Genomgång av de allsvenska lagen: Del 5 - Borås

Logotype


Här har Borås värvningsansvarige Stefan Persson en tuff uppgift. Borås saknar i detta nu: 1 målvakt, 3-4 backar och 3-5 forwards. Halva detta bestånd kommer säkerligen att bestå av olika lån från Frölunda.
Att Borås har ett samarbetsavtal med Frölunda är båda deras bröd och död. Alla de talangfulla spelare som hälsar på under en säsong och gör bra ifrån sig återvänder kvickt till Frölunda för att visa upp sig där istället. Hade borås fått behålla de juniorer, som under förra säsongen lyfte laget, hade de inte hamnat på plats 11. Farmarklubbar har en utsatt position i Sverige och deras väl och ve bestäms egentligen enbart av en annan förenings godhet. Så länge utlåningar sker över hela säsonger så är det ett bra system, men när utlåningar sker under 6-7 matcher - till spelaren åter kommit i form - är det ett rent utnyttjande.

Borås kommer iallafall få nytta av exempelvis Carl Klingberg och antagligen även Anton Gustavsson, som kommer att ha det svårt att ta en plats i Frölunda. Frölundas anfallsbesättning är extremt stor just nu och där kommer talanger att misshandlas är jag rädd.

Målvakten Pontus Hansson verkar spännande. Han har spelat i Sveriges häftigaste klubb, just nu, Karlskrona HK under fjolårssäsongen. Han är en produkt av Frölundas målvaktsskola och kommer att bli spännade att följa. Kommer den andra platsen att fyllas av en mer rutinerad herre?

Backsidan ser just nu ihålig ut - endast 4 backar kontrakterade. Borås har tappat en viktig kugge i Alexander Täng och det kommer nog att märkas. Johan Burlin kommer att bli spännade att följa, "The Burlin- Wall". Tydligen en tuff back som inte är rädd för att smälla på. Ola Svanberg ryktas till klubben och om han ansluter ser backsidan direkt stabilare ut.

Bland anfallarna står några namn ut i mängden: Jens Karlsson, Mattias Remstam och Erik Andersson. 678 elitseriematcher tillsammans. Remstam och Karlsson kommer som vanligt vara otroligt nyttiga för Borås. Erik Andersson - som har gjort 59 poäng på 218 elit- och allsvenska matcher - kommer att göra ett viktigt arbete mellan två yngre forwards, då han antagligen kommer att få en defensiv centerroll. (Bröderna Andersson kommer jag återkomma till i senare inlägg). Att sedan Mikael "Hulken" Hultqvist - kaptenen - stannar är nog så viktigt.
Anfallssidan kommer också att bero på vilka juniorer som kommer att lånas ut från Frölunda. Carl Klingberg har jag nämnt. Carl, liksom många andra i hans åldersgrupp, kommer att behöva all istid de kan få inför J-VM och Borås kan erbjuda den.

Tränaren är till skillnad från forwards något som tveksamheter kan uppkomma kring. Jens Gustavsson heter den nya tränaren i Borås efter Gunnar Persson. Jens som - hör och häpna - kommer ifrån Frölundas organisation, närmare bestämt J-20. Det är ett naturligt steg för båda parter egentligen, Jens känner till de spelare som droppar in under säsongen som lån och spelarna känner till honom. Men, Borås är ett orutinerat lag. Är en orutinerad coach då rätt väg att gå? Jag undrar det jag... Gunner Persson passade i Borås, en väderbiten tränare som sett det mesta inom svensk elithockey. Nu ska alltså Jens Gustavsson handskas med erfarna coacher som Roger Melin, Leif Strömberg och Harald Lückner. Tränare med fler tricks än Tobbe Trollkarl. Tungt ansvar kommer att ligga på Remstam, Karlsson, Hultqvist och Andersson.

Orosmoln:
- Kommer luckorna fyllas med tillräcklig kvalité? Backsidan ser oroväckande ut - just nu.
- Är Jens Gustavsson rätt tränare? En orutinerad coach till en orutinerad trupp.
- Målvakterna. Vad händer om Pontus Hansson floppar? Vem är den andra hälften i målvaktsparet?

Slutsats: Allsvenkans mest spännande forwardsuppsättning. Kryddad med några talangstinna göteborgare så kommer det nog bli fart i Borås Ishall. Med ett par bra nyförvärv och lite offensivkraft i försvaret så tävlar Borås om en plats kring 7-8. Det är en tippning lika många delar hjärta som hjärna. Satsningar på talanger är roligt, extra roligt när det går bra.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0