uppflyttning, att de tog varandra plats 1 och 2 i statistiken i elitserien.

Två saker oroar mig dock
1. Leinonens humör om det visar sig att han blir andravalet. Han har varit väldigt noga med att se till att vara förstavalet under hans karriär, kan han ta en petning?

2. Jocke Erikssons planer för framtiden. Vill han egentligen spela i Leksand? eller väljer han Leksand för att få chansen att spela JVM och det är nära hem till Gävle? Kommer han att återvända så fort Marklund tar flyget till Sunrise, Florida?

Chicago mot dröm- semi?

Chicago vidare till conferencefinal efter 4-2 i matcher mot Vancouver. Väl där kommer dom antagligen ställas mot Detroit. Drömmen! En av hockeyvärldens äldsta rivaliteter! Joe Louis Arena kommer koka, likaså United Center. Ett krig mellan två helt olika lag:

Blackhawks: 5st 70-talister, 5! snittålder enligt eliteprospects: 25,83
Red Wings: 14 stycken 70- talister och 1 60- talist (Chelios)! snittålder enligt eliteprospects: 31

Sjöarna i norra USA kommer återigen sjuda av liv. Ordningen är återställd.

 Nu har Carolina fortfarande chansen att ställa till det för Boston, men om Boston klamrar sig vidare så kommer 3 av 4 semifinallag vara "original 6" lag. Stort!

VM- medalj

Brons. Ja, det var väl det man kunde hoppas på. Om Sverige skulle haft en chans mot Canada eller Ryssland hade det krävts mer av fler och att Detroit och/eller Vancouver hade slagits ut. Egentligen är jag ganska besviken över de svenska spelarnas prestationer i år.

Weinhandl - Mårtensson - Eriksson
Får klart godkänt, främst Weinhandl som har varit kvick och tuff hela VM. Väldigt roligt att se honom spela hockey. Jag undrar hur det hade utvecklats för honom med två fullgoda ögon? Mårtensson har varit okej. Eriksson har gjort några mål, men är ingen finlirare utan ser snarare tung ut i kroppen och det hindrar honom lite på stor rink. Sedan har han inte haft Brad Richards som center, eller Brendan Morrow på flanken, det påverkar.

Omark - Harju - Thörnberg
Var bra- mot dåligt motstånd. Thörnberg gjorde få bra ingripanden, riktigt blek. Omark och Harju kommer att spela stor roll i VM- turneringar i framtiden, men i år var de inte tillräckligt mot ryssar, tjecker och kanadicker. Harju måste börja använda sin storlek snart, finns mycket outnyttjat i den kroppen. Omark är rolig att se mot Österrike och kommer att växa in i landslagströjan efter en säsong i KHL, men att producera i VM var lite tidigt för honom.

Wallin - Nilson - Huselius
Wallin, som jag brukar tycka är en av Elitseriens mest överskattade spelare, visade varför jag skriver i en blogg och inte på blaskornas rosa sidor. Oj, vad han är nyttig! Nilson är en av Tre Kronors bästa forwards, krigare. Huselius var bra i en period mot USA i gruppspelet- alldeles för dåligt!

Berglund - Andersson - Persson
Berglund fick inte alls till det, inte helt oväntat egentligen. Han har haft en svajjig säsong i NHL, riktigt bra ibland - osynlig ibland. Om BÅG inte tagit ut honom hade det blivit ett ramaskri i media (a'la Douglas Murray) nu blev det som det blev. Johan Andersson var inte alls samma Johan Andersson som VM -08, ganska osynlig men okej i BP- som vanligt. Det roligaste var ändå att "Pajen" fick göra VM-debut! Jag är imponerad över sättet han köpte sin roll på, han visste att han skulle gnugga i de sista matcherna för säsongen, och gnuggade gjorde han. Inte en enda av de finter man vant sig att se i slutspel för Linköping, nu var han en defensiv expert istället. Hjärtat slår några extra slag för "Silja Line" som Andreas Johansson uttryckte det.

Kritiken kan väl vara att spelare som Berglund och Huselius fick lite konstiga roller i laget och väldigt lite speltid. Fast de förtjänade inte heller så många fler minuter...

