Dagen efter.

En hektisk dag visade det sig. Kanadensiska lagen var mest aktiva skulle det visa sig. Jag går igenom tre lag som agerade intressant (enligt mig naturligtvis) under onsdagen den första juli.

Montreal
Montreal var värst under dagen, Bob Gainey handlandes kändes närmast desperat.
Bob började med en blockbuster- trade, Scott Gomez plockades till Montreal. En högst tveksam värvning - till det priset. Att använda en spelare som kostar 7 miljoner som andrecenter är väl ändå slöseri.

Montreals fortsatta onsdag blev händelserik, Gomez gamle kompis från New Jersey - Brian Gionta (5m/år i 5 år) plockades in för att ge Gomez en omgivning som han kan frodas i. Mike Cammalleri, en till liten center, togs in till (6m/år i 5 år). Montreal som i fler år har saknat en välväxt förstecenter som kan inge respekt värvar Gomez och Cammalleri - inte direkt vad 'Habs'- fansen förväntat sig. På backsidan så plockar Gainey in Hal Gill (2.25m/år i 2 år) - som jag gillar trots hans brister - och Jaroslav Spacek (3.83m/år i 3 år).

Montreal som alltså hade det mest spännande utgångsläget inför onsdagen värvade i mina ögon katastrofalt. Den enda värvningen som jag anser vara en bra investering är Cammalleri (dock var hans pris i överkant). Ett lag byggs inte av free agents utan av draftval och trades. För Montreal blir detta ett år av konstgjord andning, Gainey lär på kicken.

Att ett lag har Gomez, Cammalleri och Gionta som sina anfallsess (i lönestatistiken åtminstone) bådar illa för 101- åringen.

Chicago
Chicago gör tre stora misstag. De går över ån efter vatten.
1. Släpper Khabibulin till free agency och satsar på Huet. "Bulin" hade kunnat stanna till halva det pris han kostade Chicago under föregående säsong. Huet kanske inte var attraktiv för andra lag i ligan, är det en förklaring? Khabibulin gjorde ett grymt slutspel och var en ledare i Chicago, ett så ungt lag behöver ledare.

2. Signar Marian Hossa till ett långt kontrakt istället för att behålla Havlat. Marian Hossa må vara en bättre spelare än Martin Havlat. Men Havlat är en riktigt bra spelare och i ett lag som har sin förstakedja klar för en överskådlig framtid (Toews & Kane) så är Havlat ett billigare alternativ och ett smartare alternativ i en andrakedja. Nu fick Havlat 5miljoner/år i Minnesota, men jag är övertygad om att han hade varit billigare i Chicago (Hometown discount). Havlat har istället blivit en uppbyggnadsspelare. En spelare organisationer värvar i ombyggnadsfasen så att man ändå vinner några matcher. I Havlat hade Chicago vetat vad de får, Hossa är en ny person som ska in i laget. Att sedan ge honom ett tolvårskontrakt är hemskt.

3. Släpper Samuel Påhlsson och tar in John Madden. Samuel blev hyllad för sitt spel i slutspelet (som han alltid blir) och Chicago hade en möjlighet att behålla honom -men gör det inte. Påhlsson går till Columbus (ett spännande gäng, Blue Jackets).

Alla misstag handlar om kontinuitet. Chicago gör som många gör, tycker att gräset är grönare på andra sidan. Hossa/Havlat, Påhlsson/Madden. Att knyta upp Hossa kommer att ge Chicago stora problem nästa sommar när Patrick Kanes och Jonathan Toews kontrakt går ut. De kommer att kräva 7 miljoner var och långa kontrakt. 7+7+5= 19miljoner på tre spelare och med ett krympande lönetak nästa säsong så har Blackhawks och Dave Tallon satt sig på pottkanten. Chicago har haft något stort på gång, men förstör det med att klanta till det den 1 Juli - två år i rad.

Toronto
Toronto kommer inte att bli en vinnare nästa säsong. De kommer antagligen få drafta ännu tidigare nästa säsong. Men Brian Burke gör det han lovat - bygga stort, tufft och skräckinjagande. Han såg Maple Leafs under förra säsongen och tyckte att de blev jagade runt på isen, den bristen har han byggt bort med Komisarek, Orr och Exelby. Frågan är om Toronto kommer klara av att spela en konstruktiv ishockey också - för fightas kommer de att klara. Torontos kräftgång fortsätter nästa säsong, men grunden för ett tuffare lag är lagd. Nu måste Burke lägga till rätt krydda, men räkna inte med Toronto i något slutspel - utan titta långt ner i Eastern Conference- tabellen.

Gaborik
Till New York Rangers. Bra spelare har en tendens att bli sämre spelare på Manhattan. Gaborik och Rangers passar illa i min värld. Sather verkar inte ha lärt sig av misstagen.

Sjöstrom
Spännande värvning på grund av Fredriks nationalitet. Sjöström gjorde succé i slutet av säsongen i Rangers, då är Sather naturligtvis intelligent nog att inte förlänga. Idioti! 750.000 i två år får Fredrik i Calgary - ett kap i mina ögon.

Edmonton
Försöker och försöker värva bra spelare, men de vill helt enkelt inte spela i Oilers. Khabibulin är en bra värvning när man tappar Roloson. Men annars är det svart som natten i Albertas andra-lag.

Slutsats: Många nya misstag, de långa kontrakten kommer att bli nästa generations GM's gissel, är det så Tallon &Co tänker? Värvningen av Öhlund till Tampa är smart, men 7 år?!?! Sjöström, Komisarek, Öhlund (med reservation för kontraktslängden) och Havlat ser jag som de bästa värvningarna under onsdagens handlande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0