1 Juli: Del 1

Om draften bygger lagens framtid så är 1:a juli ett datum som används för att komplettera lagbygget med extra spets eller djup. Idag (20:e juni) 11 dagar innan free- agent marknaden startar så tittar jag närmare på vilka stjärnor/intressanta namn som blir free agents denna säsong.

Scott Niedermayer (Ana) - Väntas skriva nytt kontrakt med Anaheim om han fortsätter sin karriär, lär knappast bli aktuell för något annat lag.

Brendan Morrisson (Dal) - En tredjedel av den fruktade kedjan i Vancouver (Näslund och Bertuzzi övriga två) som inte alls nått samma nivåer efter lockouten.

Samuel Påhlsson (Chi) - Blev mycket uppskattad i ett ungt Chicago. Chansen att han återvänder till 'Windy City' är stor - om han får plats under lönetaket.

Mathieu Schnieder (Mtl) - Hade det tungt i Atlanta - men det har de flesta. Producerade desto mer i Montreal efter traden kring tradingdeadline. Ett intressant namn för många klubbar som vill få ut mer av powerplay. Risk för att Islanders nappar?

Phil Kessel (Bos) - Ett av de intressantare namnen som sitter på ett utgående kontrakt. Ung, talangfull och produktiv. Kan bli för dyr för Boston att behålla. Många lag bör vara intresserade att knyta upp honom till ett långt kontrakt.

P-J Axelsson (Bos) - Intressant för oss svenskar. Nyttig spelare som har varit Boston trogen i många år nu. Jag tror nog att han stannar i Bruins trots allt.

Maxim Afinogenov (Buf) - Alltid ett orosmoment för motståndaren, kan vända in och ut på kameramannen en bra dag. Har haft en mindre produktiv säsong i år, har en stor uppsida dock - hans konster säljer biljetter.

Mike Cammalleri (Cgy) - Flera lag behöver centrar som producerar både mål och assist - Mike är en sådan. Tjänade 3.6miljoner föregående säsong, vilket borde kunna öka till i alla fall 5miljoner. Calgary har Jokinen istället så Mike får nog snällt flytta på sig.

Todd Bertuzzi (Cgy) - Har flackat runt under några säsonger, ännu en ur den lyckade Vancouver- kedjan som har haft det tungt under säsongerna efter lockouten (och framförallt överfallet på Coloradospelaren Steve Moore). Har varit uppskattad i Calgary och jag tycker att Todd är en prisvärd spelare. 1.95miljoner tjänade han under fjolåret, kommer att få något liknande i år.

Jordan Leopold (Cgy) - Återvände under säsongen till Calgary från Colorado. Har också varit en hyffsat billig kvalitetsspelare.

Erik Cole (Car) - Eric Staal behöver Erik Cole. Två spelare som trivs ihop Cole gjorde 27p på 63 matcher i Edmonton. 15p på 17 matcher i Carolina. Cole kommer stanna - det ser Eric Staal till.

Tuomo Ruutu (Car) - Genombrottssäsong under året. Stannar - defenitivt. Är "restricted free agen" så Carolina kan matcha andra lags bud och det kommer de nog att göra.

Anton Babchuk (Car) - Återvände till Carolina efter en säsong i ryska ligan och producerade en hel del poäng från blålinjen. 35 närmare bestämt. Carolina hade ett flertal backar som producerade över 30 poäng, det talar för att Anton får leta en ny arbetsgivare.

Nikolai Khabibulin (Chi) - Christobal Huet finns också i laget. Huet tjänar som en förstemålvakt och blir svår att göra sig av med för Chicago - som nog hellre sett att 'the Bulin Wall' stannat. Samtidigt finns en jättetalang i Antti Niemi i bakgrunden. Lönetaket sätter stopp för ett nytt kontrakt i Chicago. Kanske hamnar i Tampa igen?

Cam Barker (Chi) - Producerade 40poäng på 68 matcher som back. En fantastisk siffra. Tjänade under miljonen och är 23 år gammal. Vilket lag vill inte ha en sådan back? Är 'restricted free agent' men Chicago har nog inte råd att behålla honom. Brian Campbells jättekontrakt (7.1miljoner till säsongen -13/14) är jobbigt för Chicago just nu.

Martin Havlat (Chi) - Ruskigt snabb skridskoåkare som har producerat bra siffor under alla hans år i NHL. Har - som 28-åring - stått för rutin i Chicagos anfall. Chicago vill behålla men tveksamt om de vill betala de 6miljoner han tjänat under nuvarande säsong.

Kris Versteeg (Chi) - Ung, produktiv, billig. Under säsongen 08/09. Blir antagligen ung och dyr under säsongen 09/10.

Dave Bolland (Chi) - Ung, produktiv, billig. Under säsongen 08/09. Blir antagligen ung och dyr under säsongen 09/10.
Chicagos problem är att de har får många unga, bra spelare - det blir dyrt när flera billiga rookie- kontrakt går ut samtidigt. Men Versteeg och Bolland kommer nog bli kvar i Chicago om inte något oförutsett händer.

Fortsättning följer...







 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0