Johansson - Gunnarsson
Mange Johansson är alltid bra, alltid. En Niklas Lidström light. Calle Gunnarsson spelade bra i debuten, sedan tyckte jag att han gjorde lite för mycket misstag mot Canada för att jag skulle varit nöjd, slarvar. Tecken på att tempot är för högt? Vad Toronto ska med honom till i år förstår jag verkligen inte.Brian Burke måste väl chansa och fylla på med spelare antar jag, han har inte mycket att trada.

Åkerman - Grossman
Åkerman försvann med Oduyas intåg, han var helt okej till dess. Grossman hade det lite tungt ett tag, men han spottade upp sig tycker jag. Kunde vara rejäl och tuff, hans storlek hade det behövts mer av.

Jönsson - Strålman
Kung Kenny, finns få spelare jag respekterar mer än honom. Ruskigt bra, ruskigt mycket hjärta! Rögle står och faller med sin backklippa. Anton Strålman har också gjort en bra VM- turnering. Jag undrar om det är den lilla isen som gör att han inte lyckas slå sig in i NHL eller om det är politik. Han behöver i vilket fall som helst ett miljöombyte. KHL?

Tärnström - Oduya
Bra och bra. Tärnström är säker, ännu en spelare som kommer "hem" och satsar på hockeyn i ett lag under elitserien, ingen nedtrappning utan fullt ös. AIK kan tacka högre makter för att Dick valt att skriva på för ett år till i allsvenskan.

Hade dessa kompletterats med Ragnarsson, Timander och möjligtvis Enström istället för Grossman, Åkerman och Gunnarsson så hade det sett riktigt, riktigt bra ut!

Gustavsson - Liv - Holmqvist
Tur för Frölunda och HV71 att "Monstret" drar till NHL. Liv gjorde en mycket bra bronsmatch och var väl värd priset som matchens bästa spelare! Holmqvist spelade för lite, men det lilla som han spelade kan jag inte påstå att han övertygade.

Final nu. Drömfinal! Sudden Death i år igen? 3-4 till Canada denna gången?

Fortsatt lugn vecka?

Förutom några mindre händelser egentligen:

1. Sportkommitén presenterades. Skeptikerna ställer sig frågande till Patric Kjellbergs kontaktnät. Åhman framför Kjellbergs ledaregenskaper som tyngsta anledning till att han ska vara kommiténs ledare. Låter vettigt tycker jag. Kontakterna får Lundström, Eklund, Strömberg, Olsson stå för. Jag tycker det låter som om det räcker. Patric Kjellbergs uppgift i sammanhanget är att leda och styra gruppens arbete åt samma håll.

2. Christer Hjalmarsson för sluta som heltidsanställd målvaktstränare i Leksand. Ingen större överraskning i dessa tider av finansiell osäkerhet. Hjalmarsson verkar inte riktigt klarat av att täta till Eddie Läck tillräckligt. Många puckar "slinker in" bakom honom kan jag tycka. Samtidigt så var säsongen med Puurula och Hirsch en katastrof.
Nu tar Stefan Ladhe över. Hans meriter är, iallafall på det teoretiska planet, ganska imponerande. Han har gjort instruktionsfilmer och arbetar på förbundet med juniorlagets målvakter. Nu ska han alltså försöka sig på Leksands målvakter, på deltid. Jag hoppas han kan göra "en Granqvist". Erik Hanses kanske kan bli en ny Enroth?

3. Träningsmatcherna offentliggjordes. Spännande matcher i år. Ryska lag, Elitserielag, DERBYN och självklart Clas Ohlson Cup! Träningsturneringen som jag gillar mer och mer för varje år. Förra året saknades Mora och den känsla som infann sig det första årets turnering fanns inte där, men det var ändå en riktigt, riktigt rolig turnering.

4. Lotvonen. 195cm. Nästan 100kg. Det är mer än reklam som kommer klistras fast på sargerna i de allsvenska arenorna.

5. Rhodin. Valde inte Mora iallafall. Skönt. Dom hade sett livsfarliga ut.

6. Viasat Hockey. En mycket god nyhet tror jag. Men det innebär att jag måste skaffa digital-box- illa. Jag har försökt hålla mig undan, men nu ser jag ingen annan utväg än att krypa till korset. Comhem får snart ett samtal...

