Genomgång av de allsvenska lagen: Del 14 - Örebro

Logotype



Laget med den underbare sportchefen Fahlander - den underbare blogg- Fahlander. En av de mest läsvärda bloggarna inom svensk ishockey, utan tvekan. Det är alltid intressant med ett inifrånperspektiv, till skillnad från denna bloggen. Sportchefen har hockey- Sveriges viktigaste yrke, de är de som bestämmer hur laget skall formeras och vilket typ av hockey som laget ska spela. Mikael Fahlander har varit med i några år nu och har gått på pumpen fram tills nu, nu är Örebro åter ett elithockeylag. Örebro har alltså fått sig törnar och Fahlander har (likt Lundström) gått på några riktiga värvningsminor och spenderat dyra pengar, på i efterhand, spelare som inte förtjänat det. Men jag tror att Örebro har lärt sig sin läxa och känner vilka vindar som blåser, det ska vara ungt, hemvävt och kryddat med en nordamerikan eller två.

Örebros värvningar ser bra ut, Täng och Altmann ser intressanta ut och kommer att ge Örebro stabilitet. Målvaktssidan är bland de starkare i allsvenskan då Ridderwall och Owuya - framförallt Owuya - kan inneha en förstaspade i elitserien vilket år (kanske i år) som helst. Jonasén och Eetu Holma är också två stabila pjäser, om än inga trollgubbar i offensiv zon.

Målvaktssidan ser som sagt riktigt fin ut. Örebro får dock hoppas att inte Ridderwall och Owuya inte skickas fram och tillbaka mellan lagen allt för mycket. Försvarsspelet bygger idag mycket på ett samarbete mellan målvakt och utspelare. Arbetet för en målvakt startar inte längre då försvaret misslyckats. Målvakten är en intrikal del i spelet i egen zon, vilka skott som ska släppas igenom, när forwards måste täcka av vilka ytor, och så vidare. Stabilitet längst bak ger också stadga längre upp i banan.

Försvaret ser stort och hotfullt ut, tre spelare över 190cm. Det ger ett fysiskt övertag i rivandet och slitandet framför målet. Detta kommer Örebro att ha mycket nytta av, det gäller bara att stora, tunga spelare även är lätta på fötterna annars kan de bli stående som koner, om än stora, i försvarszon. Men offensivt så ser Örebros backuppsättning väldigt tam ut. Kommer Täng vara det bästa Örebro kan slänga in i powerplay? Nej, här har Fahlander lite jobb kvar. Mitell?

Stort och tungt, det verkar vara Örebros melodi. Jonasén och Holma som plockats till Närke har båda över 190cm till hjässan och dryga 100kg att släpa därunder. Lägg därtill Niklas Lihagen som är lika stor, jag hoppas att alla allsvenska arenor har bytt till lite mjukare sarger. Varning för blåmärken utfärdas! Orrsten kommer annars att få ett stort offensiva ansvar. Sedan så har också Örebro Sveriges bästa bevarande hemlighet, vem är den mystiske nordamerikanen som ska frälsa laget?

Orosmoln:
- Hur mycket plats får hockeyspelarna i Örebro? Jag känner inte Fahlander, aldrig träffat människan. Men klubbar som har en "starke man", har en tendens att leva och dö med denna. Liten risk för att Örebro kommer att vara vad Leksand är för elitserien. Storsatsar och kraschar, år efter år.
- Målvakterna. Kan vara Örebros starkaste kort, men fungerar det inte med försvaret att byta målvakt med Djurgården med jämna mellanrum kan det bli förödande.


Slutsats: Låg risk för nedflyttning. Örebro kommer bli väldigt svåra att möta och har ett ungt, tungt lag. En placering kring 6-8 skulle jag tro. Beror mycket på värvningarna som finns kvar för Fahlander att göra och vem är "kanadensaren"? "Vipers" för övrigt, usch och fy. "Lakers", "Stars", "Redhawks" med mera, hemskt är vad det är.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0