Genomgång av de allsvenska lagen: Del 12 - Västerås

Logotype



Västerås har tappat tunga, tunga namn och kommer vara ett helt annat lag nästa säsong. Ahlbrandt och Olausson var grundplåtarna för ett offensivt skickligt lag - som båda nu har försvunnit. Patrik Juhlin, mr. VIK de senaste åren har varit en stark ledare och en förebild i Västerås - har slutat. Elias Fälth var vädigt viktig i VIK's powerplay - har gått till Almtuna.
Tunga, tunga namn.

Ersatt har man gjort med Ola Svanberg, ett stark namn och har offensiv potential - har dock hamnat i defensiv- facket i elitserien. Ribbenstrand är också han en defensiv pjäs, stabilitet bakåt i år. Stor skillnad från ifjol då Västerås läckte bakåt, men var också väldigt skickliga framåt. Jonas Johansson från HV71 är även han främst defensivt inriktad. Nej, det blir ett nytt lag i Gurkstan. Hawaii is no more. VIK följer trenden i allsvenskan: ungt, talangfullt och defensivt stabilt. Leksand gör det, Malmö gör det, Mora gör det, AIK har gjort det... Rögle gjorde det, SSK gjorde det. Listan kan göras lång och det verkar vara rätt väg att gå. Men till skillnad från Leksand, Malmö och till viss del även Mora och AIK så har inte Västerås de pengar som behövs för att betala för spetskompetensen.

Thalberg stannar i stan och det är nog så viktigt. Han har på sista tiden blivit beskylld för att inte palla kvalserien mentalt. Men det är skitsnack, Thalberg är knappast det som brustit i Västerås under föregående kvalserier. Det är försvarsspelet. Nej, Thalberg är en stabil sista utpost.

Försvaret är kompetent. Mylläri är en jättetalang som satsar på J-VM i år och kommer att platta till många forwards i vinter. Svanberg ger stabilitet och Ribbenstrand är duktig på fler saker än att förstöra knän. Jag ser dock inte powerplay- backen i Västerås. Svanberg? Nja...

I Västerås måste man gråtit floder tre av fyra av de mest namnkunniga anfallarna lämnar klubben och ersättarna har hittills inte imponerat på någon. Peter Öberg kan nog räknas som ett nyförvärv i år, då han anlände innan deadline föregående säsong. Öberg kommer att bli viktig, Meijer kommer att bli viktig, Hellqvist kommer att bli viktig och Kalle Olsson måste hitta tillbaka till 07/08 formen. Men det är alldeles för tunnt framåt.

Orosmoln:
- Anfallet, det ser fruktansvärt tamt ut.
- Backarna, var finns den offensiva kompetensen?

Slutsats: Det kommer att bli otroligt jobbigt att möta Västerås, speciellt i ABB-arena. Lars Ivarsson måste lyckas trolla med knäna för att det ska bli kvalserie. Men gurkorna kommer att bli förbannat svåra att göra mål på, det kan leda till en hel del poäng på hemmaplan. Men kommer publiken att uppskatta det "nya" Västerås? Jag tror Västerås kommer att få det svårt att ta sig till kvalserien i år. Det är helt enkelt för klent farmåt. De forwards som ska in i truppen måste tillföra poängproduktion, annars blir det tufft. Plats 7-10 känns - utan förstärkningar - som ett säkert tips.

Kommentarer
Postat av: BJ

Det är en jävla skillnad mellan "få svårt att ta sig till kvalserien" till "plats 7-10" hörrudu.

2009-06-01 @ 11:47:04
Postat av: Uppkavlat

Tja, playoff platserna har väl varit plats 4-7 och om jag inte missat något så är plats 7 fortfarande playoff- mässig. Med andra ord så får VIK gå till kvalserien via playoff, det är så jag menar.

2009-06-01 @ 17:13:27
URL: http://uppkavlat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0