14 lag i elitserien?

Diskussionen kring antalet lag i elitserien har lagt sig - varför?

Finanskrisen har satt sina spår och flera elitserieklubbar knäar redan, därav en ovilja att dela med sig av tv- och centrala sponsorpengar. Det gör naturligtvis att lag som Modo, Brynäs, Rögle och Timrå inte längre ser någon skriande behov av ytterligare två lag i elitserien - för närvarande.

Nordic Trophy- klubbarnas utbrytningshot (för att få ett tv- avtal som passade dom bättre). Storklubbarnas hot om att flytta sin verksamhet från elitserien till någonting annat gjorde att antalet lag i elitserien inte längre var viktigast, viktigast var att elitserien överhuvudtaget skulle överleva.

Fotbollsallsvenskans fiasko. Fotbollen ökade antalet lag i högstaligan och många påvisade, kan fotbollen - kan hockeyn. Nu har det  visat sig att fotbollen inte kunde utöka sin liga till 16 lag - publiken sviker.
Fotbollen är, före hockeyn, Sveriges största publiksport. Allsvenskan har under 2000-talets början lockat mängder och åter mängder av åskådare till en liga som är en av världens sämsta. En fantastisk bedrift av fotbollens styrande. Nu har  åskådarantalet sjunkit markant och ekonomisk kris är lika vanligt i fotbollsallsvenskan som i hockeyallsvenskan. Storklubbar som Hammarby, Djurgården, Örgryte knäar. Malmö FF når inte sitt budgeterade publiksnitt och verkar få röda siffror i bokslutet i år. Matcher mot Häcken, Trelleborg, Örebro, Gefle och Brommapojkarna lockar knappast människor till match. Med sexton lag i allsvenskan finns det heller inget tryck underifrån, inga lag som kan gå upp i allsvenskan och bli nya topplag.
Malmö, Djurgården och AIK har nyligen varit i Superettan och vänt upp igen, när de återvände var de starkare än någonsin och kunde bli topplag omgående. Idag är Mjällby ett topplag i Superettan...
Fotbollsallsvenskan skulle må bra av att minska antalet lag drastiskt till tio. MFF, AIK, DIF, IFK, HIF, ÖIS, HaIF, KFF, EIF & HBK. Göra en skotsk modell och spela 3 matcher mot varandra (27 omgångar) och få hetare matcher hela året. Fler matcher mot bra lag är vad svenska lag behöver, inte fler matcher mot sämre lag. Det leder också till en starkare Superetta och därigenom bättre konkurrens. Fotbollen expanderade när den var stark - det var rätt. Men fotbollen expanderade på fel sätt - visade det sig. Nu får inte hockeyn göra detsamma.

Hockeyns framtida utveckling och framsteg kan inte handla om att samla alla bra lag och spelare i en serie. Det utarmar hockeyn i alla andra serier, serier där spelarna plockas ifrån.
Elitserien ska naturligtvis bestå av de bästa lagen, med de bästa spelarna. Problemet om serien utökas är att fler spelare underifrån måste plockas upp, spelare som antagligen var lite för dåliga för elitserien tidigare. Då sjunker kvaliteten på elitserien, men även serien under och serien under den osv. Elitserien ska vara svensk ligahockeyn flaggskepp, men människor måste lockas till de andra serierna också. Då måste de serierna under elitserien också hålla god kvalité. Ta bort två lag av de tippade topplagen i allsvenskan och allsvenskan blir omedelbart mycket gråare och mer ointressant - oavsett om det är Malmö, Leksand eller AIK som plockas bort. Det är inte antalet lag som hockeyn bör härma fotbollsallsvenskan, det är snarare upp och nerflyttningen som skall kopieras. Tittar man på fotbollen och lag som AIK, Djurgården och Malmö FF har de kunnat satsa sig ur Superettan och (relativt) enkelt kunnat återvända till allsvenskan och väl där vara starkare än på länge. Om ett hockeylag vill göra en liknande resa och lyckas återvända till elitserien efter två år i allsvenskan, så kommer skulderna laget dragit på sig vara stora och de nya pengar som kommer in i föreningen genom elitseriens avtal gå till att betala tillbaka pengar snarare än att satsa ännu mera.
AIK satsade i år, det ledde till ett underskott på åtta miljoner. Leksand har satsat betydligt hårdare (dvs mer pengar) under tre år och misslyckats, det har inneburit att man fått sälja av andelar i egendomar (Ejendals Arena). Malmö Redhawks har också satsat och det innebar nästan att föreningen imploderade.

Att, för ett allsvenskt lag, satsa mot elitserien är förknippat med självmord - det kan inte vara bra för svensk hockey. Men ändå satsar fler lag hårdare än någonsin mot elitserien, mot det nålsöga som kallas kvalserien. Jag undrar vilka lag som står upp när boksluten presenteras i juni- juli 2010.

Den tröghet i seriesystemet, som Färjestad m.fl är ute efter, innebär i längden totalstopp. Elitserielagen kan plundra de nedre serierna på nya talanger, samtidigt som de kan håva in stora pengar i centrala avtal. De allsvenska lag som satsar och misslyckas kommer att krossas av de röda siffrorna i boksluten. Ett stopp i seriesystemet leder knappast till att nya föreningar vill satsa sig uppåt, inga 'nya' Linköping eller HV71 kommer växa sig starka och därigenom öka intresset ytterligare för hockeyn. Samtidigt som Linköping ersatte ett lag i elitserien (säg Leksand/Malmö/AIK) så försvinner inte hockeyintresset som existerat på orten (Leksand/Malmö/Stockholm) som lämnat elitserien.
Ta en ort som Malmö, som innan Percy intresserade sig för 'Mif', där var hockey knappast ett alternativ för en 6-7 åring. På 80- talet och tidigare så fanns bara if-if, Percy byggde upp intresset på orten genom ett framgångsrikt lag. Malmö IF (sedermera Redhawks) gjorde att hockey var ett alternativ när föräldrar i Malmö skulle locka sina pojkar i 6-7 års ålder att idrotta. Hockeyn är fortfarande ett alternativ, trots att Redhawks nu inte ligger i elitserien, precis som i Umeå, Mora, Leksand, Solna och Västerås. Hockeykulturen försvinner inte för att platsen i elitserien försvinner, däremot stärker en plats i elitserien kulturen ytterligare.

Den tröghet som Färjestad (m.fl - viktigt att säga) är ute efter är underbar när man ligger i elitserien, men när ett lag tillslut åker ur, är chansen stor att det är för gott.

Fråga mig, fyra år - and counting.  
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0