7. VM. Bättre än väntat. Men ändå - ack så dåligt. Chanslösa mot Canada (Kanada?). Men tittar du på laguppställningarna så var resultaten egentligen det enda realistiska. Att Sverige ens slog Tjeckien får ses som en minibragd.

Hade kanske hänt lite ändå.
Eftersom alla roar sig med att göra laguppställningar så ska jag göra detsamma. (Med laget just nu)

Leinonen
Hanses

Huokko - Ekman-Larsson
Lotvonen - Knutsson
Lundström - Ullman
Källström

Prestberg - Johansson - Weinstock
Carlsson - Hägglund - Persson
Bergenström - ? - Martinssen
Ollas - Åslin - Eneqvist

Målvaktssidan kan behöva förstärkning, men där är det ingen brådska.

Backsidan ser ut att behöva en spelskicklig back att komplementera Lotvonen, alternativt en skridskoskicklig back som spelar med Janne Huokko. Janne är mycket, men snabb är han inte. Då kan OEL spela med Kimmo Lotvonen. Lundström och Ullman känns som ett bra 3:e backpar just nu.

Forwardsidan kräver en center och helst en center som kan styra ett PP och tempot i hela matchen. En riktig strateg, våran version av Johan Davidsson/Tony Mårtensson/Rikard Wallin/Jörgen Jönsson/Per Svartvadet/Niklas Andersson/Jonas Johnsson. En spelare som spelar med hjärta och skicklighet, en "franchise-player", en symbol för Leksand och våran typ av hockey. Är Hägglund en kandidat kanske? Han behöver ytterligare ett steg i utvecklingen då dock. Åslin får överta Hägglunds roll i krigarkedjan preliminärt.

Stiljte

Ingenting händer just nu vad gäller Leksand.
Ingenting i pressen på grund av 1:a maj.
Ingenting i superstars forum, ingenting intressant iallafall, inte ens en intressant lögn.
leksandsif.se har inga nyheter att rapportera.

Det gnager någonting i bakhuvudet på mig, någonting om en omorganisation i Leksands IF sportsliga avdelning som skulle vara klar innan kvalseriens slut. Kvalserien är nu defenitivt slut. Nu vill jag veta hur denna omorganisation ska se ut!

Per- Erik Eklund och Patric Kjellberg ska ingå i en kommité av sportchefer säger Dalarnas Tidningar, fler kockar med andra ord. 3 sportchefer, Lundström inkluderad, borde tillsammans kunna bli en bra kombination. OM de är överens om vilken hockey som ska spelas. Har de en samsyn på vilken typ av hockey och vilka spelare som behövs så scoutar 3 alltid bättre än 1. 3 kockar kan bli en riktigt god soppa. En sportchef som inte alltid behöver lyssna på rekommendationer från männsikor utifrån för att bedriva sitt arbete, utan kan skicka kollegor att titta på spelare måste vara en klar fördel.

Wikegård förklarar och uppkavlad tipsar

Wikegård förklarar i sitt blogginlägg (video) varför Nordic Trophy klubbarna har sagt upp avtalet:

http://nyheter24.se/sport/blogg/niklas-wikegard/205419-del-2

Klubbarna har alltså i protest mot bakåtsträvare som MoDo och SSK, sagt upp aktieägaravtalet. Det kan jag förstå, Färjestad, Frölunda, Linköping, HV och DIF känner att ligans utveckling bromsas av de andra sju föreningarnas konservativa, räddhågsna hållning.
SSK, Luleå, Timrå och Brynäs är extremt beroende av TV-licenspengarna. Dessa föreningar skulle få det tufft utan dessa pengar och vågar därför inte kika bakom hörnet och se om det finns grönare gräs där.

