NHL: Lönetaket del 1




Lönetaket har adderat en dimension till NHL och intresset kring silly season. Lag som tidigare kastat pengar på stora namn under free agent perioden har gått kräftgång med tydliga exempel i New York Rangers och Toronto Maple Leafs.
Colorado är ett annat lag som lidit svårt av lönetaket och den nya verkligheten som NHL-lagen lever med.

Nu har draftvalen blivit viktigare än någonsin, ett gott draftval kan ge 2-3 år med billiga kvalitetsspelare. Det är detta Pittsburgh dragit stor nytta av, Crosbys monsterkontrakt tog vid inför denna säsong, men Malkin och Staals kontrakt hoppar inte igång förrän följande säsong. Något som kommer att drabba djupet i laget, det djup som kunda matcha Detroits, det djup som tog laget hela vägen i år. Crosby och Malkin tjänar nästa säsong i runda slängar 9 miljoner dollar, lägger man till Fleury, Staal och Kuntiz som tjänar runt 3,5 miljoner var så nåt Pittsburgh nästan 30 miljoner på fem spelare. Djupet kommer drabbas.

Till nästa säsong sitter Chicago i samma sits. Toews och Kane har fortfarande sina rookiekontrakt, det gör att de tillsammans inte ens tjänar lika mycket som Miroslav Satan. Det betyder att Chicago kan komplettera dessa två ynglingar med riktiga kvalitetsspelare. Men efter säsongen 09/10 ska Kane och Toews få en skälig ersättning och det kommer innebäre minst 7 miljoner var. Chicago har chansen nästa säsong, tar de den inte då, blir det genast mycket tuffare.

Chicagos historia från slutet av 90-talet till slutet av 00-talet är mycket lik Pittsburghs. Efter en tid med Belfour, Amonte, LeClair, Roenick, Chelios, Daze och Zhamnov så hamnade Chicago i en svacka djupare än Marinergraven. Men efter många år utan framgångar i Illinois så blåser det nu åt rätt håll. Toews, Kane, Sharp, Byfuglien, Versteeg är några av de namn som i slutet av ska ta Chicago till nya framgångar då Stanley Cup avgörs nästa gång. En liten överraskning för oss svenskan måste ändå vara Niklas Hjalmarssons succé i slutspelet. Kan Chicago bygga vidare på den rutin man skaffat sig i år så kommer de att bli ett stort hot nästa säsong.

Boston är ett annat lag som befunnit/befinner sig i liknande situation, en imponerande samling talanger som i år floppade i slutspelet. Men nu vet också Bostons talanger vad som krävs för att nå långt i slutspelet. Washington är ännu ett exempel på att draften bygger dagens NHL-lag.

Fortsätter utveckling med att lagen som har unga, billiga stjärnor vinner Stanley Cup, kommer då de framtida bottenlagen sitta med 3-4 stora stjärnor med monsterlöner. Jag funderar lite på hur detta kommer att se ut om tio år. Kommer då åter Pittsburgh vara ett bottenlag med Malkin och Crosby sittandes på monsterkontrakt. Monsterkontrakt som skadat djupet i Penguins. När då Pittsburgh åter blivit ett bottenlag och fått nya höga draftval och därigenom nya billiga stjärnor - kan de då åter bli en riktig utmanare till titeln?

Min förhoppning är att NHL vågar behålla lönetaket under många år framöver. Lönetaket har spridit toppen i NHL, även om de två senaste säsongerna visat att toppen består av två lag. Kommande säsong kommer lönetaket återigen stiga något, men till säsongen 10/11 kommer det att ske en sänkning som följd av finanskrisen. Lag som Detroit, som år efter år slår i lönetaket, kommer att bli tvingade att släppa viktiga spelare. Kommer maktbalansen mellan spelare och klubbar att pendla till klubbarnas fördel igen?

Det finns en chans att många spelare av hög kvalitet blir tillgängliga på den europeiska marknaden under den sommaren då de inte får plats i NHL-lagen. En chans för KHL att åter hävda sig mot NHL?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0