Clas Ohlson Cup anno 2009

Efter Clas Ohlson 2007 (Mora, Brynäs, Timrå) och 2008 (Luleå, Brynäs, Timrå) så ser jag väldigt mycket fram emot Clas Ohlson Cup 2009.

Mora är tillbaka i cupen och Luleå kommer tillbaka och Salavat Yulaev (Från staden Ufa) träder in som ny aktör i cupen.
Leksand har ännu inte vunnit sin egen turnering och det är grämer mig något. Luleå är regerande segrare och står som favorit av de svenska lagen. Laget från Ufa är annars skyhög favorit med spelare som Oleg Tverdovskij, Andreas Johansson, Patrick Thoresen, Aleksandr Radulov, Viktor Kozlov och Vitaly Proshkin.

Att Mora återvänder är en underbar krydda. Brynäs- matcherna kommer inte i närheten. Mora- matchen under Clas Ohlson cup 2007 var underbar att uppleva på norra- stå. Mora var då ett elitserielag och det gav naturligtvis lite extra krydda till matchen - något som saknas (tack och lov!) detta år.

                                      Leksand- Mora C-O Cup 2007


Det ska bli väldigt intressant att se hur Leksand står sig mot ett ryskt topplag på försäsongen. Framförallt ska det bli roligt att se Bykov i båset - Bykov som är en av de större stjärnorna i turneringen. Två raka VM- segrar för Ryssland, efter många år av guldtorka. Bykov har återskapat en vinnartradition i landet i öst (med så många spelare i väst). Ryssen är tillbaka på allvar och OS blir deras examen.

Bykov är som sagt också klubbcoach och det ska bli intressant att följa det utbyte Leksand och Salavat ska starta denna säsong. Utbytet ska gälla juniorer och jag antar att också utbyten skall ske i korridorerna också, ryssarna har mycket att lära av hur de svenska klubbarna är uppbyggda.
På grund av de svenska skattereglerna och anställningsvillkoren är företag tvungna att använda personalen så effektivt som möjligt och med en slimmad organisation täcka upp så många arbetsuppgifter som möjligt. Det har efter några år nu givit svenska klubbarna en god organisation kring sina lag.

Ryssarna har en del att lära och för att locka ännu fler spelare till rysk hockey tror jag att de behöver tänka mer på spelarens sociala situation. Spelarna spenderar idag extremt mycket tid med lagen i Ryssland, de sover tillsammans natten innan match bland annat. Det måste avskräcka många spelare som ofta är i den åldern där de har små barn som de gärna vill träffa så mycket som möjligt.

Luleå på sin sida, har värvat väldigt bra inför årets säsong. De blev av med Harju-Omark och täppte till luckan med bröderna Munk. Luleå ser som sagt bra ut, men det gjorde SSK vid samma tid förra året också. Det finns inga garantier och det måste Luleå komma ihåg.

Tips inför Clas Ohlson Cup:
1. Salavat Julaev Ufa     7p  (Tappar poäng mot Leksand och Luleå)
2. Luleå HF                      6p  (2p mot Leksand, 1p mot Salavat, 3p mot Mora)
3. Leksands IF                4p  (1p mot Salavat, 1p mot Luleå, 2p mot Mora)
4. Mora IK                         1p  (1p mot Leksand)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0