"Visionärerna" vill se en breddad marknad med en svensk bas, enligt Wikegård. En grund av svenska lag som sedan gör utflykter utanför landets gränser för att skapa en produkt som är enklare att sälja dyrt till sponsorer som Volvo och Ericsson istället för "Jannes Gräv AB". Inget ont om Janne, men de stora pengarna finns på andra håll.
Idag kan föreningarna fungera som ett nav mellan småföretagen i närområdet, företagen kan mötas och "nätverka" som det så fint heter. Nu ska däremot Jan-Erik Svanberg lockas till Globen eller Cloetta Center för att göra affärer. Jag börjar med och mer tro på den idén.

Elitserien får inte köra fast, det är den på väg att göra. Visst kommer den alltid att locka publik och visst kommer vi vänja oss med en sjunkade kvalité på den. Men jag gillar initiativet att vara proaktiv istället för reaktiv. Nu gör kanske elitklubbarna en total översyn över hur elithockeyn i Sverige ska se ut.

Jag tycker en västeuropeisk liga skulle vara lockande. Säg en liga bestående av ex 28 lag från olika länder, beroende på intresse.

Sverige: 10 lag
Frölunda
Malmö
Djurgården
Färjestad
Linköping
Timrå
HV71
MODO
Luleå
SAIK

(Glömde du inte Brynäs? Nej, det gjorde jag inte.)

Finland: 6 lag
Kärpät
HIFK
TPS
Jokerit
Espoo
JYP

Norge: 2 lag
Vålerengen
Sparta Sarpsborg

Danmark: 2 lag
Herning
Köpenhamn

Tyskland: 4 lag
Eisbären Berlin
Kölner Haie
DEG Metro Stars
Hamburg Freezers

Schweiz: 4 lag
SC Bern
ZSC Lions
HC Lugano
HC Davos


Dela upp dessa 28 lag i två konferenser 14 lag i vardera:

Nord
Sveriges 6 nordligaste lag
Finlands 6 lag
Norges 2 lag

Syd
Sveriges 4 sydligaste lag
Tysklands 4 lag
Schweiz 4 lag
Danmarks 2 lag

Dessa spelar 4 matcher mot alla lag i samma konferens och 2 matcher mot de lag som tillhör den andra konferensen.
Det blir (4*13)+(2*14)= 80 matcher
Sedan går de översta 8 lagen i varje konferens vidare till slutspel.
Precis som NHL, så långt. Men för jag ogillar, om inte hatar tanken på en stängd liga så måste det finnas sätt för lag underifrån att ta sig in i ligan. Hur det ska ske är jag lite kluven till.
 Men säg att varje nations lagkvot (antalet lag varje nation kan ha) är låst. Du skulle alla lag som inte tar sig till slutspel vara aktuella för nedåt- kval.

Säg att tabellerna slutar såhär:

NORD
1. Sparta
2. Saik
3. Luleå
4. JYP
5. Espoo
6. TPS
7. Kärpät
8. HIFK
-----------------
9. MoDo (SWE)
10. Färjestad (SWE)
11. Timrå (SWE)
12. Djurgården (SWE)
13. Jokerit (FIN)
14. Vålerengen (NOR)

SYD
1. Malmö (SWE)
2. HV71 (SWE)
3. Davos (SCH)
4. Lugano (SCH)
5. Hamburg (GER)
6. DEG (GER)
7. Herning (DAN)
8. Bern (SCH)
-----------------
9. ZSC (SCH)
10. Kölner (GER)
11. Berlin (GER)
12. Köpenhamn (DAN)
13. Frölunda (SWE)
14. Linköping (SWE)

I detta scenario skulle Sverige ha 4+2 lag som inte tar sig till slutspel. Det sämsta laget (utanför slutspel) åker ALLTID direkt ur. I detta fall Linköping. Det anser jag vara nog, det behöver inte vara någon stor rotation av lag, med det måste vara någon typ av rotation. Lag som flyttas upp tar nedflyttat lags eventuella draftval (om sådant existerar) men inte någonting annat.

Ett svenskt lag ska alltid åka ur, tar sig alla till slutspel då blir först utslagna lag nedflyttat. Risken för nedflyttning syftar till att lagen och organisationerna alltid ska känna sig pressade till utveckling. SM- liigas långa experiment med en stängd liga visade tydligt att utvecklingen stagnerar när lagen inte riskerar att förlora allt.

