NHL - IIHF avtalet

SHL har sagt nej till det avtal som skulle ge klubbarna 225.000$ för varje spelare som NHL- klubbarna plockar över från de europeiska ligorna. I avtalet ingick också ett sista- datum för att signa kontrakterade spelare från den europeiska marknaden. Detta år var det datumet i 15:e juli (förutom för nyligen draftade spelare då gällde 15 augusti) annars ska datumet vara 15:e juni (för nyligen draftade spelare 15:e juli). Den tredje delen i avtalet säger att klubbarna ska behålla rättigheterna till spelare i fyra år (okontrakterade) utan att förlora rättigheterna.

FÖR LITE PENGAR tycker de svenska klubbarna. Såklart de anser det vara alldeles för lite, när KHL- klubbarna betalar mycket större summor till klubbarna.

FÖR SENA ÖVERGÅNGSDATUM säger de svenska klubbarna. Såklart de anser det, de får ju så lite tid att hitta nya spelare.

NJA, OKEJ DÅ verkar de anse om att rättigheterna till spelare förlängs. En klar förbättring då vi slipper onödiga låneavtal mellan NHL- klubbar och svenska klubbar.

Pengarna: Även om det verkar så, så är inte NHL någon kassako. Pengarna flyger inte ur fickorna på klubbarna och transferpengen på 225.000 är inte småpotatis. Egentligen är det inte det som är problemet. Problemet är elitklubbarnas egoism. Stackars Färjestad som får alldeles för lite pengar för spelarna som sticker till NHL. Men hur mycket pengar ser Sunne, Säffle, Munkfors och så vidare för alla spelare de utbildar till elitklubbarna? Vad tycker Oskarshamn, Almtuna, Leksand, Hedemora, Huddinge, Skövde, Piteå om de spelare som skriver in klausuler i sina kontrakt som gör att de gratis kan flytta till en klubb i högre serie? Det är väl mer rättvisa mellan serierna nu än det varit sedan Bosman-domen kom?

Övergångsdatum: Köper argumentet att det tar för lång tid att värva ersättare. En spännande lösning vore att ha fasta övergångsdatum i hela hockeyvärlden, likt fotbollen. Free agent- poolen är internationell och transfer och värvningsfönster är samtidigt i hela hockeyvärlden? Inga lag får ta kontakter med okontrakterade spelare förrän 1juli osv. Det skulle också innebära en större rättvisa mellan elitlagen och de lag som hamnar i kvalserien, då de börjar sin spelarjakt samtidigt. NHL har också riktigt hårda regler om hur och när kontakt ska tas mellan klubb och spelare, då slipper vi att värvningar läcker ut i pressen innan slutspelet ens har börjat (ex. Viklund till Frölunda).

Spelarrättigheter: Det var på tiden. Den kortare tid som spelarfacket NHLPA förhandlade fram slutade i fiasko. Det krånglade bara till allting. Jag ser inget hinder för att rättigheterna ska behållas ännu längre, om laget ifråga inte tänker plocka in spelaren i laget trots att spelaren ifråga har kvaliteérna, då tradas han bara iväg.

Kort och gott. Jag förstår att elitklubbarna tycker att deras ersättning är för dålig. Men då kräver jag också att de förstår Munkfors som antagligen inte ens får ett 'tack'. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0