Hur övriga länder gör med sina platser i ligan är upp till respektive förbund. Vill Schweiz stänga sina 4 platser så får de göra det.
Jag tycker också att varje lag ska ha ett tvång på hur många inhamska spelare, samt egna produkter lagen måste spela med (likt Champions League i fotboll). Det skulle garantera de inhemska ligornas kvalité eftersom inte alla hyffsade spelare kan dammsugas upp av lagen. Samtidigt får lagen en starkare identitet.

Svagheten i denna konstruktion att antalet lag per nation är fastlåst och att nya nationer inte får plats utan att ligan utökas, och därmed riskerar att urvattnas. Möjligtvis kan detta lösas genom 2 "öppna" platser som lag runt om i Europa får tävla om på något sätt.

KHL-EHL-NHL

European Hockey League.
En liga bestående av lag från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Schweiz och möjligtvis också Frankrike och England?

Jag förstår tanken och den kittlar mig lite. Att de största städerna i Sverige (med de största marknaden?) tillsammans med starka lag från övriga västeuropeiska länder slår sig ihop för att skapa en stark liga med stor tillväxtpotential.
Jag gillar tanken också.
Att Djurgården, Frölunda och Malmö platsar i denna liga förstår jag. Inte på grund av hur bra lagen är eller hur bra ekonomi de har nu, utan potentialen i lagen och marknaderna är stora.

Färjestad och Linköping däremot har jag mycket svårare att förstå. Färjestad har slagit i taket, det säger dom själva. Potentialen i att öka deras marknadsvärde i Sverige är nått. Jag förstår bara inte hur de ska kunna öka sitt marknadsunderlag på en europeisk marknad, Värmland blir inte större och jag har svårt att se att deras bas av fans ökar på en europeisk marknad. Inkomsterna kan öka, det är möjligt, genom sponsring och tv-avtal och därigenom tänker Loob att produkten blir mer attraktiv. Det köper jag. Men jag undrar om publiken i kommer strömma till i så mycket större utsträckning ändå. Jag har svårt att se att publikunderlaget ökar så mycket på en europeisk marknad, jag tror att städer som Karlstad (Linköping i mindre utsträckning) kan locka mer publik från närområder än de redan gör. Färjestad lever, precis som Leksand, på att människor från Filipstad, Sunne, Säffle, Kristinehamn åker på hemmamatcherna. Bara för att Färjestad möter Berlin eller Bern, har jag svårt att förstå att även resande från Örebro ska åka på matcherna.

Nu är det inte längre publiktillströmmningen som bestämmer intäkterna för klubbarna, det verkar mest vara bonus efter sponsoravtal och tv-avtal har skrivits under. Men är det ändå inte supportrar och attraktivitet för tittarna som bestämmer produktens värde i sponsorer och tv-bolags ögon?

Nu gäller detta argument inte storstadsklubbarna. Där tror jag å andra sidan att detta kan vara ett spännande projekt. Jag hoppas att de vågar. Malmö vågar defenitivt, det är detta Percy drömt om sedan de vann den gamla Europa turneringen. Djurgården har ingenting att förlora. Frölunda tar en rejäl chans.

Frölunda är det enda lag i elitserien som jag, som leksandssupporter, känner avund till. Frölunda fyller hela tiden Scaninavium. 11-12 000 åskådare varje match. 11-12 000!
De har så mycket pengar att de inte vet vad de ska göra av dem (med svenska mått mätt såklart). De bygger en träningsanläggning, de köper in nya centrar som Nordqvist, Karlsson och Hahl. Får Nordqvist och Karlsson skadade och köper in Pohl och lockar Jonas Johnsson tillbaka från pensionering. Samtidigt som de bjuder över Färjestad och lyckas värva Janne Niskala under säsongen. Johan "Honken" Holmqvist är också en annan billig värvning...
Här snackar vi risktagande på hög nivå.

Jag hoppas att dessa lag lyckas skapa en bra produkt, för ärligt talat så spelar det ingen roll för mig. Jag ser ändå hellre Leksand spela mot Morgårdshammar eller Björbo än Linköping mot Jokerit eller några andra företag.


RSS 2.0